Ο «βασιλιάς» Ιμόμπιλε στον θρόνο των Capocanonnieri (infographics)

Ο «βασιλιάς» Ιμόμπιλε στον θρόνο των Capocanonnieri (infographics)

bet365

Χρυσό Παπούτσι, Καποκανονιέρε και... συγκάτοχος του ρεκόρ τερμάτων σε μία σεζόν στη Serie A. Το PlanetFootball παρουσιάζει με τη βοήθεια του SofaScore την εξέλιξη του Τσίρο Ιμόμπιλε στον «βασιλιά» των Ιταλών στράικερ της εποχής του.

Η απόφαση του Μαουρίτσιο Σάρι να ξεκουράσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο στην τελευταία αγωνιστική και να δώσει τόπο στα... νιάτα στο ματς της Γιουβέντους κόντρα στη Ρόμα, ήταν αρκετή για να τον οδηγήσει στο αποκορύφωμα της μέχρι τώρα καριέρας του.

Ο Τσίρο Ιμόμπιλε δεν χρειαζόταν καν να αγωνιστεί απέναντι στη Νάπολι για να προστατέψει την επίδοση των 35 γκολ, η οποία ήταν ικανή να τον χρίσει τον κατά τεκμήριο Νο1 σκόρερ της Ευρώπης. Ακόμα κι αν πατούσε χορτάρι ο Πορτογάλος αντίπαλός του (31), θα ήταν σχεδόν αδύνατον να ανατραπεί η σειρά στον πίνακα των σκόρερ της Serie A και κυρίως, στην κούρσα κατάκτησης του Χρυσού Παπουτσιού.

Αναμενόμενα, εκείνος έπαιξε. Φυσιολογικά, σκόραρε. Στο φινάλε της πιο μεγαλειώδους σεζόν του, ο 30χρονος «killer» πέτυχε το μοναδικό τέρμα της Λάτσιο απέναντι στους Παρτενοπέι και βάδισε για τελευταία φορά φέτος προς τα αποδυτήρια, γνωρίζοντας ότι έχει γράψει ιστορία.

Ο «βασιλιάς» Ιμόμπιλε σταμάτησε στα 36 γκολ, όσα έχει πετύχει μόνο ο Γκονσάλο Ιγουαΐν σε μία αγωνιστική περίοδο εδώ και 122 χρόνια. Κατέκτησε και τυπικά το πρώτο Χρυσό Παπούτσι της καριέρας του, έγινε μόλις ο 3ος Ιταλός που το κατορθώνει μετά τους Τότι και Τόνι και ο 2ος μετά τον Λουίς Σουάρες που σπάει το δίπολο Μέσι-Κριστιάνο στον θεσμό την τελευταία δεκαετία.

Τα έπαθλα, υλικά και «άυλα» που κέρδισε μέσα σε μια νύχτα σφράγισαν μια ονειρεμένη σεζόν, που θα μείνει στα... βιβλία της ιταλικής παράδοσης.


(Τα πεπραγμένα του Ιμόμπιλε τη φετινή σεζόν και η λίστα των Top-5 σκόρερ της Ευρώπης. Credits: SofaScore)

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΑΠΟΚΑΝΟΝΙΕΡΕ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ

Με ένα ακόμη γκολ κόντρα στην ομάδα της γενέτειράς του (Ναπολιτάνος γαρ), θα είχε κατοχυρώσει το ρεκόρ αποκλειστικά στο όνομά του. Ακόμη κι έτσι, όμως, το τρίτο βραβείο του Καποκανονιέρε (πρώτο «κανόνι» στη σεζόν) την τελευταία δεκαετία, τον έφερε στην κορυφή των κατακτήσεων σε αυτό το διάστημα. Μέχρι πρότινος, συγκατοικούσε στην κορυφή με τον Μάουρο Ικάρντι. Πλέον, τον «έσβησε» κι αυτόν και αν η Serie A είχε πρόσωπο επιθετικού της στα '10s, θα ήταν το δικό του.

ΤΟ ΖΕΝΙΘ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ

Οι ευρωπαϊκές περιπέτειες αποδείχθηκε πως δεν του ταίριαζαν. Μετά το «μπαμ» στη Serie B ως παίκτης της Πεσκάρα και το άκρως ελπιδοφόρο ξεκίνημα στην πρώτη κατηγορία με Τζένοα και κυρίως Τορίνο, οι μετακινήσεις σε Ντόρτμουντ και Σεβίλλη έβαλαν... φίμωτρο στην παραγωγικότητά του. Το δοκίμασε, κατανόησε ότι αυτό δεν του ταιριάζει και με τις εμπειρίες που αποκόμισε για ενάμιση χρόνο επέστρεψε στην πατρίδα πιο ώριμος από ποτέ, για να σαλπίσει την πορεία του κορυφαίου Ιταλού στράικερ της εποχής του.


(Οι επιδόσεις του Ιμόμπιλε στην τετραετία του με τη Λάτσιο. Credits: SofaScore)

Τέσσερις σεζόν με τους Λατσιάλι, 103 γκολ πρωταθλήματος (23, 29, 15, 36). Η απόλυτη φετινή κορύφωση, έναν χρόνο αφότου σημείωσε τη φτωχότερη συγκομιδή του σε ολόκληρη σεζόν από την αρχή της καριέρας του. Όχι μόνο επανήλθε δριμύτερος, αλλά το έκανε με δύο πρωτιές που θα τον διατηρήσουν διαχρονικά στην ιστορία.

 

Τελευταία Νέα