Ελλάδα - Ρωσία: Το ανεξόφλητο χρέος από το 2004

Αντώνης Πατσούρας
Ελλάδα - Ρωσία: Το ανεξόφλητο χρέος από το 2004

bet365

Ο χαμένος μικρός τελικός του 2004, ο "ήρωας" Γιάννης Θωμάκος και ο δρόμος για την 16η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες για την εθνική ομάδα πόλο ανδρών της Ελλάδος.

Σε λίγες ώρες (21:00, ERT 3) η Ελλάδα θα διεκδικήσει από την Ρωσία στον ημιτελικό του προ ολυμπιακού τουρνουά πόλο ανδρών του Ρότερνταμ για θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο νικητής του αγώνα θα προκριθεί από σήμερα και ο χαμένος θα παίξει την Κυριακή σ' ένα πιο ζόρικο "μικρό" τελικό με Κροατία ή Μαυροβούνιο για την 2η ευκαιρία.

Η εθνική ομάδα της Ελλάδος που διεκδικεί την 16η παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στους οποίους είναι παρούσα ανελλιπώς από τη Μόσχα (1980) θα τα παίξει όλα για όλα απέναντι σε μια Ρωσία που θέλει να επιστρέψει στην παγκόσμια "κονιστρα".

Αχ εκείνο το απόγευμα

Την προ προηγούμενη γενιά του ελληνικού πόλο, εκείνη των 76ρηδων με κάποιες προσθήκες πιο νέων και παλιών, τους έχει "στοιχειώσει" ένας αγώνας που διεξήχθη το απόγευμα της 29ης Αυγούστου 2004 στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ.

Είναι ο "μικρός τελικός" των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και η ομάδα του Σάντρο Καμπάνια έχει μια μοναδική ευκαιρία να κερδίσει επιτέλους ένα μετάλλιο. Το 1996 η ομάδα ήταν 6η και αυτή ήταν η καλύτερη θέση στην ιστορία.

Τότε στις ΗΠΑ είχε ηττηθεί με 10-8 από τη Ρωσία στον αγώνα για την 5η θέση.

Μεσολάβησε μια 4η θέση (η καλύτερη) στο Ευρωπαϊκό (1999) και μια 4η στο Παγκόσμιο (2003). Η ομάδα του Καμπάνια εκείνο το απόγευμα όλοι περίμεναν ότι θα κερδίσει και λόγω έδρας.

Το Ολυμπιακό μετάλλιο ήταν όνειρο για την γενιά των γεννημένων το 1976 αλλά και κάποιων πιο παλιών όπως ο Λούδης και ο Καλακόνας. Αντίπαλος της είναι η Ρωσία μια ομάδα με ασημένιο μετάλλιο στο Σίδνεϊ (2000) και το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο του 2001 στην Φουκουόκα.

Η Ελλάδα είχε κερδίσει με 15-14 στην Βαρκελώνη (Παγκόσμιο 2003) και έπαιζε στην έδρα της. Ηττήθηκε με 6-5. Την "σκότωσε" ο Ρεβάζ Τσοκμχαζίτσε. Πάλεψε ο Γιώργος Αφρουδάκης και για τον Αντώνη Βλοντάκη, πάλεψαν όλα τα παιιδιά, αλλά η ομάδα έμεινε 4η.

Είναι η καλύτερη θέση της εθνικής πόλο ανδρών σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά... Η μεγάλη ευκαιρία είχε χαθεί μέσα στο "σπίτι" μας.

Μετά από 17 χρόνια

Πολλά από τα παιδιά που παίζουν σήμερα στο Ρότερνταμ ένα "τελικό" με τους Ρώσους ίσως να μην θυμούνται το παιχνίδι. Οι περισσότεροι θα το έχουν δει... Το βράδυ του Σαββάτου καλούνται να "ξορκίσουν" και εκείνο το "φάντασμα".

Σήμερα μια πρόκριση στους Ολυμπιακούς "μοιάζει" με μετάλλιο.

Η Ρωσία έχει δείξει καλά στοιχεία στο Ρότερνταμ αλλά η Ελλάδα μπορεί. Έχει παίκτες που αγωνίζονται σε κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης όπως είναι ο Ολυμπιακός, η Φερεντσβάρος, η Γιουγκ, η Μπρέσια.

Έχει όμως μόνο 2 παίκτες που έχουν παίξει σε προ ολυμπιακό. Τον Φουντούλη και τον Μουρίκη. Η Ρωσία που παλεύει μετά από χρόνια να επιστρέψει στο προσκήνιο έχει 2 καλούς φουνταριστούς, 2 αριστερόχειρες και παίζει καλά ως ομάδα.

Ο 22χρονος Χαρκόφ σκοράρει κατά βούληση σε κάθε παιχνίδι και ετοιμάζεται να γίνει... Κροάτης. Ο Μερκούλοφ, ο Κολόντ είναι "όπλα". Μιλώντας με έναν έμπειρο τεχνικό το πρωί του Σαββάτου μου είπε: «Εάν κρατήσουμε κάτω από 10 γκολ τους Ρώσους θα έχουμε πολλές ελπίδες. Έχουμε καλύτερες μονάδες. Αυτά τα παιχνίδια θέλουν ψυχή και γεννούν ήρωες να ξέρεις».

Ο ήρωας Γιάννης Θωμάκος

Το 2008 η Ελλάδα με τον Σάντρο Καμπάνια ακόμη στον πάγκο της ταξιδεύει στην Οραντέα για το προ ολυμπιακό. Είναι 3η στον κόσμο το 2005, είναι 4η στους Ολυμπιακούς το 2004 αλλά θέλει να πάει στην Κίνα για μια ακόμη ευκαιρία.

Κάθε προ ολυμπιακό είναι ένα θρίλερ. Εκεί στην Οραντέα "καθάρισε" ένας "φονιάς", ένας παίκτης που κάποιες φορές αδικούσε τον εαυτό του. Ο Γιάννης Θωμάκος. Την 5η Μαρτίου η Ελλάδα παίζει με την "οικοδέσποινα" Ουγγαρία στην 4η ημέρα του ομίλου και θέλει νίκη.

Ο Γιάννης Θωμάκος πετυχαίνει ένα γκολ αλλά είναι το τελευταίο και αυτό που δίνει τη νίκη. Νίκη με 8-7. Την επόμενη κερδίζει τους Ρώσους (ήθελε ένα βαθμό) με 8-6 και ως πρώτη στον όμιλο θα προκριθεί στο Πεκίνο 2008.

Αυτό το προ ολυμπιακό είχε τη "σφραγίδα" του "πάνθηρα" Γιάννη Θωμάκου. Όλοι αυτόν θυμούνται.

Το Ριο Ντε Τζανέιρο πέφτει μακριά

Το 2016 η Ελλάδα συμμετείχε για τελευταία φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν 6η στη Βραζιλία. Από εκείνη την ομάδα έχουν μείνει μονάχα 6 παίκτες. Έξι από τους δεκατρείς.

Οι δυο φουνταριστοί, ο Κολόμβος και ο Μουρίκης, ο αρχηγός (σήμερα) Φουντούλης, ο Βλαχόπουλος, ο Γενηδουνιάς και ο Δερβίσης.

Οι άλλοι επτά είναι νέοι παίκτες. Ανάμεσα τους και οι τερματοφύλακες (Γαλανίδης, Ζερδεβάς). Οι 7 στους 13 δεν έχουν κάνει παρέλαση σε τελετή έναρξης σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για να το καταφέρουν το 2021 στο Τόκιο θα πρέπει και οι 13 να καταθέσουν την ψυχή τους στην πισίνα το βράδυ του Σαββάτου. Η επιτυχία από την αποτυχία είναι πολύ κοντά και "χρωστούν" στους ευαυτούς τους μια μεγάλη νίκη σ' αυτό το προ ολυμπιακό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα