Στη σκιά του αδερφού τους

Στη σκιά του αδερφού τους

bet365

Την ώρα που ο Θόργκαν Αζάρ έγινε ποδοσφαιριστής της Ντόρτμουντ, ο αδερφός του Εντέν οδεύει προς τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει πέντε περιπτώσεις αδερφών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, που ο ένας από τους δύο ήταν πάντα ένα σκαλοπάτι πιο πάνω από τον άλλον.

Γκάρι Νέβιλ – Φιλ Νέβιλ
Μαζί με τους Μπέκαμ, Γκιγκς, Σκόουλς και Μπατ αποτέλεσαν την «τάξη του ‘92», που έφερε λίγα χρόνια αργότερα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κορυφή της Ευρώπης. Αγωνίστηκαν ταυτόχρονα στους «μπέμπηδες» από το 1994 έως το 2005, όταν ο Φιλ Νέβιλ αποχώρησε για λογαριασμό της Έβερτον. Ο μεγαλύτερος αδερφός, Γκάρι, ήταν βασικός και αναντικατάστατος στο δεξί άκρο της άμυνας της Γιουνάιτεντ, αντίθετα με τον Φιλ που ήταν συνήθως στον πάγκο και βρισκόταν στην ενδεκάδα, κυρίως για να καλύπτει «τρύπες» σε κέντρο και άμυνα. Και στην εθνική Αγγλίας, όμως, ο Γκάρι Νέβιλ μέτρησε περισσότερες συμμετοχές από τον αδερφό του (85 έναντι 59) σχεδόν στο ίδιο διάστημα κοινής παρουσίας τους στα «λιοντάρια», ενώ όταν ο ίδιος ήταν προπονητής της Βαλένθια (2015-16) είχε για βοηθό τον Φιλ.

Φάμπιο Καναβάρο - Πάολο Καναβάρο
Γεννημένοι στη Νάπολι, οι δυο τους έκαναν τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα στους «παρτενοπέι» με κάποια χρόνια διαφορά, αφού ο Πάολο είναι μικρότερος κατά οκτώ χρόνια. Για πρώτη φορά συνυπήρξαν στην Πάρμα το 1999, όμως το Ένιο Ταρντίνι ήταν πολύ... μικρό για να χωρέσει τον Φάμπιο Καναβάρο. Ίντερ, Γιουβέντους, Ρεάλ Μαδρίτης και ξανά Γιουβέντους ήταν οι επόμενοι σταθμοί στην καριέρα του, την ώρα που ο Πάολο Καναβάρο έγινε ο ηγέτης στην άμυνα της Νάπολι, χωρίς ποτέ να κάνει το βήμα παραπάνω. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ο Φάμπιο ήταν ο αρχηγός της Ιταλίας στην κατάκτηση του Μουντιάλ του 2006, ενώ ο αδερφός του δεν αγωνίστηκε ποτέ στην εθνική ανδρών της χώρας του. Ακόμα και τώρα, ο Φάμπιο Καναβάρο είναι προπονητής της κινεζικής Γκουανγκτζού και έχει για βοηθό τον αδερφό του, Πάολο.

Ρίο Φέρντιναντ – Άντον Φέρντιναντ
Και οι δύο ξεκίνησαν να παίζουν ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Γουέστ Χαμ, όχι όμως ταυτόχρονα καθώς ο Ρίο είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος. Όταν ο Άντον ανέβηκε στην πρώτη ομάδα των «σφυριών», ο αδερφός του ήταν ήδη ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ρίο Φέρντιναντ εξελίχθηκε σε μία από τις πιο ηγετικές φυσιογνωμίες κεντρικών αμυντικών στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, κατακτώντας τα πάντα με τη Γιουνάιτεντ, ενώ εκτός από αρχηγός των «μπέμπηδων» φόρεσε και το περιβραχιόνιο της εθνικής Αγγλίας. Αντίθετα, ο Άντον Φέρντιναντ έφτασε μέχρι την U21 των «λιονταριών», ενώ σε συλλογικό επίπεδο αγωνίστηκε κυρίως σε μικρομεσαίες ομάδες.

Πίπο Ινζάγκι - Σιμόνε Ινζάγκι
Αυτή τη στιγμή ο μικρός αδερφός της οικογένειας, Σιμόνε, είναι ένα σκαλοπάτι πιο πάνω από τον Πίπο στο κομμάτι της εξέλιξης στην προπονητική. Ωστόσο, όταν και οι δύο βρίσκονταν στον αγωνιστικό χώρο, ως ποδοσφαιριστές, αυτός που έκανε μεγαλύτερη καριέρα ήταν ο Πίπο Ινζάγκι. Χωρίς απαραίτητα να έχει μεγαλύτερο ταλέντο από τον αδερφό του, αγωνίστηκε για μια 15ετία στις δύο μεγαλύτερες ομάδες της Ιταλίας (4 χρόνια στη Γιουβέντους, 11 στη Μίλαν). Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Σιμόνε Ινζάγκι ήταν ένας από τους ηγέτες της Λάτσιο. Εκτός από Τσάμπιονς Λιγκ, ο Πίπο Ινζάγκι κατέκτησε και το Παγκόσμιο Κύπελλο με την εθνική ομάδα της χώρας του (6ος σκόρερ στην ιστορία της), την ώρα που ο Σιμόνε αγωνίστηκε μόλις τρεις φορές με τη «σκουάντρα ατζούρα».

Πολ Πογκμπά – Φλορεντίν Πογκμπά
Ο μικρότερος κατά τρία χρόνια Πολ έβαλε... τα γυαλιά στο μεγαλύτερο αδερφό του, Φλορεντίν. Το 2016, ο Πολ Πογκμπά έκανε παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής με τη μετακίνησή του από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σε συλλογικό επίπεδο έχει κατακτήσει τα πάντα, εκτός από το Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο το περασμένο καλοκαίρι αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου με την εθνική Γαλλίας. Αντίθετα, η πορεία του αδερφού του είναι πτωτική, με τον Φλορεντίν Πογκμπά να αποχωρεί πέρσι από τη Σεντ Ετιέν, ενώ αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στη δεύτερη ομάδα της Ατλάντα Γιουνάιτεντ, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, ο ίδιος αποφάσισε να αγωνιστεί σε εθνικό επίπεδο με τη Γουϊνέα, χώρα καταγωγής των γονιών του.

 

Τελευταία Νέα