Τότεναμ vs Άρσεναλ: Οι αγώνες που έμειναν στην ιστορία

Τότεναμ vs Άρσεναλ: Οι αγώνες που έμειναν στην ιστορία

bet365

Το ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου δεσπόζει στο πρόγραμμα της Premier League και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές αναμετρήσεις ανάμεσα σε «πετεινούς» και «κανονιέρηδες».

Τότεναμ – Άρσεναλ 0-1 (3/5/1971)
Το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 18 χρόνια κυνηγούσε η Άρσεναλ και η κατάκτησή του περνούσε μέσα από το σπίτι της μισητής συμπολίτισσας. Οι «κανονιέρηδες» χρειάζονταν νίκη ή ισοπαλία χωρίς τέρματα (σε διαφορετική περίπτωση ο τίτλος κατέληγε στη Λιντς που υπερίσχυε στην ισοβαθμία) για να φτάσουν στην κορυφή. Ένα γκολ του Κένεντι έδωσε τη νίκη στην Άρσεναλ με 1-0 και παρά τις προσπάθειες της Τότεναμ για ισοφάριση, οι φιλοξενούμενοι κράτησαν το προβάδισμα και στο τέλος πανηγύρισαν. Μια σεζόν που ολοκληρώθηκε ιδανικά, αφού λίγες ημέρες μετά οι «κανονιέρηδες» έφτασαν στην κατάκτηση του πρώτου νταμπλ στην ιστορία τους.

Τότεναμ – Άρσεναλ 1-2 (4/3/1987)
Τρία παιχνίδια χρειάστηκε να δώσουν οι δύο ομάδες, προκειμένου να κριθεί η πρόκριση στον τελικό του Λιγκ Καπ. Η Τότεναμ είχε νικήσει με 1-0 στο πρώτο παιχνίδι στο Χάιμπουρι, με την Άρσεναλ να απαντά στον επαναληπτικό του Γουάιτ Χαρτ Λέιν, επικρατώντας με 2-1. Ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ δεν ίσχυε τότε, με αποτέλεσμα η πρόκριση να κριθεί σε τρίτο ματς στην έδρα των «πετεινών». Παρά το γεγονός ότι οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν (Άλεν), οι «κανονιέρηδες» έφτασαν σε μία δραματική ανατροπή (Άλινσον, Ρόκαστλ) και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό, όπου κατέκτησαν το πρώτο τους τρόπαιο μετά από οκτώ χρόνια.

Τότεναμ – Άρσεναλ 3-1 (14/4/1991)
Οι δύο ομάδες δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ σε τελικό κυπέλλου και αυτή ήταν η πρώτη φορά που διασταύρωναν τα ξίφη τους σε ημιτελικό. Η Άρσεναλ κυνηγούσε το δεύτερο νταμπλ στην ιστορία της, όμως ο Πολ Γκασκόιν και ο Γκάρι Λίνεκερ της χάλασαν τα σχέδια. Με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά-γκολ φάουλ όλων των εποχών, ο Άγγλος μέσος είχε ανοίξει το σκορ, ενώ ο επιθετικός των «πετεινών» είχε σημειώσει τα άλλα δύο τέρματα της ομάδας του. Προσωρινά οι «κανονιέρηδες» είχαν μειώσει με τον Σμιθ, όμως η Τότεναμ πήρε μια πανηγυρική πρόκριση στο Γουέμπλεϊ. Το τέλος της σεζόν βρήκε τη μία ομάδα πρωταθλήτρια και την άλλη κυπελλούχο.

Άρσεναλ – Τότεναμ 1-0 (4/4/1993)
«Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο» και η Άρσεναλ το προσέφερε στη μισητή της συμπολίτισσα δύο χρόνια μετά. Οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες ξανά στα ημιτελικά του κυπέλλου, όμως αυτή τη φορά οι «κανονιέρηδες» ήταν αυτοί που χαμογέλασαν στο τέλος. Με ένα γκολ του Τόνι Άνταμς επικράτησαν της Τότεναμ με 1-0 και πήραν την πρόκριση για τον τελικό, όπου στη συνέχεια κατέκτησαν και το τρόπαιο.

Τότεναμ – Άρσεναλ 2-2 (25/4/2004)
Οι “Invincibles” εκείνης της σεζόν έφτασαν στην κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος μέσα στην έδρα της μισητής αντιπάλου της. Η Άρσεναλ χρειαζόταν μόλις ένα βαθμό για να στεφθεί μαθηματικά πρωταθλήτρια και με τα γκολ των Βιεϊρά και Πιρές πήρε σαφές προβάδισμα για τη νίκη και τον τίτλο. Η Τότεναμ δεν παρέδωσε τα όπλα, ισοφαρίζοντας σε 2-2 (Ρέντναπ, Κιν), όμως στο τέλος οι «κανονιέρηδες» ήταν εκείνοι που πανηγύρισαν ένα ακόμη πρωτάθλημα μέσα στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν (όπως και το 1971). Ένας τίτλος που παραμένει ο τελευταίος για την Άρσεναλ μέχρι σήμερα.

 

Τελευταία Νέα