Όταν η ΤΣΣΚΑ του Τκατσένκο υποκλίθηκε στον Πανιώνιο: «Είχαν τρομοκρατηθεί από τον κόσμο!» (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Όταν η ΤΣΣΚΑ του Τκατσένκο υποκλίθηκε στον Πανιώνιο: «Είχαν τρομοκρατηθεί από τον κόσμο!» (vid)

bet365

Συμπληρώνονται 31 χρόνια από την ιστορική νίκη του Πανιωνίου επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας των Τκατσένκο, Κουντέλιν, Μπερεσνόι με 107-85 στα προημιτελικά του Κόρατς και ο Γιώργος Γάσπαρης ανασύρει στο gazzetta.gr τις αναμνήσεις του...

bwin: Κορυφαίες οnline αποδόσεις στο Ολυμπιακός - Άρης. |21+

Μπορεί η χρονιά «ορόσημο» για τον Πανιώνιο να ήταν το 1991 καθώς κατέκτησε τον έναν και μοναδικό τίτλο στην ιστορία του και δη το κύπελλο Ελλάδας στο ΣΕΦ κόντρα στον ΠΑΟΚ, αλλά μία σεζόν νωρίτερα είχε φροντίσει να «ταρακουνήσει» τα ευρωπαϊκά νερά «φλερτάροντας» όσο ποτέ με μια πρόκριση σε ημιτελικά ευρωπαϊκού θεσμού...

Και μάλιστα απέναντι σε μια ομάδα που αποτελούσε μεγαθήριο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Την πανίσχυρη, ΤΣΣΚΑ Μόσχας! Με τον Βλάντο Τζούροβιτς στον πάγκο και τον Τζον Χάντσον να αγωνίζεται μόνο στα ευρωπαϊκά παιχνίδια (και αυτό διότι στην Α1 επιτρέπονταν μόνο ένας ξένος και αυτός που καταλάμβανε την εν λόγω θέση ήταν ο Πρέντραγκ Μπένατσεκ τη σεζόν 1989-90) ο Πανιώνιος έμελε να πραγματοποιήσει εξαιρετική χρονιά εντός και εκτός των συνόρων.

Στο κύπελλο Κόρατς η σεζόν είχε ξεκινήσει με δύο εύκολες νίκες απέναντι στον Πεζοπορικό Λάρνακας (με 99-88 στην Κύπρο και με 119-77 στην Αθήνα) και ακολούθησε στην επόμενη φάση και τα ματς με την TTL Μπάμπεργκ όπου οι «κυανέρυθροι» έκαναν και πάλι το 2/2 (86-66 στη Γερμανία και 96-89 εντός έδρας).

Στη συνέχεια ο Πανιώνιο βρέθηκε στον όμιλο μαζί με την Εφές Πίλσεν, την Αλμάτι και την Χάποελ Χολόν όπου είχε 3-3 ρεκόρ και μπόρεσε να πάρει τη πρόκριση για τα προημιτελικά τερματίζοντας στην δεύτερη θέση του ομίλου. Και αυτό διότι είχε αφήσει εκτός στην ισοβαθμία την Αλμάτι από το Καζακστάν καθώς στη Νέα Σμύρνη (107-98) είχε κάλυψε το -3 (99-96) από το ματς του α' γύρου. Να σημειωθεί ότι την ίδια χρονιά είχε πάρει μέρος στο κύπελλο Κόρατς και ο Ηρακλής, αλλά στον όμιλό του είχε τερματίσει στην τελευταία θέση με 0-6 ρεκόρ.

Αντίπαλος του Πανιωνίου στα προημιτελικά η ΤΣΣΚΑ Μόσχας η οποία με τη σειρά της είχε πάρει την πρώτη θέση στον δικό της όμιλο με 4-2 ρεκόρ και σε... τριπλή ισοβαθμία με την Μπόσνα Σεράγεβο και τη Φονόλα Καζέρτα. Το πρώτο ματς είχε διεξαχθεί σαν σήμερα (21/2/1990) πριν από 31 χρόνια στο κλειστό της Νέας Σμύρνης. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν έδινε ιδιαίτερη τύχη στους «κυανέρυθρους» για τη πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού.

Η ΤΣΣΚΑ ήταν το μεγάλο και αδιαφιλονίκητο φαβορί αλλά κανένα παιχνίδι δεν... τελειώνει πριν καν αρχίσει. Οι φίλοι του Πανιωνίου ήταν εκείνοι που το πίστευαν πρώτοι απ' όλους έχοντας κατακλύσει κάθε γωνιά του κλειστού στην οδό Αρτάκης δημιουργώντας «εκρηκτική» ατμόσφαιρα. Η καλύτερη «ένεση» ηθικού στους παίκτες, οι οποίοι μπήκαν στο γήπεδο με το μαχαίρι στα δόντια και έτοιμοι να αναγκάσουν τους Ρώσους σ' ένα δύσκολο βράδυ.

«Είχαμε το feeling ότι θα έμπαιναν όλα»

Όμως ποιος να περίμενε ότι θα ήταν και... εφιαλτικό! «Πραγματικά γινόταν ο κακός χαμός στο γήπεδο. Ο κόσμος είχε γεμίσει το κλειστό, έβραζε στις εξέδρες, ενώ ήταν κρεμασμένος από παντού! Οι Ρώσοι είχαν φοβηθεί, φαινόταν στα πρόσωπά τους! Η ΤΣΣΚΑ έδειχνε εικόνα τρομοκρατημένης ομάδας πριν από το τζάμπολ» θυμάται στο gazzetta.gr o Γιώργος Γάσπαρης για την ιστορική νίκη του Πανιωνίου με 107-85, με την οποία είχε φτάσει μια ανάσα από τα ημιτελικά του κυπέλλου Κόρατς!

«Ήμασταν σε μια καταπληκτική ημέρα και φοβερά ποσοστά ευστοχίας. Ήταν από τις μέρες που όλα τα παιδιά είχαμε το feeling ότι θα έμπαιναν όλα μέσα. Μάλιστα είχαμε ευστοχήσει σε κάποια σουτ με τη λήξη των 30 δευτερολέπτων της επίθεσης» συνεχίζει ο 56χρονος, σήμερα, Γάσπαρης, ο οποίος σ' εκείνο το παιχνίδι ήταν από τους καλύτερους των «κυανέρυθρων» με 26 πόντους.

«Έβλεπες ότι τα παιδιά της ΤΣΣΚΑ είχαν... παγώσει. Ήταν μια καταστροφική ημέρα γι' αυτούς. Για τον Τκατσένκο, για όλους. Δεν το περίμεναν με τίποτα. Βέβαια παίζαμε και λίγο ανορθόδοξα τότε για την εποχή με τέσσερις παίκτες στην περιφέρεια. Κάτι που γίνεται κατά κόρον τώρα. Όμως εκείνα τα χρόνια οι ομάδες έπαιζαν με βαριά σέντερ. Σ' εμάς μας άρεσε να παίζουμε με γρήγορες επιθέσεις σε ανοικτό γήπεδο και εκείνοι είχαν σαστίσει. Ήταν ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Πανιωνίου. Τότε άρχισε να μας κοιτάζει όλη η Ευρώπη. Δεν ήταν δηλαδή μόνο ο Άρης και ο ΠΑΟΚ τότε ή ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Ήταν και ο Πανιώνιος...»

«Υπήρξε μεγάλος καθησυχασμός μετά...»

Παρόλα αυτά, ο Πανιώνιος δεν μπόρεσε να εξαργυρώσει τη μεγάλη και το +22 με την πρόκριση στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κυπέλλου Κόρατς, εκεί όπου περίμενε η Σκαβολίνι Πέζαρο των Μανίφικο, Γκράτσις, Ντέι και Κουκ. Οι «κυανάρυθροι» είχαν μείνει στις δάφνες της Νέας Σμύρνης και αντί για μαλλί, έφυγαν... κουρεμένοι από τη Μόσχα γνωρίζοντας τη συντριβή με 106-53!

«Μετά από εκείνη τη μεγάλη νίκη, κάναμε ένα τεράστιο λάθος ως ομάδα. Υπήρξε μεγάλος καθησυχασμός με τους 22 πόντους διαφορά. Το είχαμε σίγουρο ότι θα προκριθούμε στα ημιτελικά του Κόρατς και ότι δεν υπήρχε περίπτωση να ανατραπεί αυτό το σκορ. Και πήγαμε στη Μόσχα χωρίς να έχουμε στο μυαλό μας ότι έπρεπε να παίξουμε για να κερδίσουμε. Θεωρούσαμε ότι είχαμε τεράστιο αβαντάζ με αποτέλεσμα να υπάρξει χαλαρότητα. Και φυσικά εκ των υστέρων καταλάβαμε ότι έπρεπε να πάμε με τελείως διαφορετική νοοτροπία σ' εκείνο το παιχνίδι» συνεχίζει ο Γιώργος Γάσπαρης για την απρόσμενα βαριά ήττα με 106-53!

Και κατέληξε: «Χωρίς να το καταλάβουμε βρέθηκε με 15-20 πόντους πίσω, ενώ χάναμε με 30 πόντους διαφορά από το ημίχρονο. Εκεί είχαν αλλάξει όλα. Θυμάμαι μάλιστα ότι το γήπεδο ήταν τελείως παγωμένο, οι μπάλες ήταν παραφουσκωμένες, γενικά όλα ήταν εις βάρος μας τότε. Όλα ήταν περίεργα. Είχε τελειώσει το ματς και όλοι δεν ξέραμε τι... διάολο είχε συμβεί. Κρίμα γιατί ήταν μια χαμενη ευκαιρία. Μπορούσαμε τότε να φτάσουμε έως το τέλος...»

ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΑΤΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 1990

Πανιώνιος – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 107-85 (Ημ. 54-41)

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Τζούροβιτς): Φ.Χριστοδούλου 23, Μπένατσεκ 22, Γάσπαρης 26, Χάτσον 27, Χρ.Χριστοδούλου, Λινάρδος 4, Μπάλις 5, Χουγκάζ

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Μπέλοφ): Τκατσένκο 10, Ταρακάνοβ 10, Μπερεζνόι 17, Γκορίν 11, Λοπάτοβ 13, Ποπόβ 11, Γκούσεβ 11, Μελέσκιν, Ρετζόβ 2

 

Τελευταία Νέα