Λιντς, ο κοιμώμενος γίγαντας ξυπνά!

Λιντς, ο κοιμώμενος γίγαντας ξυπνά!

bet365

Λιντς, μια ομάδα που έζησε τον απόλυτο εφιάλτη, αλλά ποτέ δεν έχασε την αίγλη της. Ο Νταλγκλίς έριξε την... ιδέα και ο Μπιέλσα την εκτόξευσε.

Είναι μία διαπίστωση που υπάρχει γενικά στο ποδόσφαιρο και το κοινό ότι η Λιντς ανεξάρτητα στην κατηγορία που βρισκόταν κρατούσε το status και το όνομά της ως ένα πραγματικά μεγάλο club παρά τις δυσκολίες που πέρασε. Ναι, 16 χρόνια μακριά από τα μεγάλα σαλόνια και η Γιουνάιτεντ είναι η ομάδα που δεν έχει ξεχαστεί από κανέναν όλα αυτά τα χρόνια.


Η επιστροφή στην Premier League, σε μία κατηγορία που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της είναι μία εξέλιξη που την ανεβάζει ξανά επίπεδο και της προσφέρει μεγάλη οικονομική τόνωση. Ο Ιταλός μεγιστάνας των Media, Αντρέα Ραντριτζάνι, του οποίου τα χρήματα έφεραν τον Μαρσέλο Μπιέλσα στην ομάδα είχε πει πως το ενδιαφέρον του για την Λιντς έγινε πιο έντονο από ποτέ όταν ο Κένι Νταλγκλίς του είπε σε ένα γεύμα που είχαν ότι η Γιουνάιτεντ είναι ένας κοιμώμενος γίγαντας και αξίζει στήριξης. Η ομάδα έζησε το μεγάλο όνειρο στην εποχή Ο' Λιρι, ομάδα που έφτασε έως τα ημιτελικά του Champions League το 2001. Τρία χρόνια μετά υποβιβάστηκε και τα χρέη έγιναν δυσβάσταχτα.

Οι εφιάλτες της Λιντς


Η Λιντς έπρεπε να βιώσει τους πιο μεγάλους και έντονους εφιάλτες της για να ξαναγεννηθεί. Για ένα διάστημα φαινόταν πως θα έφτιαχναν ξανά την ομάδα του 1970 και μία πιο μοντέρνα εκδοχή του συνόλου του Ντον Ρέβι. Ναι, της ομάδας που έστρεψε τα φώτα στο Ελαντ Ρόουντ το 1961. Δυστυχώς δύο σπουδαίοι παίκτες του Ρέβι, ο Νόρμαν Χάντερ και ο Τζακ Τσάρλτον πέθαναν και δεν πρόλαβαν να την δουν ξανά στα μεγάλα σαλόνια. Πέρασαν 46 χρόνια από τον τελευταίο τίτλο του Ρέβι με την ομάδα, το 1974, πριν αποχωρήσει για να προπονήσει την Εθνική Αγγλίας. Η Λιντς πήρε τον τίτλο της Football League το 1992 πριν έρθει η κίνηση των ομάδων της πρώτης κατηγορίας να δημιουργήσουν την Premier League. Με... μπροστάρη τον Ο' Λίρι έγινε μία ομάδα που έφερε επανάσταση με τον τρόπο που έπαιζε. Όταν η Premier League έφτανε στην κορύφωσή της οι οπαδοί της βίωσαν σειρά από απογοητεύσεις με την ομάδα. Από οικονομικά θέματα μέχρι και αφαιρέσεις βαθμών.

Μετά την ολική κατάρρευση ήταν ο Τζέραλντ Κράσνερ, ο οποίος προσπάθησε να επαναφέρει την Γιουνάιτεντ εκεί που της άρμοζε, έχοντας διοικητική εμπειρία από ομάδες όπως η Γουίγκαν. Εκτός από την αποχώρηση των αστεριών και την πώληση παικτών η ομάδα πούλησε και τα δικαιώματα του γηπέδου για να... επιπλεύσει οικονομικά. Ο Κεν Μπέιτς, πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι, που είχε πουλήσει την ομάδα στον Αμπράμοβιτς το 2003 και είχε αποσυρθεί στο Μονακό, ανέλαβε τη Λιντς ως πρόεδρος το 2005. Ιδιοκτήτρια ήταν μία εταιρεία που είχε έδρα την Ελβετία. Δύο χρόνια μετά είχε βρεθεί μίας μορφής λύση με τα χρέη των 38 εκατομμυρίων λιρών, ενώ η αφαίρεση δέκα πόντων δεν είχε πια επίπτωση στην ομάδα καθώς είχε πέσει στην League One. Ήταν ο πρώτος χρονικά υποβιβασμός της ομάδας στην τρίτη κατηγορία.

Το ίδρυμα Forward Sports, που ουσιαστικά είναι μία εταιρεία με έδρα στα νησιά Κεϊμαν. Η εταιρεία αυτή είχε και παλιά την Λιντς. Την αγόρασε πίσω από τους ιδιοκτήτες της και με τον Μπέιτς πρόεδρο και τον Χάρβεϊ ως εκτελεστικό διευθυντή να επανέρχεται. Όμως έπρεπε η Γιουνάιτεντ να αρχίσει σεζόν με μείον 15 πόντους και στο τέλος της βαθμολογίας της League One. Και αυτό διότι η ομάδα δεν βρήκε χρυσή τομή με όσους όφειλε χρήματα. Ο Χάρβεϊ και η διοίκηση δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις για την ιδιοκτήτρια εταιρεία της ομάδας, αλλά και τις συναλλαγές της, ενώ έγινε μέχρι και ερώτηση στη Βουλή το 2011. Τότε η Premier ξεκαθάρισε πως στην Λιντς πως εάν ποτέ θέλει να ξανανέβει κατηγορία θα πρέπει να δώσει όλα τα στοιχεία της εταιρείας όπου ανήκει και σίγουρα πολλά παραπάνω απ' όσα έδωσε στην Λίγκα της. Λίγο μετά ανακοινώθηκε πως η Λιντς πουλήθηκε στον Μπέιτς μέσω μία εταιρείας στην Καραϊβική. Ένας ακόμα... παράδεισος αποφυγής φόρων. Το 2013 η Λιντς έχει γυρίσει στη Championship, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακόμα τόσο καλά.

Ο Μπέιτς βρήκε το timing να δώσει την ομάδα σε μία εταιρεία που είχε ενασχόληση με τα οικονομικά και με έδρα το Ντουμπάι. Μία εταιρεία που την είχαν επιχειρηματίες από το Μπαχρέιν. Έναν χρόνο μετά και με τον κίνδυνο νέων ποινών η Λιντς αγοράστηκε από τον Μάσιμο Τσελίνο, την ιδιοκτήτη της Κάλιαρι στην Serie A. Ακόμα και για τον Τσελίνο υπήρχαν υπόνοιες για αποφυγή φόρων λόγω μίας υπόθεσης με γιοτ και πλοία. Υπήρχε δε ο κίνδυνος να μην επιτραπεί η αγοραπωλησία. Τελικά, ο Ιταλός επιχειρηματίας απέδειξε ότι δεν είχε διαπράξει κάτι αξιόποινο. Όταν ανέλαβε τον Απρίλιο το 2014 η κατάσταση δεν βελτιώθηκε αισθητά ενώ η απόλυση της Λούσι Γουορντ, υπαλλήλου των Ακαδημιών, κόστισε στην ομάδα 290.000 ως αποζημίωση για αναίτια απόλυση και για διάκριση με βάση το γεγονός ότι ήταν γυναίκα.


Ο Νταλγκλίς έκανε την αρχή, ο Μπιέλσα την εκτόξευση
Και κάπου εκεί, στον εφιάλτη της ομάδας, ο Νταλγκλίς βάζει ιδέες στον Ραντριτζάνι και τον έπεισε να την αγοράσει Ο Ραντριτζάνι πούλησε την εταιρεία MP & Silva που ασχολιόταν με τηλεοπτικά δικαιώματα σε Κινέζους για 1 δις και αγόρασε την ομάδα από τον Τσελίνο. Πρώτα το 50% και μετά το άλλο μισό τον Μάιο του 2017, μέσω της Aser Group, εταιρείας του στη Σιγκαπούρη. Η πρόσληψη του Mαρσέλο Μπιέλσα δύο χρόνια πριν ήταν μία εξαιρετική κίνηση. Ένας ιδιοφυής προπονητής παρά τις ιδιαιτερότητές του. Ο Ραντριτζάνι γύρισε την ομάδα στο Ελαντ Ρόουντ. Της έδωσε ξανά την περηφάνειά της. Στην παλιά της εποχή η Λιντς κέρδιζε την άνοδο το 1964 με τον Ρέβι, τον Τσάρλτον και τον Χάντερ. Την... ψυχή της ομάδας που θα κέρδιζε τον τίτλο πέντε χρόνια μετά. Η Λιντς έχει ακόμα δρόμο για έναν τίτλο της Premier. Τουλάχιστον όμως ο γίγαντας ξύπνησε και οι εφιάλτες έλαβαν τέλος.

 

Τελευταία Νέα