Ο Ζοσέ Μουρίνιο ζει τον χειρότερο εφιάλτη του

Ο Ζοσέ Μουρίνιο ζει τον χειρότερο εφιάλτη του

bet365

Για πρώτη του φορά έξι σερί ματς δίχως νίκη, ακόμα ένας αποκλεισμός και το χειρότερο ποσοστό της καριέρας του. Ο “Special One” βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και το αλεξίπτωτό του δεν φαίνεται να... ανοίγει.

Οταν ανέλαβε, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο Ζοσέ Μουρίνιο ξεστόμισε την υπερφίαλη προφητεία του: «Τον Φεβρουάριο θα καταλαβαινόμαστε όπως πρέπει με τους παίκτες μου και θα προκαλούμε φόβο σε όλους. Κανείς δεν θα επιθυμεί να έχει εμάς απέναντί του». Αρχικά φάνηκε ότι η επιρροή του στην Τότεναμ θα ήταν άκρως ευεργετική. Ωστόσο, μετά και τον αποκλεισμό και μάλιστα με δύο ήττες, από τη Λειψία, το συμπέρασμα είναι ότι εκείνη η πρόβλεψη δεν βρήκε τελικά ρεαλιστική ανταπόκριση στο γήπεδο και ο “Special One” βρέθηκε να διανύει τη χειρότερη περίοδο όλης της προπονητικής καριέρας του.

Ο Μουρίνιο φέτος συμπληρώνει ακριβώς 20 χρόνια στους πάγκους και αυτό που βιώνει με την Τότεναμ, σε βάση αποτελεσμάτων και στατιστικών, είναι ό,τι πιο απογοητευτικό του έχει συμβεί ποτέ. Η αλήθεια είναι ότι οι Spurs στις δικές του μέρες έχουν χτυπηθεί σε τεράστιο βαθμό από σοβαρούς τραυματισμούς. Η απουσία των Κέιν, Σον, Σισοκό, Μπέργκβαϊν, Σάντσες, Ντέιβις και Φόιθ, έχουν κάνει τεράστια ζημιά στην ομάδα και το κενό των δύο πρώτων στην επίθεση δεν γίνεται να καλυφθεί με κανέναν τρόπο, ενώ συνολικά οι παίκτες του φαίνονται “σκασμένοι” από ενέργεια στα ματς.

Οι προηγούμενες παρουσίες του Μουρίνιο στο Champions League

Αυτό έχει ως συνέπεια να ξεμείνει χωρίς νίκη για έξι διαδοχικά παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, κάτι που δεν του έχει ξανασυμβεί ποτέ. Οι ήττες στην Premier League από Τσέλσι, Γουλβς και η ισοπαλία με την Μπέρνλι, ο αποκλεισμός στα πέναλτι στο Κύπελλο από τη Νόριτς και κυρίως οι δύο ήττες από τη Λειψία, που σήμαναν κιόλας των τρίτο διαδοχικό αποκλεισμό του στη φάση των “16” του Champions League (σ.σ.: είχε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι) επιβεβαίωσαν την έξωθεν αγωνιστική μαρτυρία.

Στο ξεκίνημά του με τη Μπενφίκα το 2000, το ποσοστό νικών του ανήλθε στο 54,5%, ενώ το 2001-'02 με την αδύναμη Λεϊρία έπεσε στο χαμηλότερό του 45%. Με την Πόρτο (2002-'04) θα εκτοξευόταν στο 71,7% και στην πρώτη θητεία του στην Τσέλσι (2004-'07) θα έπεφτε ελαφρώς στο 67%. Η πορεία του στην Ιντερ (2008-'10) θα τον έριχνε ακόμα λίγο (62%), ώσπου τα χρόνια στη Ρεάλ Μαδρίτης (2010-'13) θα τον απογείωναν στο κορυφαίο του 71,9%. Στο δεύτερο πέρασμα από την Τσέλσι (2013-'15) θα ξεκινούσε η ελεύθερη πτώση (58,8%), αυτό θα συνεχιζόταν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2016-'18) στο 58,3%.

Τα ποσοστά νικών του Μουρίνιο πριν την Τότεναμ


Στον πάγκο της Τότεναμ ο Μουρίνιο έχει ήδη καθίσει σε 26 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και έχει καταφέρει να νικήσει σε μόλις 11 εξ αυτών (5 ισοπαλίες, 10 ήττες), με το ποσοστό επιτυχίας του να έχει πέσει στο τρομερά μικρό για την υστεροφημία του, 42,3%. Το κακό όμως είναι ότι αυτή η ελεύθερη πτώση δεν φαίνεται να έχει σταματημό. Χωρίς τα 17 γκολ του Κέιν και τα 16 του Σον, η Τότεναμ μοιάζει εντελώς ακίνδυνη μπροστά, ενώ από τα 26 ματς του Πορτογάλου κόουτς, έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία της μόλις σε τρεις περιπτώσεις.

Καθώς λοιπόν ακόμα και το μεγάλο ανασταλτικό όπλο του Ζοσέ Μουρίνιο δείχνει απενεργοποιημένο στο Λονδίνο, άπαντες βλέπουν ότι η εποχή των τίτλων έχει περάσει προ πολλού. Οι 25 κούπες που έχει στο παλμαρέ του και τεράστιες επιτυχίες δείχνουν να ανήκουν στο παρελθόν για τον 57χρονο τεχνικό και εκείνο το μαγιάτικο βράδυ του 2017 που χαμογελούσε στη Στοκχόλμη, έχοντας κατακτήσει το Europa League με τη Γιουνάιτεντ, μοιάζει κάτι περισσότερο και από μακρινή ανάμνηση...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα