Καραχάλιου: Μόνο ως Ελληνίδα μπορεί να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024

Κώστας Ευθυμιάδης
Καραχάλιου: Μόνο ως Ελληνίδα μπορεί να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024

bet365

Η συμμετοχή της Βασιλείας Καραχάλιου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού θα εξαρτηθεί από το αν θα δεχτεί να αγωνιστεί με τα χρώματα της Ελλάδας.

Η Βασιλεία Καραχάλιου μπορεί να έχει προχωρήσει σε διαδικασία αλλαγής υπηκοότητας, αλλά για να αγωνιστεί το 2024 στην ιστιοπλοΐα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, θα πρέπει να το κάνει ως Ελληνίδα.

Η σπουδαία πρωταθλήτρια των ILCA 6, αγωνίστηκε ως Ελληνίδα στην Μαγιόρκα και τον αγώνα της «Πριγκίπισσας Σοφίας» καθώς μόνο έτσι μπορούσε να συμμετέχει σε διεθνή αναγνωρισμένο αγώνα (πρόσφατα αγωνίστηκε ως αθλήτρια της Ακτής Ελεφαντοστού σε αγώνα στην Πορτογαλία, με την ίδια να ποστάρει την Πορτογαλική σημαία καθώς θέλει να εκπροσωπήσει την χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου) όπως έχει ξεκαθαρίσει και η ISAF. Αυτό όμως σημαίνει παράλληλα πως στο Παρίσι δεν έχει παρά δύο μόνο επιλογές. Να κατέβει με την Ελλάδα, ή να μην κατέβει καθόλου.

Τι λέει ο κανονισμός

Αυτό, γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό της παγκόσμιας ομοσπονδίας, για να αγωνιστεί ένας αθλητής με άλλη υπηκοότητα, θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια από την τελευταία του συμμετοχή με την προηγούμενη υπηκοότητα, όταν πρόκειται για αγώνισμα ολυμπιακής κατηγορίας. Και η Καραχάλιου στο Τόκιο κατέβηκε κανονικά με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το καταστατικό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, αναφέρει πως για να αγωνιστεί ένας αθλητής ή μία αθλήτρια με άλλη υπηκοότητα θα πρέπει να:

Α. Να είναι μόνιμος κάτοικος της χώρας για τουλάχιστον τρία χρόνια και να μπορεί να επικυρώσει την διαμονή του εκεί.

Β. Να είναι μέλος της εθνικής ομοσπονδίας ή συλλόγου που σχετίζεται με την ομοσπονδία για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Γ. Αθλητής/τρια που έχει εκπροσωπήσει μία χώρα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ή σε ηπειρωτικά πρωταθλήματα αναγνωρισμένα από την (ISAF) και θέλει να εκπροσωπήσει άλλη χώρα, θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια από την τελευταία συμμετοχή με την πρώτη χώρα εκτός κι αν η Εκτελεστική Επιτροπή μειώσει την χρονική αυτή περίοδο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν υπάρξει συγκατάθεση της Ελλάδας για αλλαγή υπηκοότητας της Καραχάλιου (συγκεκριμένα της ΕΟΕ όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πράγμα που δείχνει απίθανο με όσα έχουν προηγηθεί μεταξύ των δύο πλευρών), τότε μπορεί η ISAF να δώσει την συγκατάθεσή της και να μειωθεί αυτός ο χρόνος, ώστε να προλάβει το Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Gazzetta, μετά από επαφή που είχε η ελληνική ομοσπονδία ιστιοπλοΐας με την παγκόσμια ομοσπονδία, η τελευταία έχει ξεκαθαρίσει πως αυτή τη στιγμή μόνο ως Ελληνίδα μπορεί να αγωνιστεί η Καραχάλιου σε διεθνείς διοργανώσεις. Επομένως αν θέλει να αγωνιστεί ως αθλήτρια της Πορτογαλίας, θα πρέπει να μείνει εκτός των μεγάλων διοργανώσεων για τρία χρόνια, πράγμα που θα την φέρει μπροστά σε μία δύσκολη απόφαση εν όψει 2024.

 

Τελευταία Νέα