Η δεύτερη, θεότρελη ζωή της Σαπεκοένσε και του Αλαν Ράσελ

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Η δεύτερη, θεότρελη ζωή της Σαπεκοένσε και του Αλαν Ράσελ

bet365

Ο χαμένος από κορονοϊό πρόεδρος, οι 18 μήνες απλήρωτοι παίκτες από την ακαδημία, ένα πέναλτι αλά Πανένκα στο 90’+8’ και ο επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος, Αλαν Ράσελ, που έστρεψε το ασημικό στον ουρανό. Αυτή είναι η πιο υπέροχη ποδοσφαιρική ιστορία.

Λίγες μέρες νωρίτερα, άπαντες έφεραν το όνομά της στη θύμησή τους. Το αεροπορικό δυστύχημα της Πάλμας, ομάδα της Δ’ Κατηγορίας της Βραζιλίας και οι τέσσερις νεκροί ποδοσφαιριστές της μαζί με τον πρόεδρο του club, δημιούργησαν ξανά εκείνη την εικόνα θλίψης με τους 71 νεκρούς στα βουνά της Μεντεγίν. Η Σαπεκοένσε που ξεκληρίστηκε τον Νοέμβριο του 2016, πάλεψε να αναγεννηθεί από τις στάχτες εκείνου του πεσμένου αεροπλάνου και των χαμένων ψυχών. Και για τρία χρόνια άντεχε.

Ωστόσο, το περασμένο φθινόπωρο υποβιβάστηκε στη Serie B. Μα τα ξημερώματα της Παρασκευής όχι απλά γύρισε στα σαλόνια του Μπραζιλεϊράο (σ.σ.: είχε εξασφαλίσει την άνοδο από τον Δεκέμβριο), αλλά φρόντισε να το κάνει και ως πρωταθλήτρια. Και μάλιστα με τρόπο που αναδεικνύει αυτόν τον τίτλο και τον τοποθετεί σε αυτά τα υπέροχα ποδοσφαιρικά παραμύθια του κόσμου της μπάλας…

Η Αμέρικα Μινέιρο είχε νικήσει 2-1 την Αβαΐ και ανέμενε τη στέψη της. Το ίδιο ακριβώς έκανε και η Σαπεκοένσε κόντρα στην Κονφιάντσα, με το δικό της ματς να τρέχει στον έξτρα χρόνο. Οι δύο νικήτριες βρίσκονταν απόλυτα ισόβαθμες και με την ίδια διαφορά γκολ, αλλά η Μινέιρο υπερίσχυε στο τρίτο κριτήριο ισοβαθμίας, την καλύτερη επίθεση και μύριζε τίτλο.

Στο 90’+8’ όμως, η Σαπεκόνσε πήρε πέναλτι. Ο πρώτος σκόρερ της, Ανσέλμο Ραμόν, ανέλαβε την εκτέλεση. Και εκείνη, την πιο κρίσιμη στιγμή της καριέρας του, επέλεξε να το στείλει αλά Πανένκα και να γράψει ιστορία, χαρίζοντας τον τίτλο στους Πράσινους, καθώς βρέθηκαν με ένα γκολ περισσότερο στη διαφορά με την Αμέρικα Μινέιρο.

Έναν τίτλο που δεν περίμενε κανείς στη Βραζιλία. Με όλες τις καταστάσεις και τις συνθήκες να είναι εις βάρος της και τους περισσότερους να τη θεωρούν για φαβορί υποβιβασμού. Λογική σκέψη για μία ομάδα διαλυμένη, με το 2/3 του ρόστερ να προέρχεται από πιτσιρικάδες της ακαδημίας ή δανεισμούς. Με τους παίκτες απλήρωτους για περίπου 18 μήνες και τον πρόεδρο να προστίθεται πρόσφατα στα θύματα του κορονοϊού. Και όμως κατάφερε να κόψει το νήμα 1η και καλύτερη.

Λίγο αργότερα, το ασημικό έφτανε στα χέρια του Αλαν Ράσελ. Ενός πραγματικού θρύλου της μπάλας και της ζωής. Ο 31χρονος μέσος ήταν ένας από τους τρεις παίκτες που επέζησε του δυστυχήματος. Που πείσμωσε, ξαναπάτησε το χορτάρι, ξαναμπήκε σε αεροπλάνο και τώρα είχε την ευλογία να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα. Καθώς το ακούμπησε, ούρλιαξε μία κραυγή για το παρελθόν και το έστρεψε προς τον ουρανό. Εκεί όπου σίγουρα οι αδικοχαμένοι συμπαίκτες του θα καμαρώνουν με υπερηφάνεια για τους άξιους διαδόχους τους…

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος