Η Ν. Κορέα νίκησε την Covid-19 και πατάει χορτάρι!

Η Ν. Κορέα νίκησε την Covid-19 και πατάει χορτάρι!

bet365

Οι Νοτιοκορεάτες νίκησαν τον κορονοϊό και την Παρασκευή μπαίνουν στα γήπεδα έτοιμοι για μια νέα αρχή!

Από το «Project Restart» στην Πρέμιερ Λιγκ έως την προγραμματισμένη επανέναρξη της Bundesliga μέσα στον μήνα, οι Ομοσπονδίες ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεκινήσουν ξανά τα πρωταθλήματα μετά την πανδημία του κορονοϊού. Η Ταϊβάν άρχισε τον προηγούμενο μήνα, μπάλα έχουμε σε Λευκορωσία, Μπουρουντί, Νικαράγουα και Τουρκμενιστάν. Ωστόσο, αυτές οι χώρες δεν έχουν τον αριθμό των μολύνσεων και των θανάτων λόγω της Covid-19 που έχει η Νότια Κορέα. Βέβαια, οι Νοτιοκορεάτες αποφάσισαν να βάλουν τέλος στον φόβο και μπαίνουν στο γήπεδο την Παρασκευή 8 Μαΐου! Ναι, η K-League αρχίζει με κλειστές τις πόρτες.

Η ζωή έχει ήδη αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα, με την πανδημία να είναι υπό έλεγχο και τα κρούσματα κορονοϊού να είναι μονοψήφια, έπειτα την κορύφωση του Φεβρουαρίου.

Αλλά γιατί επιστρέφουν τόσο σύντομα; Ποια μέτρα λαμβάνονται για τον περιορισμό του κινδύνου; Η K-League ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 29 Φεβρουαρίου, όμως πέντε ημέρες νωρίτερα η Κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως κανείς δεν ήταν ασφαλής: φίλαθλοι, παίκτες και προπονητές. Κι όμως οι Κορεάτες δεν το άφησαν, αφού στα μέσα Απριλίου άρχισαν προπονήσεις, αλλά και φιλικά. Έτσι, στις 8 Μαΐου θα διεξαχθεί το ματς ανάμεσα στη Γεονμπούκ και τη Σουγόν!

Η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης εκτιμάται ότι οφείλεται ιδιαίτερα στη συνεχιζόμενη πτώση των νέων περιπτώσεων κοροναϊού τις τελευταίες ημέρες. Η χώρα είδε μια από τις χειρότερες πρώιμες εκδηλώσεις της νόσου εκτός της Κίνας, μετά την οποία εφαρμόστηκαν αυστηρές οδηγίες κοινωνικής απόστασης τον Μάρτιο.

Στις αρχές του ίδιου μήνα, το Reuters ανέφερε ότι υπήρχαν 86.500 παγκόσμια κρούσματα ιού κορονοϊού, τα περισσότερα από τα οποία είχαν συμβεί στην επαρχία Γουχάν και Χουμπέι στην Κίνα, αλλά η Νότια Κορέα είχε ήδη 3.736 κρούσματα. Όμως δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι νέες περιπτώσεις ιού εξαφανίστηκαν πρόσφατα, αλλά λόγω μιας διαφορετικής και μάλλον καινοτόμου προσέγγισης με εκείνες που παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη με τη μορφή μεγάλων περιόδων lockdown.

Οι εκτεταμένες δοκιμές και οι εφαρμογές εντατικής ιχνηλάτησης και παρακολούθησης ήταν οι τακτικές που εφαρμόστηκαν στην χώρα για την καταπολέμηση του ιού. Ο Guardian ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι μέχρι τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εκδώσει έκκληση στα μέσα Μαρτίου για όλες τις χώρες να κάνουν «τεστ», η Νότια Κορέα το είχε ήδη κάνει για αρκετές εβδομάδες. Αρκετά σύντομα, κατά μέσο όρο 12.000 άνθρωποι - και μερικές φορές έως και 20.000 - την ημέρα υποβλήθηκαν σε τεστ σε εκατοντάδες κέντρα. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου, περισσότερα από 270.000 άτομα είχαν υποβληθεί σε τεστ. Η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά της επιδημίας για να βοηθήσει στην ανίχνευση επαφών, με άτομα που έδειξαν θετικά να ζητήσουν να περιγράψουν τις πρόσφατες κινήσεις τους με τη βοήθεια παρακολούθησης GPS.

Αυτές οι πληροφορίες επέτρεψαν στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας άρχισαν να εκδίδονται ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το πού είχαν μολυνθεί άτομα πριν από επιβεβαιωμένο θετικό τεστ. Ως αποτέλεσμα, η Νότια Κορέα φαίνεται να έχει σημειώσει επιτυχία στην πρωτοβουλία «ιχνηλάτηση, δοκιμή και θεραπεία». Το σύστημα έχει επαινεθεί ευρέως - με τους αριθμούς των περιπτώσεων να έχουν μειωθεί και η καμπύλη να έχει... ισοπεδωθεί. Επομένως, ορισμένα αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και το μπέιζμπολ, έχουν επιτραπεί να βγουν στο προσκήνιο για άλλη μια φορά, αν και πίσω από κλειστές πόρτες.

Παρά την επιστροφή στη δράση, εξακολουθούν να ισχύουν αυστηροί κανονισμοί και ειδικά για το ποδόσφαιρο, οι οποίοι εκτείνονται πολύ πέρα από τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των αγώνων του Ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ τον Φεβρουάριο. Ναι, τα ματς θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο, ελπίζουν πως θα γίνουν το πρώτο κράτος που θα τις... ανοίξει για τους φιλάθλους.

Επιπλέον, οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές για προπονητές και τεχνικό τιμ την ημέρα του αγώνα και ενώ θα απαγορευτεί στους παίκτες να μιλούν με τους συμπαίκτες τους, τους αντιπάλους ή τους διαιτητές κατά τη διάρκεια των αγώνων.

«Πράγματα όπως το να μην φτύνουμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, δεν είναι κάτι που θα μας δυσκολέψει, αλλά είναι αδύνατο να μην μιλάς με τους συμπαίκτες σου. Αν δεν μπορούμε να μιλάμε στο γήπεδο, ίσως να μην παίζουμε καθόλου ποδόσφαιρο», τόνισε ο αρχηγός της Ίντσεον Γιουνάιτεντ Κι Ντου-Χιούοκ, αλλά η Ομοσπονδία ήταν ανένδοτη.

Παράλληλα, αν ένας παίκτης έχει συμπτώματα του ιού κατά τη διάρκεια της σεζόν, ο παίκτης θα απομακρυνθεί από την ομάδα. Εάν κάποιος παίκτης ή προπονητής διαγνωστεί τότε με κορονοϊό, το συγκεκριμένο κλαμπ θα αναγκαστεί να εισέλθει σε καραντίνα δύο εβδομάδων ως ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Αν τα αποτελέσματα από την ανίχνευση επαφών υπαγορεύονται ως τέτοια, οι πρόσφατοι αντίπαλοι της ομάδας μπορούν επίσης να κρατηθούν εκτός γηπέδου για τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο. Με άλλα λόγια, αν υπάρξει κρούσμα, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για το μέλλον του πρωταθλήματος. Λόγω της καθυστέρησης που προέκυψε από την πανδημία κορoνοϊού, οι 12 ομάδες της πρώτης κατηγορίας θα παίξουν μεταξύ τους μόνο δύο φορές - αντί για τις συνηθισμένες τρεις φορές - σε μια κίνηση συντόμευσης της σεζόν.

 

Τελευταία Νέα