Αρση βαρών: Η Λόρελ Χάμπαρντ έγινε η πρώτη transgender αθλήτρια που κέρδισε θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Gazzetta team
Αρση βαρών: Η Λόρελ Χάμπαρντ έγινε η πρώτη transgender αθλήτρια που κέρδισε θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες

bet365

Αν ανακοινωθεί το όνομά της από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας ως τις 5 Ιουλίου, θα γίνει η πρώτη αθλήτρια που θα αγωνιστεί στην κορυφαία αθλητική γιορτή του πλανήτη.

Η Λόρελ Χάμπαρντ από τη Νέα Ζηλανδία θα γίνει επίσημα η πρώτη transgender αθλήτρια που αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο αγώνισμα της άρσης βαρών.

Η αθλήτρια της άρσης βαρών, πήρε την έγκριση από την ΔΟΕ και θα συμμετάσχει στην διοργάνωση του Τόκιο τον προσεχή Ιούλιο. Η Χάμπαρντ ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας της (αυτό αναμένεται να γίνει ως τις 5 Ιουλίου) αλλά πηγές στον Guardian επιβεβαίωσαν πως πληροί όλες τις προϋποθέσεις πλέον για να συμμετέχει στο Τόκιο μετά τις τροποποιήσεις στους κανονισμούς που εγκρίθηκαν από την ΔΟΕ.

Εφ’ όσον επιβεβαιωθεί η συμμετοχή της και επίσημα, στα 43 της θα είναι η γηραιότερη αθλήτρια της άρσης βαρών στο Τόκιο και μάλιστα ένα εκ των φαβορί για μετάλλιο. Για να φτάσει σε αυτό το δικαίωμα χρειάστηκε και μεγάλη δόση τύχης. Λόγω της πανδημίας ακυρώθηκαν αγώνες πρόκρισης και έτσι μπήκε στο κόλπο και η παγκόσμια κατάταξη.

Με βάση αυτήν, η Χάμπαρντ είναι 16η στην κατηγορία της, ωστόσο υπάρχουν από πάνω της τέσσερις αθλήτριες από την Κίνα και δύο από τη Νότια Κορέα, με κάθε χώρα να δικαιούται μία συμμετοχή ανά κατηγορία. Παράλληλα και η Βόρεια Κορέα (έχει αθλήτρια ψηλότερα στα rankings) δεν κατεβαίνει στην διοργάνωση, με αποτέλεσμα μία άλλη αθλήτρια από την Ωκεανία (από τα Σαμόα) να ανεβαίνει στην 8η θέση της λίστας. Η παγκόσμια ομοσπονδία δίνει μία επιπλέον θέση στην καλύτερη αθλήτρια της Ωκεανίας εκτός 8αδας και αυτή είναι η Χάμπαρντ που εκμεταλλεύεται αυτό το «παραθυράκι» και κερδίζει ένα εισιτήριο για το Τόκιο.

Η Χάμπαρντ έκανε αλλαγή φύλου στα 35 της χρόνια και ποτέ δεν είχε καταφέρει να συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις μέχρι τότε. Η ενδεχόμενη παρουσία της πάντως στο Τόκιο έχει προκαλέσει διάφορα σχόλια, με την ίδια να αναγνωρίζει το πόσο διστακτικές είναι οι αντίπαλές της.

«Από το 2003 έχω κερδίσει το δικαίωμα να αγωνίζομαι. Νομίζω ότι δέκα χρόνια πριν ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για μια αθλήτρια σαν κι εμένα. Και πιθανότατα δεν είναι ούτε τώρα έτοιμος» ανέφερε.

«Εχω την αίσθηση όμως ότι τουλάχιστον οι άνθρωποι με υπολογίζουν σε αυτούς τους αγώνες και μοιάζει ως την ιδανική στιγμή να βάλω τα αθλητικά μου παπούτσια και να ανέβω στην πλατφόρμα» πρόσθεσε η Χάμπαρντ που έχει την στήριξη ωστόσο της χώρας της.

 

Τελευταία Νέα