MotoGP, Πορτογαλία: Ο Μπανάια ήταν αχτύπητος και κέρδισε ξανά στο Πορτιμάο

Κώστας Παστρίμας
MotoGP, Πορτογαλία: Ο Μπανάια ήταν αχτύπητος και κέρδισε ξανά στο Πορτιμάο
Ο πρωταθλητής με την Ducati δεν είχε αντίπαλο στον πρώτο αγώνα της χρονιάς, Βινιάλες και Μπετζέκι στο βάθρο.

Το Σπριντ του Σαββάτου ήταν το... ορντέβρ, που φαίνεται ότι άνοιξε για τα καλά την όρεξη του Πέκο Μπανάια. Ο πρωταθλητής με την εργοστασιακή Lenovo Ducati πδεν άφησε περιθώρια στον ανταγωνισμό και πήρε μια εμφατική νίκη στο Grand Prix Πορτογαλίας, τον πρώτο «κυρίως» αγώνα του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP. Ο Μάβερικ Βινιάλες με την Aprilia έκανε σπουδαία εμφάνιση, απειλώντας μάλιστα τον νικητή στο πρώτο κομμάτι του αγώνα, και πήρε τη 2η θέση, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο ταλαντούχος Μάρκο Μπετζέκι της VR46 Ducati, τερματίζοντας στην 3η θέση. Ο Μαρκ Μάρκεθ προκάλεσε ένα ατύχημα στο ξεκίνημα του αγώνα και έβγαλε εκτός αγώνα τον Μιγκέλ Ολιβέιρα, μαζί με τον εαυτό του.

Εκκίνηση

Οι αναβάτες πήραν τις θέσεις τους στο grid, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στις κατατακτήριες δοκιμές, οι οποίες με το νέο σύστημα καθορίζουν τη σειρά εκκίνησης και στο Σπριντ του Σαββάτου και στο grand prix της Κυριακής. Στην εκκίνηση του αγώνα στο Πορτιμάο πήραν θέση 20 αναβάτες, καθώς έλειπαν οι τραυματίες Πολ Εσπαργκαρό και Ενέα Μπαστιανίνι.

Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα σχεδόν όλοι οι αναβάτες των δύο πρώτων σειρών ξεκίνησαν καλά, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας μικρός συνωστισμός στις πρώτες στροφές του αγώνα, με αρκετά «σπρωξίματα». Ευτυχώς όλοι έμειναν πάνω στις μοτοσικλέτες τους, με τον Μιγκέλ Ολιβέιρα να είναι εκείνος που βρέθηκε στην πρώτη θέση και ανέλαβε να οδηγήσει τον αγώνα, για να τον περάσει όμως λίγο αργότερα ο Πέκο Μπανάια.

Πολύ κακή εκκίνηση από τον Φάμπιο Κουαρταραρό με τη Yamaha, ο οποίος έπεσε στον πρώτο γύρο πολύ πίσω, στη 17η θέση, και από εκεί ξεκίνησε την προσπάθειά του να κερδίσει θέσεις.

Το μεγάλο λάθος του Μαρκ Μάρκεθ

Στον τρίτο γύρο του αγώνα ο υπερβολικός ενθουσιασμός του Μαρκ Μάρκεθ κόστισε και σε αυτόν αλλά και στον αθώο Ολιβέιρα, αλλά και στον Μαρτίν, τον αγώνα. Ο Ισπανός της Repsol Honda μπήκε πολύ πιο γρήγορα σε μια στροφή, έπεσε πάνω στον Χόρχε Μαρτίν, έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και παρέσυρε μαζί του εκτός πίστας τον Μιγκέλ Ολιβέιρα που βρέθηκε μπροστά του.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Μάρκεθ και ο Ολοβέιρα να εγκαταλείψουν επί τόπου, με τον Πορτογάλο μάλιστα να δείχνει ότι έχει τραυματιστεί και να απομακρύνεται από το σημείο με φορείο. Ο Μαρτίν συνέχισε τον αγώνα, έπεσε όμως στη 16η θέση.

Πιάστε τον Πέκο

Με όλο αυτόν το χαμό που έγινε πίσω του, ο Πέκο Μπανάια είχε την ευκαιρία να αρχίσει να απομακρύνεται, αλλά δεν κατάφερε να την κεφαλαιοποιήσει γιατί ο ταχύτατος Μάβερικ Βινιάλες με την Aprilia βρέθηκε πίσω του και άρχισε να τον καταδιώκει με αξιώσεις.

Πιο πίσω ο Μάρκο Μπετζέκι έκανε πολύ καλό αγώνα και είχε ανέβει στην 3η θέση, ενώ η μάχη για την 4η θέση ανάμεσα στον Άλεξ Μάρκεθ και τον Τζακ Μίλερ έγειρε υπέρ του Ισπανού της Gresini Ducati. Ακολουθούσαν οι Ζαρκό, Μαρίνι, Εσπαργκαρό και Κουαρταραρό, ο οποίος είχε φτάσει στη 10η θέση, από την οποία ξεκίνησε.

Οι δύο πρώτοι, Μπανάια και Βινιάλες, ήταν σε δικό τους αγώνα και γρήγορα αποσπάστηκαν από όσους ακολουθούσαν, ανοίγοντας μια μεγάλη διαφορά από όσους ακολουθούσαν. Ο Μπετζέκι ειδικά είχε να ανησυχεί για την απειλή του Άλεξ Μάρκεθ πίσω του παρά για όσα γίνονταν μπροστά του.

Η ανωτερότητα του πρωταθλητή

Ο Βινιάλες προσπάθησε να ακολουθήσει τον Μπανάια όσο περισσότερο μπορούσε αλλά όσο περνούσαν οι γύροι αυτό γινόταν όλο και πιο δύσκολο. Ο περσινός πρωταθλητής με την Ducati αποδεικνύονταν ένας ιδιαίτερα δυνατός συνδυασμός και η διαφορά μεγάλωνε συνεχώς, μέχρι να ξεπεράσει το ένα δευτερόλεπτο.

Πιο πίσω ο Μπετζέκι ανέβασε επίσης το ρυθμό του και ξεφεύγοντας από τον Άλεξ Μάρκεθ άρχισε να βλέπει λίγο πιο κοντά του τον Βινιάλες και άρχισε ίσως να σκέφτεται το ενδεχόμενο να παλέψει για τη 2η θέση. Ο Άλεξ Μάρκεθ ωστόσο έδινε τεράστια μάχη με τις ΚΤΜ των Μίλερ και Μπίντερ που ήταν κολλημένες πίσω του. Ο Μάρκεθ με τον Μίλερ και τον Μπίντερ αλληλοπροσπεράστηκαν αρκετές φορές, διεκδικώντας την 4η θέση. Ακόμα πιο πίσω ο Κουαρταραρό κέρδισε άλλη μία θέση και ανέβηκε στην 9η, προσπερνώντας τον Μαρίνι.

Ιδανικό ξεκίνημα

Η πρωτοπορία του Μπανάια δεν αμφισβητήθηκε μέχρι το τέλος και ο Ιταλός πανηγύρισε την πρώτη «κανονική» νίκη του στη φετινή σεζόν. Ούτε για τις άλλες δύο θέσεις του βάθρου είχαμε μάχη, με τον Μάβερικ Βινιάλες να τερματίζει δεύτερος και τον Μάρκο Μπετζέκι να παίρνει μια σπουδαία 3η θέση.

Για την 4η θέση του αγώνα όμως δόθηκε επική μάχη, στην οποία πίραν μέρος 5 αναβάτες. Τη θέση διεκδίκησαν οι Άλεξ Μάρκεθ, Μπραντ Μπίντερ, Τζακ Μίλερ, Αλέιξ Εσπαργκαρό και Ζοάν Ζαρκό μέχρι την τελευταία στροφή. Τελικά επικράτησε ο Ζοάν Ζαρκό, που πέρασε στον τελευταίο γύρο δύο αναβάτες για να φτάσει στην 4η θέση. Ακολούθησαν οι Μάρκεθ, Μπίντερ, Μίλερ, Κουαρταραρό, Εσπαργκαρό και Ρινς.

Επόμενος αγώνας είναι το GP Αργεντινής το 3ήμερο 31 Μαρτίου - 2 Απριλίου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

race

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!