Το μαγικό «26» απέναντι στον Mr. Europa League!

Το μαγικό «26» απέναντι στον Mr. Europa League!

bet365

Ο Σόλσκιερ διεκδικεί τον πρώτο του τίτλο με τους Κόκκινους Διαβόλους, ο «μάστερ» Έμερι το τέταρτο τρόπαιο Europa League. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει την πείρα, την ποιότητα και το... γούρι του «26», η Βιγιαρεάλ τη μεγάλη ευκαιρία. Ποια θα επικρατήσει στο Γκντανσκ; (22:00, Cosmotesports1HD).

Για πρώτη φορά κάτω από τις οδηγίες του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ η Γιουνάιτεντ θα παίξει σε ευρωπαϊκό τελικό. Και μπορεί το Europa League να μην αποτελεί την επιτομή των φιλοδοξιών της Γιουνάιτεντ όμως έχοντας τέσσερις ήττες σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις σε ημιτελικό ως προπονητής δεν μπορεί να αγνοηθεί η πιθανότητα οι 'Κόκκινοι Διάβολοι' να πάρουν το πρώτο τους τρόπαιο μετά το 2017.

Από την άλλη είναι και μία μεγάλη ευκαιρία για τη Βιγιαρεάλ. Ο πρώτος της ευρωπαϊκός τελικός αλλά απέναντι σε μία ομάδα που έχει παίξει επτά φορές σε ανάλογο ραντεβού. Όμως οι Ισπανοί έχουν τον Έμερι που έχει κερδίσει το τρόπαιο σε τρεις περιπτώσεις με τη Σεβίλλη.

ΣΟΛΣΚΙΕΡ VS ΕΜΕΡΙ

Όταν έχουμε να κάνουμε με εμπειρία σε αυτό το επίπεδο ο Έμερι σίγουρα έχει το προβάδισμα. Ο πρώην τεχνικός της Άρσεναλ έχει σηκώσει το τρόπαιο του θεσμού τρία χρόνια στη σειρά: από το 2014 έως το 2016 και μπορεί να γίνει ο πρώτος τεχνικός με τέσσερις κατακτήσεις σε Κύπελλο UEFA ή Europa. Τον λες και… Mr Europa! Ο Σόλσκιερ στην καριέρα του έχει μόνο έναν τελικό. Αυτόν του Κυπέλλου Νορβηγίας με τη Μόλντε το 2013. Κανένας Νορβηγός τεχνικός δεν έχει κερδίσει μεγάλο ευρωπαϊκό τρόπαιο. Aυτή κι αν είναι ευκαιρία…

Ο Έμερι και ο Σόλσκιερ έχουν αντιμετωπίσει ο ένας τον άλλο δύο φορές στο παρελθόν και όταν ο Ισπανός ήταν στην Άρσεναλ. Οι Gunners είχαν νικήσει 2-0 στο Emirates τον Μάρτιο του 2019 βάζοντας stop στο σερί του Σόλσκιερ και πριν από ένα 1-1 στο Ολντ Τράφορντ τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Ο Σόλσκιερ από την άλλη επικράτησε σε νοκ άουτ ματς όταν η Γιουνάιτεντ επιβλήθηκε με 3-1 στο Λονδίνο στο Κύπελλο τον Γενάρη του 2019. Τα γκολ τότε είχαν μπει από τους Αλέξις Σάντσες, Λίγκαρντ και Μαρσιάλ. Όμως, κανένας από τους τρεις δεν θα είναι στο Γκντανσκ.

Υπάρχει κι ένας μαγικός αριθμός που συνοδεύει στα ταξίδια του τον Νορβηγό! Είναι ο αριθμός 26! Τα γενέθλιά του είναι στις 26 Φεβρουαρίου, ο τελικός του 1999 με τη Μπάγερν ήταν στις 26 Μαΐου, ο αγαπημένος του Σερ Ματ Μπάσμπι γεννήθηκε στις 26 Μαΐου. Ο φετινός τελικός του Europa είναι στις 26 Μαΐου! Τυχαίο;

«Δεν είναι μόνο αυτό. Η γυναίκα μου γεννήθηκε στις 26, παντρευτήκαμε στις 26, έτσι, πιστεύω στο πεπρωμένο. Είναι ένα σπέσιαλ νούμερα για την οικογένειά μας. Πρέπει να το πάρω αυτό ως καλό οιωνό. Δεν είμαι πολύ προληπτικός αλλά μοιάζει με καλό σημάδι» τονίζει.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΚΑΙ ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ

Ο Έμερι κυνηγά τα προσωπικά ρεκόρ του. Η Βιγιαρεάλ ελπίζει να γίνει η 10η ισπανική ομάδα στη σειρά που θα κερδίζει αγγλικό αντίπαλο σε ευρωπαϊκό τελικό. Ένα σερί που περιλαμβάνει τη Γιουνάιτεντ να έχει χάσει δύο φορές από Μπαρτσελόνα στο Champions League.

Η Βιγιαρεάλ είναι αήττητη στην Ευρώπη φέτος κερδίζοντας 12 φορές και έχοντας 2 ισοπαλίες (μαζί και το 3-0 επί της Καραμπάχ που δεν είχε να κατεβάσει παίκτες).

Mάλιστα, μπορεί να γίνει η 7η ομάδα που θα σηκώσει το Κύπελλο UEFA ή το Europa χωρίς ήττα μετά την Τότεναμ τη σεζόν 1971-1972, τη Γκλάντμπαχ το 1978-1979, τη Γκέτεμποργκ το 1981-1982 και το 1986-1987, τον Άγιαξ το 1991-1992 και την Τσέλσι το 2018-2019.

Η Γιουνάιτεντ έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες με τα «Κίτρινα Υποβρύχια» στο παρελθόν. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» έχουν παίξει με τη Βιγιαρεάλ πιο συχνά από κάθε άλλη ομάδα χωρίς να έχουν σκοράρει και με τέσσερις προηγούμενες αναμετρήσεις να έχουν λήξει 0-0.

Η Γιουνάιτεντ έχει κερδίσει πέντε από τους επτά μεγάλους ευρωπαϊκούς τελικούς που έχει παίξει (μόνο η Λίβερπουλ με 14 έχει παραπάνω τελικούς). Με νίκη θα πάρει το 67ο τρόπαιο στην ιστορία της ξεπερνώντας τα 65 της Λίβερπουλ που όταν έχουμε να κάνουμε με την Αγγλία είναι στις πιο πετυχημένες ομάδες.

Σε κάθε έναν από τους τελευταίους εννιά τελικούς ισπανικών με αγγλικές ομάδες (μαζί με Super Cup) οι Ισπανοί κερδίζουν. Η τελευταία ομάδα που είχε χάσει ήταν η Αλαβές από τη Λίβερπουλ το 2000-2001 στο Κύπελλο UEFA.

Βέβαια, η Γιουνάιτεντ μπορεί να γίνει η 9η ομάδα σε 22 σεζόν που θα νικήσει το Κύπελλο UEFA / Europa League έχοντας αποκλειστεί από τη φάση ομίλων του Champions League μες στη σεζόν. Το τελευταίο παράδειγμα ήταν η Ατλέτικο Μαδρίτης το 2017-2018 και η προηγούμενη αγγλική ομάδα (η μοναδική) ήταν η Τσέλσι το 2012-2013.

ΟΙ ΣΤΑΡ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

Ο Μπρούνο Φερνάντες είναι για τα καλά στο επίκεντρο στον πρώτο τελικό του με τη Γιουνάιτεντ. Ο Πορτογάλος σταρ έχει παίξει 57 φορές φέτος. Περισσότερες από κάθε άλλον στην Ευρώπη και τις πέντε τοπ Λίγκες έχοντας 28 γκολ και 18 ασίστ. Μόλις 4 παίκτες σε αυτά τα τοπ πρωταθλήματα έχουν περισσότερη συμμετοχή σε γκολ. Οι 137 ευκαιρίες που έχει δημιουργεί τους ξεπερνούν σχεδόν όλους. Ο Πορτογάλος πάει στον τελικό, έχουν στις… αποσκευές και το νέο συμβόλαιο το οποίο θα υπογράψει άμεσα (200.000 λίρες την εβδομάδα).

Για τον Μέισον Γκρίνγουντ θα είναι η πρώτη του παρουσία σε τελικό. Εάν σκοράρει θα γίνει ο πρώτος Άγγλος teenager που θα πετύχει γκολ σε μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό μετά τον Μπράιαν Κιντ, που είχε σκοράρει στα 19α γενέθλιά του όταν η Γιουνάιτεντ νίκησε τη Μπενφίκα στον ευρωπαϊκό τελικό του 1968.

Παράλληλα, ο Εντισον Καβάνι έχει κατά μέσο όρο γκολ ή ασίστ κάθε 35 λεπτά φέτος στο Europa. Είναι η πιο καλή επιστροφή από οποιονδήποτε παίκτη που έχει τουλάχιστον 200 λεπτά στη διοργάνωση. Ο Καβάνι έχει 10 γκολ στο πρωτάθλημα σε 13 ματς που ξεκίνησε βασικός στην πρώτη του χρονιά στον σύλλογο μπορεί να γίνει ο 3ος παίκτης με ηλικία 34 ετών ή παραπάνω που θα σκοράρει σε μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό για αγγλική ομάδα μετά τον Γκάρι ΜακΆλιστερ στο τελικό του Κυπέλλου UEFA το 2001 και τον Ντρογκμπά το 2012 στον τελικό του Champions League.

Στον αντίποδα, ο Κάρλος Μπάκα έχει την ιστορία του έχοντας σκοράρει δύο φορές σε τελικό έξι χρόνια πριν με τη Σεβίλλη. Ο Κολομβιανός έχει τη δυνατότητα να γίνει ο πρώτος παίκτης που θα σκοράρει σε μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό με δύο ομάδες από την ίδια χώρα μετά τον Ερνάν Κρέσπο με την Πάρμα το 1999 και με τη Μίλαν το 2005.

Η πιο μεγάλη απειλή από τη Βιγιαρεάλ είναι ο Μορένο. Με 29 γκολ και 10 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις είναι από τους πιο επικίνδυνους παίκτες στην Ευρώπη. Ο Μέσι (με 50 γκολ) είναι ο μόνος παίκτης από τη La Liga που έχει συμμετοχή σε παραπάνω γκολ.

 

Τελευταία Νέα