Όταν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε την Ευρώπη! (pics & vid)

Όταν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε την Ευρώπη! (pics & vid)

Αντωνία Σπανού
Όταν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε την Ευρώπη! (pics & vid)

bet365

Πέρασαν 26 χρόνια από τότε που ο ΠΑΟΚ έκανε για ακόμα μια φορά περήφανο το ελληνικό μπάσκετ κατακτώντας το Κύπελλο Κόρατς και το gazzetta.gr θυμάται την μοναδική βραδιά.

Ημέρα ευρωπαϊκών επιτυχιών για την Θεσσαλονίκη η 16η του Μάρτη. Το 1993 ο Άρης κατέκτησε την κορυφή και το κύπελλο Σαπόρτα για να έρθει ο ΠΑΟΚ έναν χρόνο αργότερα να βρεθεί και εκείνος στον πολυπόθητο ευρωπαϊκό θρόνο, για 2η φορά στην ιστορία του.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης πήρε έναν... ζόρικο τίτλο, ο οποίος ήταν κόντρα σε μια πολύ δυνατή ομάδα και ο πρώτος με Έλληνα προπονητή, τον Σούλη Μαρκόπουλο.

Ο δρόμος για τον τελικό πέρασε από αρκετές ομάδες με την Σκαβόλινι, αλλά και τον Πανιώνιο να ξεχωρίζουν. Ο ΠΑΟΚ έφτασε στον τελικό κόντρα στην Στεφανέλ Τριέστε, με τα παιχνίδια να είναι διπλά και το δεύτερο να διεξάγεται στο Μιλάνο.

Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου όχι μόνο έπρεπε να πάρει το θετικό αποτέλεσμα στο Αλεξάνδρειο, στο πρώτο ματς, αλλά έπρεπε και να πάρει και την διαφορά που θα μπορούσε να του κρατήσει τις ελπίδες της ομάδας ζωντανές για το δεύτερο παιχνίδι.

Ο τελικός ήταν προγραμματισμένος να γίνει στις 16 Μαρτίου του 1994 και ο ΠΑΟΚ ήταν μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του.

Ο πρώτος τελικός της 9ης του Μάρτη έληξε με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να επικρατεί με 75-66 και τον ΠΑΟΚ να κρατάει ένα +9, που το μόνο που είχε κάνει είναι να το διαφυλάξει και να φτάσει σε μια τεράστια επιτυχία.

Ο τελικός έφτασε και ο μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς ήταν ο Μπάνε Πρέλεβιτς. Πέτυχε 30 πόντους, έχοντας σημειώσει συνολικά, 3/3 τρίποντα, 5,8 δίποντα και 11/12 βολές. Αριθμοί αξεπέραστοι για επίδοση σε τελικό. Όπως στην ιστορία θα μείνει και το 9/11 τρίποντα με ποσοστό ευστοχίας 82% που είχε συνολικά ο ΠΑΟΚ σε εκείνο το παιχνίδι.

Μάλιστα ο Σούλης Μαρκόπουλος είχε αποκαλύψει και τον διάλογο με τον παίκτη του, δείχνοντας και την ψυχολογία που επικρατούσε στον ΠΑΟΚ πριν την μεγάλη «μάχη».

«Ο Μπάνε έπαιζε σοβαρά τραυματίας και γιαυτό αναγκάστηκε να φορέσει δύο νούμερα μεγαλύτερο παπούτσι στο ένα πόδι. Μάλιστα, θυμάμαι πως όταν κατέβηκε στο λόμπι του ξενοδοχείου, ήταν ξυρισμένος κόντρα.

Αυτό ήταν κάτι που δεν το συνήθιζε. Τον ρώτησα, ' τι έγινε, Μπάνε, όλα καλά;', για να μου απαντήσει αστειευόμενος, 'το βράδυ έχουμε απονομή κόουτς, όλα τα φλας θα είναι πάνω μας'».

Ο ΠΑΟΚ έκανε το παιχνίδι της ζωής του και ήταν φανερό ότι το Κύπελλο αυτό θα γράφονταν στην ιστορία με χρώμα ασπρόμαυρο. Ο Σούλης Μαρκόπουλος για να φτάσει να γίνει ο πρώτος προπονητής που πετυχαίνει κάτι τέτοιο χρειάστηκε να δοκιμάσει πράγματα και να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

Όπως το να χρησιμοποιήσει μόλις 7 παίκτες στον τελικό και μάλιστα με τους Σάβιτς και Μπέρι να αγωνίζονται για 40 λεπτά. Μάλιστα, ο Αμερικανός έκανε και εκείνος τρομερά πράγματα στον κρίσιμο αγώνα, αφού τέλειωσε το παιχνίδι με 26πόντους (11/16 δίποντα) και 13 ριμπάουντ.

Ο ΠΑΟΚ είχε φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης και η Θεσσαλονίκη «πήρε φωτιά». Η 16η του Μάρτη είναι μια ακόμα μέρα εθνικής υπερηφάνειας για το ελληνικό μπάσκετ.

Άρης και ΠΑΟΚ έβαλαν, με την σειρά τους, τα θεμέλια για να φτάσει το άθλημα εκεί που έχει φτάσει, με τις ελληνικές ομάδες να το κρατούν για πολλές δεκαετίες στο υψηλότερο επίπεδο.

Τελικός: Θεσσαλονίκη (9/3/1994)

ΠΑΟΚ – Στεφανέλ Τριέστε 75-66

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Μαμαζιόλας, Μπουντούρης 2, Πρέλεβιτς 10, Ρεντζιάς 2, Μπαλογιάννης, Κόρφας 11, Τσέκος, Γαλακτερός 12, Σάβιτς 15, Μπέρι 23

Τελικός: Τεργέστη (16/3/1994)

Στεφανέλ – ΠΑΟΚ 91-100

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Μπουντούρης 12, Πρέλεβιτς 30, Μπαλογιάννης, Κόρφας 16, Γαλακτερός 8, Σάβιτς 8, Μπέρι 26

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα