ΠΑΟ-ΟΣΦΠ: Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Φεβρουαρίου 2001!

Αντώνης Πατσούρας
ΠΑΟ-ΟΣΦΠ: Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Φεβρουαρίου 2001!

bet365

Πριν από 18 χρόνια ο Παναθηναϊκός κερδίζει για τελευταία φορά τον Ολυμπιακό στην υδατοσφαίριση.

Το ημερολόγιο έγραφε 17 Φεβρουαρίου 2001. Ο Παναθηναϊκός στο πλαίσιο της 16ης ημέρας του πρωταθλήματος της Α1 Ανδρών παίζει στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό σ' αγώνα της 16ης ημέρας της διοργάνωσης.

Οι "πράσινοι" έχουν να πανηγυρίσουν θετικό αποτέλεσμα κόντρα στον "αιώνιο" αντίπαλο τους στο πόλο πριν από 12 χρόνια και εκείνο το απόγευμα κερδίζουν με 7-6!

Ο Παναθηναϊκός έχει πολλά οικονομικά προβλήματα αλλά έχει στις τάξεις του σπουδαίους διεθνείς παίκτες όπως είναι ο Τεό Λοράντος, ο Κώστας Λούδης και ο Τάσος Παπαναστασίου, ο "Πιλότος". Έχει ενισχυθεί και με τον Αμερικανό Σάι Κρεντέλ και κάνει σπουδαία σεζόν. Στον πάγκο είναι ο Βαγγέλης Πάτερος.

Παλιός διεθνής άσος της Γλυφάδας που έχει ξεκινήσει καριέρα προπονητή και λίγα χρόνια αργότερα θα κατέβαινε στον Ολυμπιακό για να τον οδηγήσει στην κατάκτηση 5 σερί νταμπλ και στο Final-4 του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2007, πέντε χρόνια μετά από την κούπα της Βουδαπέστης.

Στο 2001 ο Ολυμπιακός έχει στον πάγκο του τον Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς και στο ρόστερ του έχει παίκτες όπως ο Βολτυράκης, ο Χατζηθεοδώρου, ο Θωμάκος, ο Βλοντάκης, ο Καλακόνας, ο Τζόγκας...Στον πάγκο ως βοηθός του Κροάτη είναι ο Θόδωρος Βλάχος.

Ο Ολυμπιακός εκείνη τη σεζόν φτάνει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά χάνει το τρόπαιο από την Γιουγκ στην Κροατία. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη τερματίζει 2ος (καλύτερη θέση στην ιστορία) στην κανονική περίοδο αλλά δεν φτάνει στους τελικούς αφού τον αποκλείει η Βουλιαγμένη.

Στον αγώνα της 17ης Φεβρουαρίου ο Παναθηναϊκός βρίσκει δίχτυα με τον Παπαναστασίου (3), με τον Λούδη (1) και με τον Λοράντο (3). Από τον Ολυμπιακό σκοράρουν οι: Τζόγκας (2), Πλατανίτης (2), Χατζηθεοδώρου (1), Θωμάκος (1).

Η νίκη είχε προκαλέσει τεράστια αίσθηση την εποχή εκείνη αλλά δεν έδωσε την ώθηση στην διοίκηση να ενισχύσει τα επόμενα χρόνια την ομάδα και να διεκδικήσει κάποιον τίτλο.

Ο Παναθηναϊκός που η ιστορία έγραψε πως έχασε χρυσή ευκαιρία με την ανταλλαγή του Σελετόπουλου με τον Αλβέρτη είχει κατά καιρούς στις τάξεις του σπουδαίους παίκτες όπως είναι ο Κρις Χάμπερτ, ο Ντιμίτρι Απανασένκο, ο Γιώργος Αφρουδάκης, ο Δημήτρης Σελετόπουλος, ο Κώστας Λούδης, ο Τεό Λοράντος, ο Φίλιππος Καϊάφας o Κώστας Κοκκινάκης και άλλοι...

Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά από το 7-6 του 2001 έχει ηττηθεί και στα 43 παιχνίδια που έχει δώσει κόντρα στον Ολυμπιακό σ' όλες τις διοργανώσεις. Μαζί του έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου το 2015 όπου και έχασε με 18-10 ενώ την ίδια περίοδο έφτασε στους τελικούς της Α1 και ηττήθηκε με 3-0.

Πριν από λίγους μήνες επέστρεψε στην Α1 και έχει πλέον προπονητή τον παλιό άσο της εθνικής και του Ολυμπιακού τον Νίκο Βενετόπουλο. Δίπλα του ως μάνατζερ της ομάδας είναι ο "Μπέμπης" Δημήτρης Σελετόπουλος.

Ο τελευταίος είχε δώσει το παρών ως... μπέμπης (γεν. 1963) στον αγώνα του 1980 στην Πάτρα εκεί όπου ο Παναθηναϊκός κέρδισε για πρώτη φορά με 3-2 τον Ολυμπιακό με διαιτητή τον μετέπειτα και σημερινό πρόεδρο της ΚΟΕ Δημήτρη Διαθεσόπουλο αλλά και τον αείμνηστο Λάκη Τσαντά.

Προπονητής του Παναθηναϊκού τότε ήταν ο Άρης Μαλεβίτης ο οποίος στη συνέχεια μεταπήδησε στον Ολυμπιακό ενώ παίκτης της ομάδας ήταν και ο Φώντας Μουδάτσιος ο οποίος έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του τμήματος πόλο γυναικών του Ολυμπιακού.

Στην ομάδα του Πειραιά σ' εκείνο το ιστορικό 3-2 έπαιζαν μεταξύ άλλων ο πατέρας του άσου του Ολυμπιακού Αλέξανδρου Γούνα, Ανδρέας, αλλά και ο πατέρας της παγκόσμιας πρωταθλήτριας του 2019 με τις ΗΠΑ, Στεφανίας Χαραλαμπίδη, Μπάμπης.

Τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό έχουν την ... στάμπα του ντέρμπι "αιωνίων" αλλά η ιστορία έχει δείξει πως είναι μόνο στα χαρτιά. Βέβαια είναι ιδιαίτερα πάντα για τον κόσμο της ομάδας.

Ένα από τα παιχνίδια που έχουν περάσει στην ιστορία, όχι για αγωνιστικούς λόγους, ήταν αυτή της 6ης Δεκεμβρίου 2008 με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό στο Χαλάνδρι. Ναι, είναι η ημέρα της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου όπου και κάηκε η Αθήνα.

Λίγες ώρες πριν στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό σβήνουν τα φώτα και ακολουθεί επίθεση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο προπονητής που είχε οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην τελευταία του νίκη επί του Ολυμπιακού, ο Βαγγέλης Πάτερος, που φόραγε πλέον τα ερυθρόλευκα, αλλά και ο σημερινός τεχνικός της Χίου Γιώργος Ντόσκας.

Την εποχή εκείνη υπήρχε και η πληροφορία στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι ο αδικοχαμένος Αλέξης Γρηγορόπουλος ήταν στο κολυμβητήριο εκείνο το απόγευμα. Αυτή η πληροφορία υπάρχει και στο υπόμνημα του Επαμεινώνδα Κορκονέα ο οποίος σκότωσε τον νεαρό μαθητή στα Εξάρχεια.

Τα χρόνια πέρασαν και μετά από 11 οι δυο τους θα είναι ξανά αντίπαλοι το Σάββατο (5.10) στο Γουδή στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Το παιχνίδι θ' αρχίσει στις 19:00 και δεν θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση αφού επέλεξε να δείξει το παιχνίδι Πανιώνιος-Π. Φάληρο που αρχίζει στις 14:00.

Προφανώς και κάνει χάρη στο άθλημα η ΚΟΕ και απλά δείχνει ένα παιχνίδι που βολεύει...

Η 1η του αγωνιστική του νέου πρωταθλήματος (5/10):

*Εθνικό Πειραιά 15.00 ΕΘΝΙΚΟΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Κουρέτας, Κραβαρίτης)

Παρατηρητής: Πάρης Χασεκίογλου

*”Αντώνης Δημητρόπουλος¨, ΑΝΟΓ 16.00 ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΠΑΟΚ (Παϊρακταρίδης, Δασκαλοπούλου)

Παρατηρητής: Νίκος Βασιλείου

*Ιωνικό 17.00 ΝΟ ΧΙΟΥ – ΝΟ ΧΑΝΙΩΝ (Μπουδραμής, Πολυχρονόπουλος)

Παρατηρητής: Μανώλης Πατλάκας

*Λαιμός, ΝΟΒ 18.00 ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ – ΥΔΡΑΪΚΟΣ (Μοίραλης, Κυράνης Κ.)

Παρατηρητής: Δημήτρης Ηλιάδης

*Δημοτικό Νέας Σμύρνης 14.00 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΑΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ (Δαμιανάκης, Κατσώνης)

Παρατηρητής: Νίκος Σταυρόπουλος

Απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ

*Δημοτικό Γουδή 19.00 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπιράκης, Αντζουλάκος)

Παρατηρητής: Χρήστος Τσαρουχάς

 

Τελευταία Νέα