Τορίνο: Ρεκόρ, Mazzarrismo, Ευρώπη;

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Τορίνο: Ρεκόρ, Mazzarrismo, Ευρώπη;

bet365

Η ομάδα του Βάλτερ Ματσάρι κάνει αμυντικά ρεκόρ και κυνηγάει την Ευρώπη, οπότε ο Παναγιώτης Παλλαντζάς την στηρίζει.

Στην πρωτεύουσα του Πιεμόντε έχει κρύο αυτή την περίοδο. Σε όλη την πόλη. Και ακόμη περισσότερο στην Μπιανκονέρα πλευρά της. Υπάρχει όμως και η άλλη, η Γκρανάτα, στην οποίο η κατάσταση γίνεται όλο και πιο hot, αφού η ομάδα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες επιτέλους, δείχνοντας ικανή να διεκδικήσει την έξοδο στο Europa League. Θα τα καταφέρει; Σίγουρα θα αυξήσει (ή θα αποκτήσει ρεαλιστικές) τις ελπίδες της αν κάνει το τελευταίο και σημαντικότερο βήμα. Αλλά κι όσα έχει κάνει τώρα, μόνο ασήμαντα δεν είναι...

Η νίκη επί της Αταλάντα το απόγευμα του Σαββάτου έφερε την Τορίνο ισόβαθμη με τους Μπεργκαμάσκι και έκανε τους σχολιαστές του Sky Italia να μιλάνε για την ομάδα-έκπληξη του πρωταθλήματος. Πρόωρη συζήτηση, γιατί οι 13 αγωνιστικές που απομένουν είναι πολλές, αλλά χαρακτηρισμοί όπως ο προηγούμενος είναι ενδεικτικοί της αλλαγής κλίματος για μια ομάδα που κάθε Δευτέρα την περίμενε το κράξιμο της Tuttosport. Για την εμφάνιση της, για τις επιλογές του προπονητή, για την οικονομική πολιτική της διοίκησης, για όλα μαζί. Κάθε χρόνο, άλλωστε, η Γκρανάτα ξεκινάει με στόχο την Ευρώπη και από ένα σημείο κι έπειτα, συνήθως νωρίς, ξέμενε από στόχο... Δύσκολο να πεις ότι δε θα πάθει το ίδιο και φέτος, αλλά όπως ο Τζενάρο Γκατούζο λέει -το επανέλαβε και προχθές- ότι η Μίλαν έχει ως στόχο να διεκδικεί το εισιτήριο για το Champions League στις τελευταίες αγωνιστικές, στο ίδιο μπορεί να στοχεύει και ο Βάλτερ Ματσάρι για την Γκρανάτα και το Europa League.

Ο 57χρονος τεχνικός το πάλεψε αρκετά, τόσο ώστε να καταλήξει και στο νοσοκομείο κάποια στιγμή, αλλά τελικά δείχνει ότι έχει καταφέρει να δώσει μια ταυτότητα στην ομάδα του. Μια ταυτότητα που, ειδικά στο Τορίνο, φοριέται πολύ αυτές τις ημέρες. «Θέλω μια Τορίνο σε στυλ Ατλέτικο», έλεγε ο Αρμάντο Ιτσο πριν το ματς με την Αταλάντα και μετά τη λήξη του, εμφανίστηκε σε ιταλικές ιστοσελίδες και ο νέος όρος: Mazzarrismo! Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι δεν υπάρχει λόγος να αναλυθεί το γιατί κάτι τέτοιο είναι... υπερβολικά υπερβολικό, αλλά από την άλλη καταλαβαίνει επίσης εύκολα ο καθένας ότι η Τόρο φέτος δείχνει να δουλεύει όντως καλά. Ειδικά αμυντικά, στη συνολική ανασταλτική λειτουργία της.

Το 2-0 επί των Μπεργκαμάσκι σήμανε το 5ο συνεχόμενο clean-sheet, επίδοση που σημαίνει ότι η Γκρανάτα ισοφάρισε το ρεκόρ της από την σεζόν 1984-85. Και το γεγονός ότι μέσα σε αυτά τα πέντε ματς, τα δύο (για να μην πούμε τρία με την Αταλάντα) ήταν κόντρα σε Ιντερ και Νάπολι, δίνουν έξτρα πόντους στον Ματσάρι, ο οποίος όμως... χαλιέται με αυτή τη συζήτηση. «Εχω κουραστεί να ακούω να μιλάνε μόνο για την άμυνα μας. Πρέπει να ξέρεις να αμυνθείς αλλά και να επιτεθείς. Η ισορροπία είναι αυτή που φέρνει βαθμούς», είπε στο Sky ο allenatore, ο οποίος το έλεγε ότι περίμενε πώς και πώς ένα γκολ από τον Ιάγκο Φαλκέ και τελικά αυτό ήρθε το Σάββατο. Το άλλο το έβαλε ο Ιτσο. Οι δυό τους, ο Ισπανός επιθετικός και ο Ιταλός αμυντικός, είναι από τους αγαπημένους των τιφόζι επειδή έχουν τη φιλοσοφία της Τορίνο και του προπονητή της. Πρώτα και πάνω από όλα, δηλαδή, δουλειά, "θυσία" και απόλυτη προτεραιότητα το "εμείς" έναντι του "εγώ".

Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ουρμπάνο Κάιρο, το αποδεικνύει και ο Μπελότι, ο οποίος είναι μάλλον αυτός που θα κρίνει το αν η Τορίνο θα βγει ή όχι στην Ευρώπη. Ο τρόπος με τον οποίο βοηθάει στο παιχνίδι της ομάδας, όχι μόνο μπροστά αλλά και ανασταλτικά, είναι τέτοιος ώστε να του συγχωρείται το γεγονός ότι έχει βάλει μόνο 7 γκολ ως τώρα, αλλά θα είναι δύσκολο για την Γκρανάτα να αντέξει ως το τέλος, αν δεν αρχίσει να βρίσκει δίχτυα πιο εύκολα ο καλύτερος σκόρερ της. Η παραμονή του Μπελότι και η απόκτηση του Σιμόνε Τζάτζα προκαλούσαν συζητήσεις το καλοκαίρι για το πόσα μπορούν να δώσουν, αλλά προς το παρόν έχουν δώσει... 8 γκολ και οι δύο (7+1). Ενα θέμα που θα πρέπει να λυθεί, προκειμένου να κάνει τη διαφορά η ανασταλτική λειτουργία.

Η Τορίνο είναι μια ομάδα που αμύνεται σωστά, που καταφέρνει να χαλάσει το παιχνίδι του αντίπαλου σαν μια μικρή Ατλέτικο, που θα έλεγε και ο Ιτσο. Είναι μια ομάδα δυσκολοκατάβλητη (μόνο 5 ήττες), η οποία όμως δύσκολα νικάει κιόλας (9 ισοπαλίες). Για να βγει στην Ευρώπη ή τουλάχιστον για να το κυνηγήσει ως το τέλος, θα πρέπει οι ισοπαλίες να γίνουν νίκες. Θα πρέπει οι επιθετικοί να σκοράρουν και -κυρίως αυτό- θα πρέπει να δείξει η ομάδα ότι ωριμάζει πραγματικά. Τα προσεχή τρία ματς, είναι το τέλειο τεστ για την Τορίνο: Κιέβο εντός, Φροζινόνε εκτός, Μπολόνια εντός. Μπορεί να πάρει 9 βαθμούς; Αν ναι, η Γκρανάτα μπορεί και να σοβαρολογεί...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα