Χάμες Ροντρίγκες: Η ανώτερη κλάση που δεν εκβιάζεται (infographics)

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης
Χάμες Ροντρίγκες: Η ανώτερη κλάση που δεν εκβιάζεται (infographics)

bet365

Το PlanetFootball γράφει για τον υγιή, αποφορτισμένο, ορεξάτο Χάμες Ροντρίγκες, που κέρδισε ομόφωνα το βραβείο του MVP της Έβερτον στο ντεμπούτο του, με μόνο εχέγγυο την ατόφια, αβίαστη κλάση του. Infographics by SofaScore.

Όταν η Έβερτον ανακοίνωνε την απόκτησή του Χάμες Ροντρίγκες, δύο σκέψεις επικράτησαν στη σφαίρα της κοινής λογικής: η πρώτη, ότι επρόκειτο για μια value-for-money κίνηση, από τη στιγμή που ο Κολομβιανός σταρ μετακόμισε στο Μέρσεϊσαϊντ ως ελεύθερος, ως «βαρίδι» στα πλάνα της Ρεάλ Μαδρίτης, που δεν είχε πια αξία να αποφέρει έσοδα στα ταμεία της. Η δεύτερη, ότι αυτή είναι, μάλλον, η τελευταία ευκαιρία του να αποδείξει πως το παιδί-αποκάλυψη, που γοήτευσε τα πλήθη στο Μουντιάλ της Βραζιλίας κι έχτισε ένα μέλλον γεμάτο εκατομμύρια, δεν είναι «απάτη». Ότι οι τραυματισμοί, η ανάμικτη σχέση με τη Βασίλισσα και η συνήθως αρνητική δημοσιότητα δεν έχουν φράξει εντελώς τον δρόμο στον αλέγρο επιθετικό χαφ, εκείνον που στο πρώτο «μπαμ» της καριέρας του το κοινό αμφιταλαντευόταν αν πρέπει να τον αποκαλεί «Τζέιμς» ή «Χάμες».

Μια εβδομάδα αργότερα, ο 29χρονος από την Κούκουτα της Κολομβίας, είναι το πρώτο όνομα στα βρετανικά (κι όχι μόνο) ταμπλόιντ, για όλους τους σωστούς λόγους, που είχαν μήνες ολόκληρους, ίσως και πάνω από χρόνο, να εμφανιστούν στο προσκήνιο. Η ανανεωμένη Έβερτον, έχοντας από την αρχή της σεζόν τον Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο της, ανακηρύχθηκε άτυπα φρέσκια δύναμη, ευχάριστη έκπληξη και ικανός διεκδικητής μιας θέσης από την εξάδα μέχρι και την τετράδα της Premier League, μόλις μετά το πρώτο της επίσημο παιχνίδι στη σεζόν. Κι ο Χάμες έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την πρόωρη, αλλά πολύ πιθανόν προφητική αποθέωση.

Απέναντι στην Τότεναμ, τα Ζαχαρωτά έφυγαν με το διπλό και τις εντυπώσεις απόλυτα κερδισμένες για το νέο τους εγχείρημα. Η μεσαία γραμμή με Άλαν-Ντουκουρέ-Γκόμες άφησε άπαντες ικανοποιημένους κι έπεισε πως μπορεί να προσφέρει επάρκεια σε όλες τις λειτουργίες. Ωστόσο, στα δεξιά της κινείτο ο παίκτης που «μαγνήτιζε» τη μπάλα με την ασφάλεια του αριστερού ποδιού του. Και που στο τέλος της αναμέτρησης, αναδείχθηκε με καθολική συμφωνία ως ο MVP, στο πιο θετικό ντεμπούτο του στην ευρωπαϊκή του καριέρα.

Ένα «center-piece» κορυφαίας κλάσης «γεμίζει» τους Τόφιζ

Έξι χρόνια είχε να δει ο κόσμος της Premier League «πρωτάρη» να τελειώνει το ματς με τουλάχιστον πέντε τελικές ευκαιρίες καταγεγραμμένες στη δημιουργία του. Από τον Αλέξις Σάντσες με την Άρσεναλ τη σεζόν 2014/15, ώσπου να ντεμπουτάρει ο Χάμες Ροντρίγκες.

Ο Κολομβιανός χαφ ήταν ο ορισμός του «επιτελικού» παράγοντα με 75 επαφές στο ματς, ο παίκτης τον οποίο εμπιστεύονταν όλοι οι συμπαίκτες του και που πλην του Πίκφορντ, τού έδωσαν ανεξαιρέτως έστω από μία φορά τη μπάλα στο πρώτο μέρος. Κι εκείνος με τη σειρά του εξαργύρωσε την εμπιστοσύνη, με σωστές επιλογές, με πέντε πάσες κλειδιά στο 90λεπτο, με 3 κλεψίματα και πάνω από όλα κάνοντας τα πάντα απλά, «σβηστά», αβίαστα. Όπως φαίνεται και στο heatmap του παρακάτω πίνακα του SofaScore, ο Χάμες μετατοπίστηκε ελάχιστα από τη δεξιά πτέρυγα, εκεί που ανέκαθεν τον προτιμούσε ο Αντσελότι να ξεκινά τον αγώνα.


(Η στατιστική απεικόνιση των επιδόσεων του Χάμες στο ματς με την Τότεναμ. Credits: SofaScore)

«Ο Χάμες δεν είναι ο πιο γρήγορος παίκτης στον κόσμο αλλά είναι ένας παίκτης υψηλής ποιότητας. Είναι πολύ επικίνδυνος. Δεν με απασχολεί η φυσική του κατάσταση. Αν με απασχολούσε, θα είχα πάρει τον Γιουσέιν Μπολτ όχι τον Χάμες». Η ατάκα του Αντσελότι για τον ποδοσφαιριστή που έμαθε να τον διαχειρίζεται σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου, ήταν χαρακτηριστική για τον τρόπο με τον οποίο ο Κολομβιανός μπορεί να ανεβάσει επίπεδο την Έβερτον. Δεν είναι ο παίκτης που θα βρεθεί σε κάθε μήκος και πλάτος του γηπέδου, δεν θα «ζαλίσει» αντιπάλους για να προκαλέσει ρήγματα. Η αρετή του Χάμες έγκειται στο πρώτο άγγιγμα της μπάλας, εκεί διακρίνει κανείς τη διαφορά του, ένα «θεόσταλτο» προσόν που δύσκολα υποκαθίσταται. Το «first touch» του Χάμες είχε ως αποτέλεσμα να πετύχει κάθε ντρίμπλα και μακρινή μπαλιά που επιχείρησε, να πετύχει 11/14 πάσες του στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, σε έναν δείκτη αποδοτικότητας που αρκεί για να καταδείξει την προστιθέμενη αξία του στο σύνολο των Ζαχαρωτών.


(Οι επιμέρους αριθμοί του Χάμες στον τομέα της δημιουργίας. Credits: SofaScore)

Μέχρι την πρεμιέρα της Κυριακής, ο Χάμες μετρούσε 78 αγωνιστικά λεπτά πρωταθλήματος σε ολόκληρο το 2020. Είχε να αγωνιστεί από τις 21 Ιουνίου, σε μία από τις σπάνιες φορές που ο Ζινεντίν Ζιντάν τον εμπιστεύτηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης, με εξαίρεση τη φανέλα βασικού στα παιχνίδια-αγγαρείες του Κυπέλλου. Η δίψα του, όμως, να γίνει ξανά σημαντικός, να παίξει το απλό, μα τόσο δυσεύρετο σε ομάδες της Premier League παιχνίδι του, τον ώθησε να πραγματοποιήσει μια υπέρ-αισιόδοξη εκκίνηση, ανοίγοντας το κεφάλαιο που μπορεί να ορίσει από την αρχή την ποδοσφαιρική κληρονομιά που θα αφήσει πίσω του.

 

Τελευταία Νέα