Μέισον Γκρίνγουντ, ένας special finisher! (vid)

Μέισον Γκρίνγουντ, ένας special finisher! (vid)

Gazzetta team
Μέισον Γκρίνγουντ, ένας special finisher! (vid)

bet365

O Mέισον Γκρίνγουντ σκοράρει πιο... γρήγορα κι από τη σκιά του, επιβεβαιώνοντας τον Σόλσκιερ που τον πίστεψε όσο κανείς.

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ αμφισβητήθηκε έντεκα μήνες πριν όταν είπε πως ο Μέισον Γκρίνγουντ είναι ο κορυφαίος παίκτης της Γιουνάιτεντ σε τελειώματα. Όμως εν τέλει αποδεικνύεται ότι έχει δίκιο. Όταν είχε ερωτηθεί στο ξεκίνημα ο Νορβηγός σχετικά με τους Μαρσιάλ και Ράσφορντ είχε πει πως "έχουν ακόμα δρόμο, διότι ο Μέισον είναι πιο φυσικός σκόρερ και καλύτερος στα τελειώματα και από τους δυο τους".

Ήταν μία τολμηρή τοποθέτηση για να γίνει από την πλευρά του Σόλσκιερ. Κι αυτό διότι ο Γκρίνγουντ ήταν μόλις 17 ετών. Ο Νορβηγός ως επιθετικός όμως ξέρει το τι είναι η θέση και καταλαβαίνει. Σε λιγότερο από έναν χρόνο μετά από αυτήν την δήλωση ο Γκρίνγουντ έφτασε στο να θεωρείται από τους κορυφαίους φορ στην Ευρώπη. Τα στατιστικά και οι αριθμοί του 18χρονου πιστοποιούν γιατί τον πιστεύει τόσο ο Σόλσκιερ.

Στην χρονιά που έκανε ντεμπούτο ο Γκρίνγουντ έβαλε 16 γκολ σε 42 αγώνες, 22 εκ των οποίων ερχόμενος από τον πάγκο. Στην εποχή τους στην Γιουνάιτεντ μόνο οι Ρούνεϊ, Κιντ και Μπεστ είχαν βάλει παραπάνω γκολ, 17, σε μία χρονιά ως έφηβοι.

Ο Γκρίνγουντ κρίνοντας από το πόσο καλά παίζει μπορεί να τους ξεπεράσει ακόμα και ενόψει του αγώνα της Γιουνάιτεντ με την Σαουθάμπτον στο Ολντ Τράφορντ. Ο 18χρονος έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορεί να σκοράρει από κάθε πιθανή και απίθανη θέση.

Ο αριθμός των προσδοκώμενων γκολ του Γκρίνγουντ που δημιουργούνται από τον αριθμό των ευκαιριών του είναι η 2η καλύτερη επίδοση στην Premier League και 6η καλύτερη στην Ευρώπη. Μόνο ο Βάρντι έχει καλύτερη επίδοση από τον Γκρίνγουντ, που σκοράρει με 26.5% επί των προσπαθειών του. Ο 18χρονος γίνεται... θανατηφόρος διότι σουτάρει και σκοράρει με την ίδια ευκολία και με τα 2 πόδια. Ο Τόνι Κασκαρίνο που έχει βάλει πάνω από 100 γκολ στην καριέρα του είπε πως "είμαι στο ποδόσφαιρο 40 χρόνια και δεν έχω δει ποτέ ξανά κάποιον σαν τον Γκρίνγουντ".

Ο Τζιανφράνκο Τζόλα σχολίασε πως είναι σπάνιο να έχεις έναν παίκτη με δύο πόδια και οι περισσότεροι τέτοιοι παίκτες είναι δημιουργικοί χαφ. "Ο Γκρίνγουντ έχει απίστευτη δύναμη και με τα δύο πόδια και πραγματικά δεν ξέρω κανέναν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που να το κάνει αυτό. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιον παίκτη. Μπορεί δεξιά, αριστερά στο κέντρο και ακόμα και σαν δεκάρι. Μπορεί να ντουμπλάρει συμπαίκτη του και να προκαλέσει κενά και... ρήγματα. Εάν τον αφήσεις θα σου κάνει τεράστια ζημιά", υπογράμμισε.

Επτά γκολ ακόμα ο Γκρίνγουντ...

Οι στατιστικολόγοι της Opta έχουν κάνει καταμέτρηση στον Μέισον Γκρίνγουντ με την εκτίμηση πως θα δώσει άλλα επτά γκολ στην Γιουνάιτεντ. Αξιολόγησε κάθε παράμετρο και όλα τα δεδομένα αλλά και τους μέσους όρους. Για τον νεαρό φορ αρχικά είχαν εκτιμήσει πως με βάση τα στοιχεία του θα έβαζε από δύο έως τρία γκολ. Ο 18χρονος έβαλε εννέα. Μόνο ο Ομπαμεγιάνγκ έχει στις σχετικές εκτιμήσεις πως θα βάλει παραπάνω γκολ αλλά έχει παίξει τρεις φορές πάνω σε χρόνο.

Η Opta προσπάθησε να αναλύσει και την διαφορά στην εκτίμηση των προσδοκώμενων γκολ από τους παίκτες. Όσο πιο ψηλά είναι η αξία τόσο πιο καλό κλείσιμο σεζόν θα έχει ο παίκτης. Η τοπ λίστα:

1. Ομπαμεγιάνγκ (Άρσεναλ) 7.26
2. Ιμόμπιλε (Λάτσιο) 6.96.
3. Μπογκα (Σασουόλο) 6.94
4. Σάντσο (Ντόρτμουντ) 6.86
5. Βέρνερ (Λειψία) 6.66
6. Γκρίνγουντ (Γιουνάιτεντ) 6.46
7. Βάρντι (Λέστερ) 5.86
8. Ρονάλντο (Γιουβέντους) 5.45

 

Τελευταία Νέα