Όταν ο «δράκος» φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Εθνικής ομάδας! (pic & vid)

Γιώργος Κούβαρης
Όταν ο «δράκος» φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Εθνικής ομάδας! (pic & vid)

bet365

Συμπληρώνονται 43 χρόνια από τη μέρα που ο Παναγιώτης Γιαννάκης φόρεσε για πρώτη φορά στην καριέρα του τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών!

Ηταν 12 Σεπτεμβρίου 1976, όταν ο ομοσπονδιακός προπονητής Ρίτσαρντ Ντουξάιρ, έκανε για πρώτη φορά νεύμα σε ένα 17χρονο παιδί να μπει στον αγωνιστικό χώρο με το εθνόσημο στο στήθος.

Το παιδί αυτό δεν ήταν άλλο από τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος είχε κάνει τα πρώτα του βήματα με τη πορτοκαλί μπάλα στα χέρια του ως παίκτης του Ιωνικού Νικαίας. Έχοντας περάσει από όλες τις Εθνικές, ήταν η στιγμή που θα έκανε το ντεμπούτο του και με την Εθνική Ανδρών.

Δίπλα σε παίκτες όπως οι Χάρης Παπαγεωργίου, Τάκης Κορωναίας, Μιχάλης Γιαννουζάκος, Δημήτρης Κοκολάκης και όλα τα -τότε- αστέρια του ελληνικού μπάσκετ για το τουρνουά «Δημήτρια» που είχε διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη.

Αντίπαλος της Εθνικής μας ομάδας ήταν η Τσεχοσλοβακία, με τον «δράκο» να παίρνει λίγα λεπτά συμμετοχής και να μένει χωρίς πόντο στη νίκη της Ελλάδας με σκορ 82-71. Μικρή σημασία είχαν οι πόντοι. Τότε είχε μπει το νερό στο αυλάκι, με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να ξεκινούσε μια απίστευτη πορεία με τη γαλανόλευκη φανέλα. Αν μη τι άλλο ήταν εκείνος που την «υπηρέτησε» πιο πιστά από οποιονδήποτε άλλον παίκτη, με τον Νίκο Ζήση να ήταν πολλά χρόνια αργότερα ο μοναδικός που προσπάθησε να τον μιμηθεί...

Από τις 12 Σεπτεμβρίου 1976 όταν και έκανε την παρθενική του εμφάνιση με την Εθνική ομάδα έως και τις 2 Αυγούστου 1996, όταν και κρέμασε για πάντα την γαλανόλευκη φανέλα μεσολάβησαν 19 χρόνια, 10 μήνες και 22 μέρες μόνιμης παρουσίας του στο ομοσπονδιακό κάλεσμα! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετρήσει 351 ματς και να σημειώσει 5.301 πόντους!

Το καλύτερο ματς του Παναγιώτη Γιαννάκη σημειώθηκε στο Παγκόσμιο της Αργεντινής το 1990, όταν και είχε σημειώσει 38 πόντους στη νίκη κόντρα στη Βραζιλία (103-88) έχοντας 9/10 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 5/8 ελεύθερες βολές, 8 ασίστ, 3 κλεψίματα και 2 ριμπάουντ.

Για την... ιστορία στο ντεμπούτο του... άποντου «δράκου» είχαν παίξει επίσης οι: Φωσσές, Κοκολάκης (6π.), Καρατζουλίδης (2π.), Κατσούλης (6π.), Σακελλαρίου (2π.), Κορωναίος (12π.), Αλεξανδρής (2π.), Παπαγεωργίου (32π.), Γιαννουζάκος (12π.), Γιατζόγλου (6π.), Μίσσας (2π.)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα