Πρίγιοβιτς: Το «κανόνι» του ΠΑΟΚ που έγραψε Ιστορία!

Πρίγιοβιτς: Το «κανόνι» του ΠΑΟΚ που έγραψε Ιστορία!

Πρίγιοβιτς: Το «κανόνι» του ΠΑΟΚ που έγραψε Ιστορία!

bet365

Το Match Review της τελευταίας αγωνιστικής, αναγκαστικά, καταπιάνεται με τι άλλο, με τα φετινά κατορθώματα του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, που κατέκτησε το «χρυσό» παπούτσι και έσπασε ένα ρεκόρ μισού αιώνα, βάζοντας το όνομά του δίπλα σ’ αυτό του Γιώργου Κούδα!

Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς θα θυμάται για πάντα τη σεζόν 2017-18. Μια ονειρεμένη χρονιά για τον 28χρονο Σέρβο σέντερ φορ, ο οποίος στο φινάλε του πρωταθλήματος πέτυχε δύο γκολ και έκλεισε την σεζόν με 19 γκολ στο πρωτάθλημα, δύο περισσότερα από τον Καρίμ Ανσαριφάρντ, με τον οποίο έδινε τη «μάχη» για την ανάδειξη του πρώτου σκόρερ.

Με τον ΠΑΟΚ έφτασε τα 37 γκολ (σε 58 αγώνες), με σπουδαίες επιδόσεις να συνοδεύουν τις προσωπικές επιδόσεις (1 γκολ ανά 2,8 τελικές προσπάθειες) και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της ελληνικής Σούπερ Λίγκας, που κατέκτησε πανάξια, πεντακάθαρα και με το σπαθί του.

Αποδείχθηκε, λοιπόν, σοφή η επιλογή του να ακούσει το ένστικτό του λέγοντας το «ναι» στην πρόταση του ΠΑΟΚ και του Βλάνταν Ιβιτς, να αφήσει την Βαρσοβία και τη Λέγκια για να έρθει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2017. Εκεί τον είδε ο ΠΑΟΚ, τον λάτρεψε και τον έκανε «δικό» του, πληρώνοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή δήλωνε ευχαριστημένος από την επιλογή του και πως να μην είναι όταν μέσα σε λιγότερο από δεκαοκτώ μήνες έγινε ο απόλυτος σταρ της Τούμπας και ο λατρεμένος της «ασπρόμαυρης» κερκίδας.

Δεν έγινε ποτέ του γιατρός ή δικηγόρος, όπως τον πίεζαν και ήθελαν να τον δουν οι γονείς του. Γρήγορα και αυτοί κατάλαβαν πως ο μικρός Αλεξάνταρ ήταν ερωτευμένος με την μπάλα, παραμερίζοντας τα μαθήματα και ότι άλλο δεν είχε σχέση με το ποδόσφαιρο. Η μπάλα ήταν και είναι ο μεγάλος του έρωτας.

Ένα βροχερό πρωϊνό στο Χορστ της Ολλανδίας, το περασμένο καλοκαίρι στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας, έχοντας απέναντι μας τον πανύψηλο Σέρβο τον ακούσαμε να λέει με περίσσια αυτοπεποίθηση, ότι στη χρονιά που είχε μπροστά του ήθελε να πετύχει πάνω από 20 γκολ γιατί όχι «κι αν μπορώ να πετύχω 100 γκολ»!

Δέκα μήνες μετά, ο Πρίγιοβιτς είχε κρατήσει την υπόσχεσή του. «Σκοράροντας παίρνεις το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο που είναι και πάλι ο στόχος μας στην Ελλάδα. Το σίγουρο είναι ότι θέλω να βάλω πάνω από 20 γκολ τη σεζόν. Αν μπορέσω να πετύχω και… εκατό; Κάθε ευκαιρία θέλω να την εκμεταλλεύομαι. Δεν βάζω και δεν έβαλα ποτέ ταβάνι στον εαυτό μου. Ποτέ δεν πίεσα τον εαυτό μου να πετύχει συγκεκριμένο αριθμό τερμάτων. Αλλά θέλω να ξεπεράσω τα είκοσι γκολ; Αυτό είναι το μόνο σίγουρο», πίστευε τότε και σήμερα νιώθει καλά πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό του.

Το βράδυ του Σαββάτου γνώρισε δικαιολογημένα την αποθέωση από τους φίλους του ΠΑΟΚ, που αναγνώρισαν την συμβολή του στη φετινή πορεία της ομάδας. Το βίντεο δείχνει τι συνέβη στην Τούμπα, με το ζεστό χειροκρότημα της εξέδρας.

Σπάζοντας ένα ρεκόρ μισού αιώνα!

Mε τα δύο γκολ εναντίον του Πλατανιά δεν κέρδισε μόνο το ελληνικό «χρυσό» παπούτσι, με 19 γκολ στο ενεργητικό του, αλλά έβαλε το όνομά του σε μια πολύ ιδιαίτερη λίστα. Αυτή των πρώτων σκόρερ με τη φανέλα του «Δικεφάλου», που ήταν μόλις δύο από το μακρινό 1959 μέχρι σήμερα: Πρώτος το είχε καταφέρει ο Δημήτρης Ναλιτζής (κατά το ήμιση) το 2000 με 24 γκολ (τα 13 με τον Πανιώνιο, τα 11 με τον ΠΑΟΚ) και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης το 2006 με 17 γκολ.

Όταν είχε πρωτοφτάσει στα μέρη μας είχε πει: «Ισως μια μέρα γίνω ένας Μέγας Αλέξανδρος του ΠΑΟΚ». Το σίγουρο είναι ότι το όνομά του μπήκε στο πάνθεον της «ασπρόμαυρης» ιστορίας σε περίοπτη, μάλιστα, θέση δίπλα σ’ αυτό του «Μεγαλέξανδρου» του ελληνικού ποδοσφαίρου, Γιώργου Κούδα.

Ο Σέρβος «killer» έφτασε τα 27 γκολ σε μια σεζόν, αριθμός που αποτελεί την κατάρριψη ενός «στοιχειωμένου» ρεκόρ (συνολικής παραγωγικότητας από έναν ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ) σαράντα εννέα ετών!

Στην πολύ μακρινή σεζόν 1968-1969, ο 23χρονος, τότε, Κούδας, που μόλις είχε επιστρέψει ως «άσωτος υιός» από τον Πειραιά, σημείωσε σε 32 αγώνες με την «ασπρόμαυρη» φανέλα 26 γκολ. Σε 29 παιχνίδια πρωταθλήματος είχε σκοράρει 20 φορές (και όχι 21 όπως αρκετοί υπολογίζουν εξαιτίας ενός μπερδέματος για τον σκόρερ του «Δικεφάλου» στο Χαλκίδα-ΠΑΟΚ 1-1, το οποίο σημείωσε ο Γιακουμής) και άλλα έξι γκολ είχε πετύχει σε τρεις αγώνες (ΠΑΟΚ - Μ. Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης 6-0, Παναιτωλικός - ΠΑΟΚ 2-3, Εθνικός - ΠΑΟΚ 5-4) του κυπέλλου.

Ο Σταύρος Σαράφης είχε ολοκληρώσει τη σεζόν 1972-73 με 25 γκολ (19 πρωτάθλημα, 5 κύπελλο, 1 Ευρώπη), ο Γιώργος Κωστίκος την σεζόν 1981-82 με 23 γκολ (19 πρωτάθλημα, 2 κύπελλο, 2 Ευρώπη), όσα και ο Στέφανος Αθανασιάδης τη σεζόν 2012-13 (14 πρωτάθλημα, 5 κύπελλο, 4 Ευρώπη).

 

Τελευταία Νέα