Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Στο CAS η υπόθεση της Βαλίεβα

Newsroom
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Στο CAS η υπόθεση της Βαλίεβα

bet365

Επιβεβαιώθηκε το κρούσμα ντόπινγκ της 15χρονης Βαλίεβα από τον ΙΤΑ και η ΔΟΕ προσφεύγει στο Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης καθώς οι Ρώσοι της επέτρεψαν να αγωνιστεί στο Πεκίνο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ελέγχων ντόπινγκ (ΙΤΑ) επιβεβαίωσε πως η 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα βρέθηκε θετική σε απαγορευμένες ουσίες τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η νεαρή αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ που έκανε αίσθηση με το πρόγραμμά της στο ομαδικό, είχε δώσει θετικό δείγμα ντόπινγκ πριν δύο μήνες και όπως προκύπτει οι Ρώσοι το απέκρυψαν.

Η Βαλίεβα αγωνίστηκε κανονικά στο Πεκίνο ενώ θα έπρεπε να έχει τιμωρηθεί, βοηθώντας την χώρα της να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο που όπως όλα δείχνουν όμως, δεν θα παραλάβει ποτέ.

Μετά την επιβεβαίωση του θετικού κρούσματος και λόγω της απόκρυψης της υπόθεσης από τους Ρώσους που την άφησαν να αγωνιστεί κανονικά, η ΔΟΕ προσφεύγει στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS) το οποίο με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος θα αποφασίσει για την τύχη της αθλήτριας.

Η Βαλίεβα συνεχίζει τις προπονήσεις προς το παρόν στο Πεκίνο καθώς στις 15 του μηνός είναι να λάβει μέρος στο ατομικό πρόγραμμα και γι’ αυτό η ΔΟΕ ζητά από το CAS να αποφασίσει μέχρι και μία ημέρα νωρίτερα. Στο CAS προσέφυγε και η WADA όπως τόνισε σε ανακοίνωσή της.

Ο έλεγχος στον οποίο υποβλήθηκε η 15χρονη Ρωσίδα, είχε γίνει τα Χριστούγεννα και βρέθηκε θετική στην ουσία τριμεταζιδίνη, στο πλαίσιο του ρωσικού πρωταθλήματος.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου, έγιναν γνωστά την περασμένη Τρίτη, με τα ΜΜΕ στη Ρωσία να γνωστοποιούν το γεγονός.

Η Βαλίεβα στις 9 Φεβρουαρίου είχε κάνει προσφυγή κατά του θετικού δείγματος και η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας της αποφάσισε να άρει την προσωρινή αναστολή της αθλήτριας, επιτρέποντάς της να συνεχίσει να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Επειδή απαιτείται απόφαση πριν την έναρξη των ατομικών αγωνισμάτων, που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου και την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, η ΔΟΕ θα ασκήσει το δικαίωμά της να ασκήσει έφεση χωρίς να περιμένει την αιτιολογημένη απόφαση της Rusada», διευκρίνισε η ITA.

Η ηλικία της Βαλίεβα την καθιστά «προστατευμένο άτομο», κάτι που συνεπάγεται ειδικές διατάξεις, εμπιστευτικότητα σχετικά με τον έλεγχο και ενδεχομένως χαμηλότερες ποινές, σύμφωνα με τους κανονισμούς της WADA.

 

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα