Κύπελλο Αγγλίας: Οι εκπλήξεις σε τελικούς

Κύπελλο Αγγλίας: Οι εκπλήξεις σε τελικούς

bet365

Ο 140ος τελικός της αρχαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης διεξάγεται σήμερα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε περιπτώσεις, που το αουτσάιντερ νίκησε το φαβορί και κατέκτησε το τρόπαιο.

1976: Σαουθάμπτον – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0
Μέχρι τότε, καμία ομάδα της δεύτερης κατηγορίας δεν είχε καταφέρει σε τελικό να λυγίσει την αντίσταση κάποιας ομάδας από τα «μεγάλα σαλόνια» και να κατακτήσει το τρόπαιο. Οι «Άγιοι» ήταν εκείνοι που το έκαναν για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού και μάλιστα απέναντι στην πανίσχυρη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η έκτη ομάδα της Second Division νίκησε με 1-0 την τρίτη της First Division, χάρις σε ένα τέρμα του Στόουκς λίγο πριν το φινάλε. Αυτό ήταν το πρώτο (και τελευταίο) κύπελλο στην ιστορία της Σαουθάμπτον και ταυτόχρονα η τελευταία φορά που η βασίλισσα Ελισάβετ παρέδωσε το τρόπαιο στη νικήτρια ομάδα.

1980: Γουέστ Χαμ – Άρσεναλ 1-0
Ήταν να μη γίνει η αρχή στο θεσμό, αφού τέσσερα χρόνια μετά το «μπαμ» της Σαουθάμπτον επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Γουέστ Χαμ έφτασε σε μία αντίστοιχη έκπληξη στον τελικό. Η κάτοχος του τροπαίου και τέταρτη στη βαθμολογία της First Division, Άρσεναλ, ήταν το μεγάλο φαβορί κόντρα στα «σφυριά», που είχαν αγωνιστεί ελάχιστες φορές στην ιστορία τους στο Γουέμπλεϊ. Παρά τα εις βάρος της δεδομένα, η έβδομη ομάδα της Second Division έφτασε στη νίκη με 1-0 (το γκολ ο Μπρούκινγκ), κατακτώντας το τρίτο κύπελλο στην ιστορία της. Και τελευταίο μέχρι σήμερα.

1988: Γουίμπλεντον –Λίβερπουλ 1-0
Μπορεί η συγκεκριμένη αναμέτρηση να μην ήταν ανάμεσα σε ομάδες διαφορετικών κατηγοριών, όμως αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού. Κι αυτό γιατί η Λίβερπουλ ήταν η απόλυτη κυρίαρχος του αγγλικού ποδοσφαίρου τη δεκαετία του ’80, ενώ εκείνη τη σεζόν είχε φτάσει άνετα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Απέναντι της ήταν μια ομάδα που είχε μόλις δύο σεζόν στην πρώτη κατηγορία, ενώ τα έντεκα τελευταία χρόνια βρισκόταν στις επαγγελματικές κατηγορίες. Παρά τη χαοτική διαφορά μεταξύ τους, η Γουίμπλεντον νίκησε με 1-0, χάρις σε ένα τέρμα του Σάντσες. Αυτός είναι και ο μοναδικός της τίτλος μέχρι σήμερα.

1995: Έβερτον – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0
Η ομάδα του Φέργκιουσον κυριαρχούσε στο αγγλικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Από το 1988-89 κατακτούσε τουλάχιστον ένα τρόπαιο τη σεζόν, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε φτάσει στο νταμπλ. Μόλις πριν λίγες ημέρες, η Μπλάκμπερν είχε πάρει το πρωτάθλημα, με τη Γιουνάιτεντ να ψάχνει την εξιλέωση μέσω κυπέλλου. Απέναντι της ήταν η Έβερτον, η οποία δεν είχε κάνει καθόλου καλή σεζόν, φλερτάροντας με τον υποβιβασμό. Ωστόσο, οι απουσίες που είχαν σε εκείνον τον αγώνα οι «κόκκινοι διάβολοι» (Καντονά, Κόουλ, Καντσέλσκις), τους επηρέασαν και έκριναν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του ματς. Με ένα γκολ του Ραϊντάουτ, τα «ζαχαρωτά» νίκησαν με 1-0 και κατέκτησαν το πρώτο τους τρόπαιο μετά από οκτώ χρόνια. Μέχρι και σήμερα, αυτός είναι ο τελευταίος τίτλος που έχει κατακτήσει η Έβερτον.

2013: Γουίγκαν – Μάντσεστερ Σίτι 1-0
Τη συγκεκριμένη έκπληξη στον τελικό του FA Cup οι Άγγλοι τη συγκρίνουν με εκείνη της Γουίμπλεντον, επί της Λίβερπουλ, το 1988. Η Γουίγκαν έφτανε για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τελικό και απέναντί της είχε μία ομάδα με πολλούς αστέρες, που την προηγούμενη σεζόν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα. Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων δεν αποτυπώθηκε στον αγωνιστικό χώρο του Γουέμπλεϊ, αφού ένα γκολ του Γουάτσον στις καθυστερήσεις του ματς χάρισε το τρόπαιο στη Γουίγκαν. Η νέα κυπελλούχος Αγγλίας υποβιβάστηκε λίγες ημέρες μετά και έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο και στη συνέχεια έπεσε στη δεύτερη κατηγορία. Την επόμενη σεζόν, η Γουίγκαν αγωνίστηκε ταυτόχρονα σε Europa League και Championship.

 

Τελευταία Νέα