Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, έτσι άρχισαν όλα!

Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, έτσι άρχισαν όλα!

Gazzetta team
Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, έτσι άρχισαν όλα!

bet365

Πριν 40 χρόνια ο Αλεξ Φέργκιουσον έβαζε την Αμπερντίν στον... χάρτη των δυνατών της Σκωτίας, αλλά και τις βάσεις για να εξελιχθεί στον κορυφαίο κόουτς!

Ο Σερ Αλεξ οδήγησε τη Γιουνάιτεντ σε Ευρωπαϊκούς τίτλους, σε επιτυχίες μοναδικές, έφτασε στο Top επίπεδο, η ομάδα του Μάντσεστερ ήταν για πολλά χρόνια η καλύτερη ομάδα στη Γηραιά Ήπειρο, ενώ ταυτόχρονα κέρδισε χιλιάδες νέους οπαδούς. Είναι στις πλουσιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο και από τις δημοφιλέστερες.

Σερ Αλεξ Φέργκιουσον o άνθρωπος των επιτυχιών που όμως δεν θα ξεχάσει ποτέ το απίστευτο επίτευγμα στη Σκωτία, τον πρώτο τίτλο του με την Αμπερντίν πριν 40 χρόνια, στις 3 Μαΐου του 1980! Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι το 1978, όταν ο 37χρονος Σκωτσέζος προπονητής άφηνε πίσω του τη Σεντ Μίρεν για το τιμόνι της Αμπερντίν, μιας άσημης ομάδας στη σκιά της Σέλτικ και της Ρέιντζερς. Με το... καλημέρα έβαλε τον πήχη ψηλά και οι δηλώσεις του προκάλεσαν... γέλια στη Γλασκώβη όταν τόνισε πως θα σπάσει το δίπολο! Φιλόδοξος, εργατικός με φρέσκιες ιδέες. Εξοντωτικές προπονήσεις, πολύωρη παραμονή στο προπονητικό και αποδυτήρια σαν... εκκλησία! Μόνο το «κήρυγμά» του ακουγόταν. Σκληρός προπονητής που κέρδισε αμέσως τον σεβασμό όλων!

Σερ Άλεξ, ο κορυφαίος όλων των εποχών


Από τα πρώτα κιόλας ματς, η Αμπερντίν ήταν βελτιωμένη και κανείς δεν πίστευε την εκτός έδρας ισοπαλία στο πρώτο ντέρμπι με την Ρέιντζερς. Τα χαμόγελα των παικτών... πάγωσαν στα αποδυτήρια, όταν ο Φέργκιουσον τους κατσάδιασε γιατί δεν μπόρεσαν να κερδίσουν. Η πρώτη χρονιά προσαρμογής είχε τα πάνω και τα κάτω της, , η ομάδα πάλεψε όλα τα ματς, αφομοίωσε την φιλοσοφία του Φέργκιουσον και ο Σκωτσέζος είχε βάλει ήδη τις βάσεις για την εκτόξευση! Ενα χρόνο αργότερα ήρθε το... θαύμα. Εξαιρετικό ποδόσφαιρο, διαδοχικές νίκες και ο Μάιος του 1980 πέρασε στην ιστορία. Η Αμπερντίν ήταν πρωταθλήτρια, 25 χρόνια από τον τελευταίο και μοναδικό μέχρι τότε τίτλο της. Είχε σπάσει την κυριαρχία της Γλασκώβης!

Στις 3 Μαΐου του 1980 η πόλη του γρανίτη και του ασημιού, τα σπίτια που χτίστηκαν σε αυτό τον βράχο έλαμπαν! Οι Dons διέλυσαν με 5-0 τη Χιμπέρνιαν στο Easter Road κι έγραφαν ιστορία! Για την Αμπερντίν ήταν μια στιγμή δόξας, για τον Σερ Αλεξ ήταν μόνο το πρώτο κεφάλαιο μια υπέρλαμπρης καριέρας. Ναι, 40 χρόνια μετά ο Σκωτσέζος είναι ανάμεσα στους κορυφαίους τεχνικούς του πλανήτη!

Τι ακολούθησε; Η Αμπερντίν είναι η καλύτερη ομάδα της χώρας τα επόμενα χρόνια. Στέφεται πάλι πρωταθλήτρια το 1984 και το 1985, ενώ παράλληλα κατακτά και το κύπελλο Σκωτίας 4 φορές (1982,1983,1984). Κι όμως ο Φέργκιουσον ζητούσε παραπάνω! Στις 11 Μαΐου του 1983 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, η Αμπερντίν του στέφεται Κυπελλούχος Ευρώπης. Ο θρύλος λέει πως ήταν η πρώτη φορά που πανηγύρισε με την ψυχή του!

«Πριν από την έλευση του Φέργκιουσον, η Αμπερντίν δεν είχε νοοτροπία νικητή. Όλα άλλαξαν μαζί του. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θυμάμαι γι 'αυτόν ήταν όταν μας είπε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να νικήσουμε τη Σέλτικ και τη Ρέιντζερς στο γήπεδο μας: έπρεπε να πάμε και να κερδίσουμε στη Γλασκόβη. Μια άλλη φορά που μας είδε να διασκεδάζουμε στην προπόνηση παίζοντας... ποδοβόλεϊ μας ρώτησε ποιος κερδίζει. Απαντήσαμε ότι δεν ξέραμε γιατί το κάναμε για διασκέδαση. "Λάθος, παίζεις πάντα για να κερδίσεις." Από εκείνη τη μέρα ήθελε πάντα να ενημερώνεται για τα αποτελέσματα αυτών των αγώνων» τόνισε ο Σκωτσέζος διεθνής μέσος, Τζον ΜαΜάστερ, απεικονίζοντας έτσι την τεράστια προσωπικότητα του Σερ Αλεξ.

 

Τελευταία Νέα