Ο «Nick Hard» το είπε, αλλά πόσοι τον άκουσαν;

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Ο «Nick Hard» το είπε, αλλά πόσοι τον άκουσαν;

bet365

O Γιάννης Σερέτης γράφει για το "καμπανάκι" του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, το "όλοι έξω μετά το Πάσχα" και την ανησυχητική έλλειψη φόβου από τον Έλληνα που είχε ταμπουρωθεί στο σπίτι του μέχρι τις 15 Απριλίου...

Οι αρχικές τοποθετήσεις του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά είχαν ολοκληρωθεί, ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε αναλύσει τα πρώτα βήματα για το restart στον αθλητισμό, άρχισαν οι ερωτήσεις στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό. Σε μία εξ’ αυτών ο καθηγητής Τσιόδρας αποκάλυψε αυτό που δεν είχαμε ακούσει από κάποιο Υπουργό σχετικά με τα κριτήρια της επιλογής των καταστημάτων που θα ανοίξουν από Δευτέρα (γιατί, επί παραδείγματι, να ανοίξουν τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια όπου ο πελάτης έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο και σε επαφή με τον επαγγελματία και να μην ανοίξουν οι καφετέριες με τραπεζάκια σε εξωτερικούς χώρους;). Απαντώντας ο καθηγητής ήταν σαφής και προφανώς ειλικρινής: «Αποφασίστηκε να ανοίξει σε πρώτη φάση το 10%». Και εν συνεχεία… ανέλαβε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ηταν σχεδόν το τελευταίο σκέλος της σημερινής ενημέρωσης από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τα είπε όλα με μία κουβέντα, εμφανώς προβληματισμένος, θα μπορούσε κάποιος να πει και… ολίγον τι εκνευρισμένος: «Συγγνώμη, θα το πω δημοσίως, εδώ και δύο – τρεις ημέρες υπάρχει μια απίστευτη κινητικότητα λες και όλα έχουν τελειώσει!».

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΗΤΑΝ ΤΟ «ΤΕΛΟΣ» ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ

Αυτή είναι και η αλήθεια που ζει ο καθένας μας από τη Δευτέρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Ελληνας είχε βάλει στο ημερολόγιο του μυαλού του ένα ορόσημο: «Πάσχα». Μετά το Πάσχα… βουρ έξω. Όχι όλοι. Όχι τόσο τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Αλλά πολλοί. Πάρα πολλοί. Οι περισσότεροι. Εξω για ψώνια, ελάχιστοι με γάντια, ελάχιστοι με μάσκες, ουρές από την αρχή της εβδομάδας έξω από κάθε τράπεζα, είδα και γεμάτες δύο λαϊκές αγορές που τις… παρακολουθώ πάντα από μακριά, κανονική ροή στα σούπερ μάρκετ και πολλές ετοιμασίες για το τριήμερο. Εχω φίλους που ήδη αναχώρησαν δια τας εξοχάς και καλά έκαναν. Να πας μια εκδρομή και να κάνεις τα πρώτα σου μπάνια με αυτές τις καιρικές συνθήκες που σε προ(σ)καλούν για ήλιο και χαλαρουϊτα δεν είναι δα και αμαρτία. Θα φύγουν πολλοί και αύριο και το Σάββατο και καλά θα κάνουν. Να ξεσκάσουν λίγο, το έχουν μεγάλη ανάγκη πια και τα πιτσιρίκια χωρίς το σχολείο. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι η περιβόητη «ατομική ευθύνη». Αυτή για την οποία, όπως αποδείχθηκε, δεν χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια τον Μάρτιο, στην εκκίνηση του lockdown. Διότι ο φόβος υπήρχε, ήταν παρών. Ο Έλληνας έβλεπε τι γινόταν στη γειτονιά του, έβλεπε τα στρατιωτικά οχήματα με τα φέρετρα και τα +700 θύματα κάθε μέρα στην Ιταλία και εν συνεχεία η κυβέρνηση τον ώθησε στο καβούκι του. Τον «έσπρωξε» να μείνει σπίτι: έκλεισαν τα σχολεία, “rotation” στις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, τηλεργασία για αρκετούς, «λουκέτο» για άλλους πολλούς, όλοι μπήκαν σε μια γραμμή.

ΤΟ «ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΠΟ ΤΟ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»

Τώρα όμως αυτός ο φόβος δεν υπάρχει! Και αυτό είναι το πιο δυσάρεστο νέο για την κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει το δυσκολότερο στοίχημα: να οδηγήσει τον Ελληνα πολίτη και την οικονομία με ασφάλεια στο “restart”. Τεράστια ευθύνη. Και στο δικό μου μυαλό πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα. Το «βγαίνουμε από το σπίτι» είναι πολύ πιο σύνθετο στην υλοποίησή του από το «μένουμε σπίτι», ειδικά αν ο Ελληνας πιστέψει ότι «μέχρι εδώ ήταν, πάμε παρακάτω». Και οι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος μοιάζουν λιγότερες από τις αντίστοιχες για την «καραντίνα» από τις αρχές Μαρτίου.

Ακόμα – ακόμα και η κατάργηση του SMS και του… «φύλλου πορείας» που είχαμε συνηθίσει για να πάμε στο σούπερ μάρκετ ή μια απογευματινή ποδηλατάδα με τον μπόμπιρα, παίζει το ρόλο της γιατί όλα είναι θέμα συνήθειας. Θα συνηθίσει ο Έλληνας τη μάσκα; Πολύ αμφιβάλλω! Και μάλλον αμφιβάλλουν και οι αρμόδιοι, γι’ αυτό και ο Τσιόδρας επανέλαβε σήμερα ότι «τουλάχιστον σε πρώτη φάση καλό θα ήταν να αποφεύγουν όσοι μπορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς». Ανησυχούν και δεν το κρύβουν. Διότι δεν είναι παντογνώστες! Δεν τα ξέρουν όλα. Ούτε έχουν χειροπιαστά δείγματα γραφής από αντίστοιχη κατάσταση του παρελθόντος για να βαδίσουν στην πεπατημένη. Δεν το έκρυψε σήμερα ο Χαρδαλιάς ότι… φοβάται και το τριήμερο και την επόμενη εβδομάδα, την πρώτη του «βγαίνουμε από το σπίτι».

ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ: ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ

Η λύση, λοιπόν, δεν είναι η μάσκα. Ναι, να την φοράμε και στα κομμωτήρια και στα ΜΜΜ και στον εργασιακό μας χώρο αν νιώθουμε «απροστάτευτοι». Όμως δεν είναι η πανάκεια που θα μας οδηγήσει στο ολικό restart. Όπως για την επανεκκίνηση του ποδοσφαίρου δεν είναι πανάκεια τα τεστ στα οποία θα υποβάλλονται οι παίκτες και τα μέλη των προπονητικών τιμ. Είναι ένα εργαλείο, ένα βοήθημα. Όμως αυτό που θα μας βοηθήσει όλους περισσότερο στην ομαλή μετάβαση είναι να μην ξεχνάμε! Να μην λησμονούμε ότι συνεχίζουμε να ζούμε μαζί με τον ιό. Αν το έχουμε σε μια άκρη του μυαλού μας και συνεχίσουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, σταδιακά θα γυρίσει η ρόδα. Οχι δίχως θύματα. Αλλά όσο το δυνατόν με λιγότερα!

Μέχρι να βρεθεί πιστοποιημένη και αξιόπιστη φαρμακευτική αγωγή, η ζωή μας, έτσι όπως την γνωρίσαμε από τον Μάρτιο και έπειτα, δεν θα αλλάξει πολύ. Αλλά όσο πιο πολύ θυμόμαστε τον κορονοϊό, τόσο πιο σύντομα και εύκολα θα κόψουμε δρόμο για την επιστροφή στα παλιά. Σε διαφορετική περίπτωση, ουδείς μπορεί να κάνει τον προφήτη, αλλά ήδη βλέπετε τι γίνεται στη Γερμανία που... "ξεθάρρεψαν" τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Ανεστάλη και η επανεκκίνηση της Bundesliga που είχε προγραμματιστεί στα τέλη του πρώτου δεκαήμερου του Μάη και η κυβέρνηση συνολικά ανασκουμπώνεται. Δεν θέλει πολύ να σε πάρει από κάτω και μετά άντε να το (ξανα)μαζέψεις...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...