Ο υπέροχος Κλοπ έγινε γκρινιάρης και κουραστικός…

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Ο υπέροχος Κλοπ έγινε γκρινιάρης και κουραστικός…

bet365

Μετά τα εις βάρος του καιρικά φαινόμενα και τη «συνομωσία» της Premier League, ο παραπονιάρης Γιούργκεν Κλοπ ξαναχτύπησε και ο Γιώργος Καραμάνος μετράει γκρίνιες και δικαιολογίες.

Εχει υπάρξει υπέροχος. Τις περισσότερες φορές είναι. Ή μήπως ήταν; Σίγουρα είναι ακόμα! Ο Γιούργκεν Κλοπ συστήθηκε κάποτε με δόση σαρκασμού ως «Normal One» και αμέσως έγινε ο αγαπημένος άνθρωπος σε όλο το Λίβερπουλ. Ηταν τόσο τέλειος, ώστε οι αντίπαλοι οπαδοί ζήλευαν που δεν τον είχαν στον δικό τους πάγκο. Εκπληκτικές συνεντεύξεις τύπου, όπου γέμιζε την αίθουσα με το -σπάνιο για Γερμανό- φλεγματικό χιούμορ του και γελούσε, αφήνοντας να φανεί διάπλατα η πορσελάνινη οδοντοστοιχία του, την οποία έφτιαξε στο Νησί. Ο Κλόπι τα έκανε όλα τόσο φανταστικά και κάθε ατάκα του γινόταν viral. Όχι όμως πια…

«Πληροφορήθηκα ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει πάρει σε δύο χρόνια περισσότερα πέναλτι απ’ όσα εγώ σε 5,5 χρόνια. Δεν έχω ιδέα εάν αυτό είναι λάθος δικό μου ή πώς ακριβώς συνέβη».

Καθώς μετά την ήττα της Δευτέρας από τη Σαουθάμπτον, κλήθηκε να κάνει ένα σχόλιο για το ματς, εκείνος στάθηκε σε κάτι άσχετο, αποφεύγοντας να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αντιστοιχεί σε μία ήττα ή να μιλήσει για τα λάθη της ομάδας και των παικτών του. Μόνο που πλέον αυτό δεν εκπλήσσει κανέναν.

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το διάστημα η Γιουνάιτεντ έχει πάρει 32 πέναλτι, ενώ η Λίβερπουλ 17, η Λέστερ έχει 24 και η Μάντσεστερ Σίτι 18. Τυχαίο γεγονός; Πειραγμένες αποφάσεις; Ο Γερμανός φαίνεται να θέλει να υπονοήσει κάτι για την εντιμότητα της Premier League. Κάτι που πέρσι που το σήκωσε, δεν είχε να σχολιάσει. Προφανώς!

Μετεωρολογικές δικαιολογίες…

Οποιος έχει παρακολουθήσει την πορεία του ειδικά από το 2018, θα έχει να διαβάσει πολλές αφηγήσεις προπονητικής δικαιολογητικής παράνοιας. Τον Γενάρη του 2017 κόντρα στη Σαουθάμπτον και τον Μάρτιο του 2019 με την Εβερτον, είχε αέρα: «Πολύ, πολύ δύσκολο ματς κόντρα σε έναν σκληρό αντίπαλο, τον άνεμο»!

Στο 2-2 με τη Γουέστ Μπρομ τον Απρίλιο του 2018, του έφταιγε ότι το γρασίδι ήταν ξηρό: «Είχαμε την μπάλα και το γήπεδο δεν μας επέτρεπε να την τσουλήσουμε σωστά. Πώς να νικήσουμε;», ενώ στην ήττα 2-3 από την ίδια (Γενάρης 2018) το πρόβλημα ήταν η τηλεόραση και ότι δεν έδωσαν πολλά λεπτά καθυστερήσεις, επειδή όπως είπε: «Είχαν το επόμενο τηλεοπτικό πρόγραμμα που έπρεπε να παίξει»!

Κόντρα στη Λέστερ τον Γενάρη του 2019, του έφταιξε ότι έριξε μεγάλες ποσότητες χιονιού και έναν μήνα μετά στο 1-1 με τη Γουέστ Χαμ ο διαιτητής που του ακύρωνε γκολ ως οφσάιντ και όφειλε να τα δει καλά σε ριπλέι στο ημίχρονο. Λίγες μέρες νωρίτερα θα ακολουθούσε η γκρίνια για την νοοτροπία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (0-0), καθώς οι παίκτες της έκαναν συνεχώς φάουλ στους δικούς του και δεν τους άφηναν να βρουν ρυθμό.

Γκρίνια για όλα και για όλους

Φέτος όμως ο Κλοπ έχει αφήσει στην άκρη τα μετεωρολογικά φαινόμενα και έχει επικεντρωθεί στο πρόγραμμα των αγώνων. Ο ίδιος θεωρεί ότι επιβαρύνεται μόνο η δική του ομάδα. Τον Νοέμβριο, αφού ηττήθηκε εντός Τετάρτη στο Champions League με την Αταλάντα, ήρθε ισόπαλος με την Μπράιτον Σάββατο μεσημέρι και αυτό τον έκανε τόσο έξαλλο, ώστε να τα βάλει με τον παρουσιαστή του «BT Sports», λέγοντάς του στον αέρα ότι εκείνος φταίει για τον τραυματισμό του Τζέιμς Μίλνερ και μάλιστα δίνοντάς του ειρωνικά συγχαρητήρια γι’ αυτό που συνέβη στον παίκτη του.

Σε εκείνο το ματς ήταν που αργότερα στη συνέντευξη τύπου υποσχέθηκε ότι δεν θα γκρινιάξει ξανά για το πρόγραμμα, κάτι που έκανε συνέχεια από τον Σεπτέμβριο: «Οτιδήποτε και να πω, βλέπω ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Οι σκέψεις μου είναι ξεκάθαρες, αλλά τα λόγια μου πάνε χαμένα». Ακόμα και αρχές Δεκεμβρίου, στο ματς με τη Μίντιλαντ στη Δανία δεν δίστασε να εκφραστεί αρνητικά για την όλη λειτουργεία του VAR, κάτι που έχει πράξει επανειλημμένως.

Ο Κλοπ είναι αναμφίβολα ο καλύτερος προπονητής τα τελευταία χρόνια. Τόσο στο γήπεδο όπου το παιχνίδι που στήνει είναι θαυμάσιο, όσο και στο επικοινωνιακό κομμάτι, καθώς είναι ο κόουτς που έχει καταφέρει να συνδεθεί καλύτερα απ’ οποιονδήποτε άλλον με τους οπαδούς της ομάδας του. Ωστόσο, αυτή η πλευρά της γκρίνιας του είναι σημαντικά αρνητική και του χαλάει την εικόνα.

Ισως να φταίει ότι πιέζεται, αγωνιά και ζορίζεται υπερβολικά με τον πρωταθλητισμό που κάνουν πλέον οι Reds. Φαίνεται να κάνει ότι και ο Αλεξ Φέργκιουσον στις δικές του μέρες κυριαρχίας. Για 15-16 χρόνια ο Σερ Αλεξ γκρίνιαζε για τα πάντα, κάθε ώρα και στιγμή. Αυτό φυσικά δεν τον έκανε λιγότερο καλό προπονητή ή λιγότερο αγαπητό στους δικούς του. Τον έκανε όμως σίγουρα πιο αντιπαθή σε όλους τους άλλους. Εάν λοιπόν δεν είσαι φίλος της Λίβερπουλ, τότε αυτό που κάνει ο Κλοπ το βλέπεις αρνητικά, μιας και αισθάνεσαι ότι με αυτόν τον τρόπο ασκεί ένα είδους mind game, έχοντας απώτερο σκοπό ευνοϊκότερη μεταχείριση.



Ακόμα και τα παράπονά του για το πρόγραμμα δεν στέκουν. Βρισκόμαστε στην εποχή του κορονοϊού, όπου τα πάντα είναι πιο συμπτυγμένα. Ένα στρυμωγμένο καλεντάρι, στο οποίο η Λίβερπουλ καλείται να αγωνιστεί κατά μέσο όρο κάθε 5,4 ημέρες και αυτό μπορεί να φτάσει ακόμα και το 4,5, εάν συνεχίσει στους στόχους της. Ποια ομάδα όμως που παίζει σε όλες τις διοργανώσεις δεν κάνει το ίδιο; Οσο για το ότι δεν του αρέσει να παίζει μεσημέρι, είναι κάτι που συμβαίνει από το 2002. Απ’ όταν δηλαδή άνοιξε η αγορά της Ασίας για την Premier League και οι μεγάλοι είναι υποχρεωμένοι να παίζουν λίγες περισσότερες φορές κυκλικά στις 14:30, μιας και αυτούς θέλουν να βλέπουν στην Κίνα.

«Ο Κλοπ ήρθε εδώ το 2015. Οπότε, τι ξέρει για όλ’ αυτά; Εγώ είμαι εδώ από το 2004 και δεν αλλάζει τίποτα. Συμβαίνει σε όλους μας και το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να προσαρμοζόμαστε και να το αποδεχόμαστε». Με αυτά τα λόγια ουσιαστικά ο Ζοσέ Μουρίνιο τοποθετήθηκε επεξηγηματικά σε αυτήν την τρέλα που έχει πιάσει τον Γιούργκεν Κλοπ και που ακόμα και εάν είναι εύστοχη, γίνεται κουραστική, μιας και όλα τα μεγάλα clubs στον κόσμο και λίγο παραπάνω στην Αγγλία, βιώνουν την ταλαιπωρία του κορονοϊού.

Ο Γερμανός έχει εδώ και λίγα χρόνια μπει σε αυτό το γκρινιάρικο μονοπάτι, μα τώρα αυτό έχει οξυνθεί, ενώ συνοδεύεται και από στραβά αποτελέσματα, κάτι που το κάνει πιο εμφανές και τον εκθέτει. Ο Κλοπ δείχνει ότι αρχίζει να κουράζεται. Και συχνά πλέον, κουράζει…

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος