Aνασκόπηση κολύμβησης 2014

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Aνασκόπηση κολύμβησης 2014

bet365

Πριν μερικά χρόνια ο Νίκος Γέμελος ονειρεύτηκε η χώρα μας να αποκτήσει παράδοση στην ανοικτή θάλασσα. Σήμερα, δεν θα ήταν υπερβολη αν έλεγε κανείς ότι το όνειρο του κορυφαίου Ελληνα προπονητή γίνεται πραγματικότητα, αφού τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες κολυμβητές δεν απουσιάζουν από τα βάθρα μεγάλων διοργανώσεων. Οι επιτυχίες όμως δεν λείπουν ούτε από την πισίνα!

Σπύρος Γιαννιώτης, Κέλλυ Αραούζου και Αντώνης Φωκαΐδης ανέβηκαν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στα 5 χλμ. ομαδικού στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοικτής θάλασσας Ανδρών – Γυναικών στο Βερολίνο.

Ένα νέο αστέρι γεννιέται είναι ο τίτλος που συνοδεύει τον ταλαντούχο Τόλη Χρήστου. Ο επίσης αθλητής του Νίκου Γέμελου, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων στο Ντόρντεχτ της Ολλανδίας, καταρρίπτοντας παράλληλα το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων (ήδη από τον ημιτελικό). Στην ίδια διοργάνωση ο Χρήστου κατέκτησε δύο ακόμη ασημένια μετάλλια, στα 50 και 200 μ. ύπτιο. Ο ελπιδοφόρος κολυμβητής βρέθηκε στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων κρεμόντας στο λαιμό του έναν ακόμη ασημένιο μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο. Χρήστου, Βαζαίος και Γιαρένη στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας στη Ντόχα σημείωσαν 11 πανελλήνια ρεκόρ. Ο Βαζαίος ήταν ο μοναδικός που προκρίθηκε σε ημιτελικό αγωνίσματος, στα 100μ. μ. ατομική, όπου τελικά κατετάγη 11ος.

Αξιοσημείωτες ήταν και οι εμφάνισεις του Κριστιάν Γκολομέεβ μέσα το 2014. Ο 21χρονος κολυμβητής ήταν υπεύθυνος για τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του πανεπιστημίου του, στο κολεγιακό πρωτάθλημα στα 50 μ. ελεύθερο. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος αθλητής της Αλαμπάμα που κολύμπησε την απόσταση σε λιγότερο από 19 δευτερόλεπτα, κάνοντας 18.95. Ο γεννημένος στη Βουλγαρία αθλητής το καλοκαίρι στο ευρωπαϊκό του Βερολίνου έγινε ο πρώτος Έλληνας κολυμβητής που κάνει τα 50μ. ελεύθερο σε λιγότερα από 22 δευτερόλεπτα (21.96).

Το 2014 ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 19ο συναπτό πρωτάθλημα Ελλάδας στην κολύμβηση. Συνολικά οι Ερυθρόλευκοι έχουν πανηγυρίσει 55 τίτλους, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι ελληνικοί σύλλογοι μαζί έχουν κατακτήσει αθροιστικά 34 Πρωταθλήματα. Από το 1969 και έπειτα έχασε μόλις δύο τίτλους 1987 και το 1995. Ο τελευταίος του αφαιρέθηκε έπειτα από έφεση της Γλυφάδας στην οποία και κατοχυρώθηκε. Ο επικεφαλής του τμήματος κολύμβησης, Νίκος Γέμελος, έχει οδηγήσει το σύλλογο σε 26 Πρωταθλήματα Ελλάδας τα τελευταία 28 χρόνια!

Εκτός συνόρων τώρα, ο Μάικλ Φελπς συνελλήφθη στις 30/09 να οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα, υπό την επήρρεια αλκοόλ. Στις 6 Οκτωβρίου η αμερικανική ομοσπονδία ανακοίνωσε τον αποκλεισμό του για έξι μήνες από κάθε διοργάνωση και τον αποκλεισμό του από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν το καλοκαίρι. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να παρακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησης. Νωρίτερα, τον Απρίλιο είχε επιστρέψει στις πισίνες, μετά από διάλειμμα σχεδόν δύο ετών και στις 17/05 επέστρεψε στις νίκες στα 100 μ. πεταλούδα στο μίτινγκ του Σαρλότ.

Τέλος, Κατίνκα Χόσου και Τσαντ Λε Κλος ανακηρύχθηκαν από τη FINA κορυφαίοι κολυμβητές της χρονίας. Η Ουγγαρέζα κατέκτησε έξι μετάλλια στο ευρωπαϊκό του Βερολίνου και ο Νοτιοαφρικανός δύο χρυσά στους αγώνες Κοινοπολιτείας. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 25άρας πισίνα της Ντόχας η Χόσου έκανε τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ και ο Λε Κλος ένα.

 

Τελευταία Νέα