IFAB: Επιπλέον αλλαγή σε περίπτωση διάσεισης, καμία απόφαση για το «χέρι» (pic)

Gazzetta team
IFAB: Επιπλέον αλλαγή σε περίπτωση διάσεισης, καμία απόφαση για το «χέρι» (pic)

bet365

Το νομοθετικό όργανο του ποδοσφαίρου (IFAB) εισάγει δοκιμαστικά σε όλες τις διοργανώσεις το δικαίωμα επιπλέον αλλαγής, όταν υπάρχει σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι που μπορεί να επιφέρει διάσειση, την ώρα που η κουβέντα για το «χέρι» παρατείνεται μέχρι το νέο έτος.

Το πρόσφατο περιστατικό τραυματισμού του Ραούλ Χιμένες, ο οποίος συγκρούστηκε στο κεφάλι με τον Νταβίντ Λουίζ και χρειάστηκε μικρο-επέμβαση στο κρανίο, ενέτεινε τη συζήτηση για την προφύλαξη των ποδοσφαιριστών από ανάλογα χτυπήματα και οδήγησε την IFAB να λάβει επισήμως δράση.

Στο πλαίσιο του ετήσιου μίτινγκ του νομοθετικού σώματος του ποδοσφαιρου, αποφασίστηκε να δοκιμαστεί το δικαίωμα της επιπλέον αλλαγής για τις ομάδες, σε περιπτώσεις τραυματισμών στο κεφάλι που οι γιατροί κρίνουν ότι ο παίκτης έχει υποστεί διάσειση. Κι αυτό διότι στο παραπάνω σκηνικό από το Άρσεναλ-Γουλβς, ο Βραζιλιάνος στόπερ συνέχισε κανονικά το παιχνίδι με δεμένο κεφάλι, γεγονός που κατακρίθηκε έντονα από την κοινή γνώμη.

Ο νέος κανόνας βρίσκεται πλέον στα χέρια της κάθε λίγκας και του κάθε θεσμού να τον υιοθετήσει, με την FA να ανακοινώνει άμεσα ότι θα τεθεί σε ισχύ στην πρώτη ευκαιρία που θα παρουσιαστεί ένας τέτοιος τραυματισμός στα ματς του Κυπέλλου Αγγλίας από το νέο έτος.

Ωστόσο, αυτό που οι περισσότεροι περίμεναν από την IFAB, μία τροποποίηση, δηλαδή, στον αμφιλεγόμενο κανονισμό για το «χέρι», δεν συνέβη. Η διεθνής Αρχή ανήγγειλε ότι θα συζητήσει το θέμα εκτενώς μέσα στον επόμενο χρόνο (πιθανότατα στο συνέδριο του Μαρτίου), ενώ η κατευθυντήρια γραμμή που έδωσε αφήνει στην υποκειμενική κρίση του ρέφερι τις οριακές περιπτώσεις, αναφέροντας:

«Συμφωνήθηκε ότι δεν αποτελεί παράβαση κάθε επαφή της μπάλας στο χέρι του παίκτη. Σε ό,τι έχει να κάνει με την ‘’αφύσικη θέση’’ που δίνει την εντύπωση ότι το χέρι καταλαμβάνει περισσότερο χώρο, οι διαιτητές θα πρέπει να κρίνουν τη θέση του χεριού σε συνάρτηση με την κίνηση του παίκτη στη συγκεκριμένη φάση του παιχνιδιού».

 

Τελευταία Νέα