Σαν σήμερα: Όταν οι… τενεκέδες έγραψαν ιστορία στο ΠΑΟΚ - Αρης (pics)

Σαν σήμερα: Όταν οι… τενεκέδες έγραψαν ιστορία στο ΠΑΟΚ - Αρης (pics)

bet365

Μιλάμε για την απόλυτη «ασπρόμαυρη» παράσταση, με πρόκριση στην παράταση επί του «αιωνίου αντιπάλου» και τον κόσμο του ΠΑΟΚ να εντυπωσιάζει στις εξέδρες με την ευρηματικότητά του.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει αποκλειστεί ποτέ από τον Άρη σε νοκ άουτ παιχνίδια του Κυπέλλου Ελλάδας, όμως η πρόκριση που ήρθε σαν σήμερα πριν από σαράντα ολόκληρα χρόνια, στις 30 Απριλίου του 1980, είναι σημειωμένη και κυκλωμένη στα μπλοκάκια της «ασπρόμαυρης» Ιστορίας για πολλούς και διαφόρους λόγους…

Η νεότερη γενιά μπορεί και να θυμάται την γκραν γκινιόλ μονομαχία του 2009. Τότε, ο «Δικέφαλος» πήρε την πρόκριση μέσα στο Χαριλάου στη ρουλέτα των πέναλτι. Ας είναι καλά ο Νίκος Καράμπελας, δηλαδή, που αστόχησε, γιατί είχε πάει μεσάνυχτα και μπορεί ακόμη πέναλτι να εκτελούσαν οι παίκτες των δύο ομάδων... Συνολικά είκοσι φορές πήγαν και ήρθαν στην «άσπρη βούλα» οι ποδοσφαιριστές. Λίγοι θυμούνται πως ο Καράμπελας ήταν ο πρώτος Έλληνας που χτύπησε (και αστόχησε...) πέναλτι για τους «κίτρινους», ακόμη πιο λίγοι θυμούνται ότι ο Σωτήρης Μπαλάφας έγινε ο πρώτος παίκτης ο οποίος αποβλήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι!

Επιστρέφοντας στις αρχές των ‘80s και στον προημιτελικό των… τενεκέδων, ο ΠΑΟΚ πήρε και τότε την πρόκριση με δραματικό τρόπο στην παράταση, την ίδια ώρα που ο κόσμος του είχε πλημμυρίσει απ’ άκρη σε άκρη το «ουδέτερο» Καυτανζόγλειο και έγραφε τη δική του ιστορία με μια από τις κορυφαίες οπαδικές στιγμές του, σημείο αναφοράς στο εντυπωσιακό αφιέρωμα του gazzetta.gr με αφορμή τα 90 χρόνια του συλλόγου.

Η «Επιχείρηση – τενεκέδες»

Η «επιχείρηση τενεκέδες» οργανώθηκε από τον Μάκη Μαυρομιχάλη, γνωστό κι ως Μάκης Μανάβης, μαζί με άλλα 10-15 επίλεκτα μέλη της «ασπρόμαυρης» φρουράς του. Μια μέρα πριν από τον προημιτελικό υποδέχθηκε μαζί με άλλα μέλη της «Θύρας 4» τον Γκιούλα Λόραντ στο αεροδρόμιο της Μίκρας, επιλέγει τους «εκλεκτούς» και ξεκινάνε για την «Αποστολή στο Καυτανζόγλειο».

Ο «Στρατηγός» των ΠΑΟΚτσήδων είχε μελετημένο κάθε βήμα της… επιχείρησης. Μέχρι και τα παπούτσια απαίτησε να βγάλουν, όσοι τον ακολούθησαν, για να μην κάνουν θόρυβο πριν μπουν κρυφά στο ανατολικό πέταλο του Καυτανζογλείου. Εκεί, κρύβουν καλά δεκάδες τενεκέδες γεμάτους με πέτρες, αλλά και με πυρσούς θαλάσσης, που είχαν προμηθευτεί από μαγαζιά στο λιμάνι της πόλης. Την άλλη μέρα γράφτηκε ιστορία.

Λίγο πριν από το πρώτο σφύριγμα του Αντώνη Βασσάρα, αποκαλύπτονται κάτω από ασπρόμαυρα πανό οι τενεκέδες με τις πέτρες, που στόχο έχουν να προκαλέσουν πανικό στους αντιπάλους. Όπερ και εγένετο… Σε κάθε επίθεση του Άρη, ο εκκωφαντικός θόρυβος «τρυπάει» τα αφτιά των αντιπάλων ποδοσφαιριστών, ενώ μετά το 2-0 στο 110ο λεπτό της παράτασης από το Βασίλη Βασιλάκο, ο ενθουσιασμός των ΠΑΟΚτσήδων οδηγεί σε… αυτοτραυματισμούς απ’ τους τρύπιους τενεκέδες!

Οι πυρσοί εμφανίζονται εκείνο το απόγευμα για πρώτη φορά σε ελληνικό γήπεδο από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και δίνουν «άλλο χρώμα» στην πρόκριση επί του «αιωνίου» αντιπάλου.

Το θρίλερ της παράτασης

Η σειρά των προημιτελικών την σεζόν 1979-80 ξεκίνησε με νίκη 1-0 του Άρη στις 6/3/1980, αλλά ολοκληρώθηκε σχεδόν δύο μήνες αργότερα, καθώς η κατάρρευση της Θύρας 8 στην Τούμπα στέρησε από το «Δικέφαλο» τη φυσική του έδρα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ρεβάνς ήταν να γίνει στην Κατερίνη, αλλά τελικά αποφασίστηκε να γίνει στο Καυτανζόγλειο προκειμένου να ικανοποιηθεί μεγαλύτερος αριθμός φιλάθλων.

Μια μέρα πριν από το παιχνίδι ο Γκιούλα Λόραντ ερχόταν για δεύτερη (και τελευταία…) φορά στην Ελλάδα για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας, μετά την απομάκρυνση του Πολωνού Εγκον Πίχατσεκ.

Ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε μπροστά σε 40.000 κόσμο (34.641 εισιτήρια) με τον Λόραντ να κάθεται στην άκρη του πάγκου, αλλά όλη τη δουλειά να την έχει κάνει ο Αρίσταρχος Φουντουκίδης. «Εγώ απλά μίλησα στα παιδιά πριν τον αγώνα και τους είπα να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό», είπε μετά το ματς ο Μαγυάρος προπονητής, που είδε στο 60ο λεπτό τον Σταύρο Σαράφη να ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου αγώνα, τον Βασάρα να μην καταλογίζει πέναλτι σε ανατροπή του Κούδα από τον Μηχαλίτσο στο 86’ και στο 110’ τον Βασίλη Βασιλάκο να πετυχαίνει το γκολ της πρόκρισης, αφού πρώτα πέρασε με εκπληκτικό τρόπο τρεις αμυντικούς του Άρη!

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης, Θ. Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Αναστασιάδης, Δαμανάκης, Βασιλάκος, Σαράφης, Κωστίκος, Κούδας, Ορφανός (46' Κερμανίδης),

Αρης: Παπαφλωράτος, Μόκαλης, Πάλλας, Βένος, Φοιρός (72' Μιχαλίτσος), Κούης, Ζήνδρος, Μπαλής, Ζελελίδης (65' Βάγγης), Όλε, Σεμερτζίδης.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα