«Ξένοι» στη χώρα τους

«Ξένοι» στη χώρα τους

«Ξένοι» στη χώρα τους

bet365

Ο Άγγλος Τζέιντον Σάντσο της Ντόρτμουντ αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα στην πατρίδα του και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε ποδοσφαιριστές, που δε φόρεσαν ποτέ τη φανέλα κάποιου συλλόγου της χώρας τους, σε επαγγελματικό επίπεδο.

Λιονέλ Μέσι
Η ιστορία ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών ξεκίνησε στο Ροζάριο της Αργεντινής, όπου γεννήθηκε το 1987. Από πολύ μικρός είχε δείξει το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο και στα έξι του ξεκίνησε στις ακαδημίες της Νιούελ Ολντ Μπόις. Ωστόσο, ο σύλλογος αδυνατούσε να καλύψει τα έξοδα στο πρόβλημα υγείας του Μέσι (ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης), με τους γονείς του να αναζητούν κάτι καλύτερο για την τύχη του παιδιού τους. Η μητέρα του είχε «ρίζες» από την Καταλονία, με τον νεαρό Αργεντινό να δοκιμάζεται από την Μπαρτσελόνα. Οι άνθρωποι της “Masia” εντυπωσιάστηκαν τόσο από το ταλέντο του, που του προσέφεραν το πρώτο συμβόλαιο σε... χαρτοπετσέτα. Ο Μέσι ήταν τότε 13 ετών και μέχρι σήμερα συνεχίζει να γράφει ιστορία με τους «μπλαουγκράνα».

Αντουάν Γκριεζμάν
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής με την εθνική Γαλλίας γεννήθηκε στη χώρα του και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε μια μικρή ομάδα της πόλης του. Το 2005, όταν ο ίδιος ήταν 14 ετών, έγιναν κάποια δοκιμαστικά στο Μονπελιέ, όπου ο Γκριεζμάν κίνησε το ενδιαφέρον αρκετών σκάουτερ. Η Ρεάλ Σοσιεδάδ του έκανε πρόταση να συνεχίσει να προπονείται στις δικές της ακαδημίες και παρά τις αρχικές αμφιβολίες των γονιών του, τελικά μετακόμισε στην Ισπανία. Με τους Βάσκους αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε επαγγελματικό επίπεδο και το 2014 μετακόμισε στη Μαδρίτη, όπου βρίσκεται μέχρι και τώρα για λογαριασμό της Ατλέτικο.

Ράιαν Γκιγκς
Ο Ουαλός άσος γεννήθηκε στο Κάρντιφ, όπου έμεινε μέχρι τα επτά του. Τότε, η οικογένειά του μετακόμισε στην Αγγλία, καθώς ο πατέρας του ήταν παίκτης του ράγκμπι και θα συνέχιζε την καριέρα του σε ομάδα του Μάντσεστερ. Ο μικρός Ράιαν αρχικά έπαιξε ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Σίτι, όμως γρήγορα ο Φέργκιουσον διέκρινε το ταλέντο του και τον πήρε στη Γιουνάιτεντ, σε ηλικία 14 ετών. Από ‘κει και πέρα, όλα τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία, με τον Γκιγκς να είναι κάτοικος Ολντ Τράφορντ για 26 χρόνια, αγωνιζόμενος σε όλη την καριέρα του μόνο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ιβάν Ράκιτιτς
Ένας εκ των ηγετών της εθνικής Κροατίας, που έφτασε μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο, ο Ράκιτιτς δε γεννήθηκε στη χώρα του, αλλά στην Ελβετία, όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του. Εκεί, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, αγωνιζόμενος για πρώτη φορά σε επαγγελματικό επίπεδο με τη φανέλα της Βασιλείας. Ακολούθησαν Σάλκε, Σεβίλλη και από το 2014 Μπαρτσελόνα.

Ρόμπι Κιν
Ένας από τους μεγαλύτερους γυρολόγους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που όμως δεν αγωνίστηκε ποτέ στη χώρα του. Ο Ιρλανδός άσος γεννήθηκε στο Δουβλίνο και σε πολύ μικρή ηλικία αγγλικοί σύλλογοι διέκριναν το ταλέντο του. Δέχθηκε προτάσεις από Λίβερπουλ και Γουλβς, με τον ίδιο τότε να επιλέγει τους «λύκους». Έγινε επαγγελματίας και στη συνέχεια ξεκίνησε το... ταξίδι. Συνολικά στην καριέρα του φόρεσε τη φανέλα έντεκα συλλόγων, μεταξύ αυτών της Ίντερ, της Τότεναμ και της Λίβερπουλ, όμως ποτέ δεν αγωνίστηκε στη χώρα του. Μέχρι και στην Ινδία έπαιξε, όχι όμως στην Ιρλανδία.

Υ.Γ. Στο θέμα δε συμπεριλαμβάνονται Αφρικανοί ποδοσφαιριστές (Ντρογκμπά, Τουρέ, Ετό κτλ.), καθώς είναι μακρά η λίστα των παικτών, που δε γεννήθηκαν στη χώρα τους, αλλά στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα μην έχουν αγωνιστεί ποτέ σε ομάδα της πατρίδας τους.

 

Τελευταία Νέα