Το Gazzetta ψηφίζει τις 5 καλύτερες εθνικές ομάδες όλων των εποχών (pics)

Gazzetta team
Το Gazzetta ψηφίζει τις 5 καλύτερες εθνικές ομάδες όλων των εποχών (pics)

bet365

Λίγο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, αναδεικνύουμε τις κορυφαίες εθνικές ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου!

Είμαστε στην τελική ευθεία για τη μεγαλύτερη διοργάνωση του ποδοσφαίρου, το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Όπως είναι λοιπόν λογικό, οι συζητήσεις γύρω από τη γιορτή του «Βασιλιά των Σπορ» αρχίζουν και παίρνουν φωτιά.

Ποια είναι η καλύτερη εθνική ομάδα όλων των εποχών; Η Βραζιλία του Πελέ το '70; Μήπως η Αργεντινή του Μαραντόνα το ’86; Τη Γερμανία του Ματέους και του Κλίνσμαν το ’90, την αφήνεις απ' έξω; Από την άλλη, ποιος ξεχνάει την Ολλανδία των Γκούλιτ και Φαν Μπάστεν το '88;

Αυτές τις συζητήσεις ακούς τις τελευταίες ημέρες στα γραφεία του Gazzetta. Και η αφορμή για να αρχίσουμε από νωρίς τα του Μουντιάλ, ήταν τα Virtual Sports από τον ΟΠΑΠ και το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ!

Και συγκεκριμένα ένας διαγωνισμός που είναι σε εξέλιξη στο virtualsports.gr. Με την ενέργεια αυτή, καλείσαι να λάβεις μέρος σε ένα ταξίδι στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου για την ανάδειξη της κορυφαίας εθνικής ομάδας όλων των εποχών.

Μάλιστα, στο microsite του διαγωνισμού υπάρχει πλούσιο υλικό με την ιστορία των εθνικών ομάδων που έχουν μείνει αξέχαστες στις καρδιές των φιλάθλων.

Τα βήματα του διαγωνισμού είναι τα εξής τρία:

1. Στη διάρκεια της πρώτης φάσης επιλέγεις τις 5 αγαπημένες σου εθνικές ομάδες, ανάμεσα στις 32 κορυφαίες όλων των εποχών.

2. Οι 16 ομάδες που θα προκύψουν, θα σχηματίσουν το Virtual Sports Cup, στη διάρκεια του οποίου μπορείς να ψηφίζεις τον νικητή κάθε ζευγαριού, μέχρι την ανάδειξη της κορυφαίας όλων των εποχών.

3. Σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού μπορείς να κερδίσεις επιπλέον συμμετοχές, απαντώντας σωστά σε quiz με 10 ερωτήσεις από την ιστορία των μεγάλων διοργανώσεων.

Μπορείς λοιπόν να μπεις στο virtualsports.gr και να ψηφίσεις τις 5 αγαπημένες σου ομάδες όλων των εποχών και να πάρεις μέρος στην πρώτη φάση του μεγάλου διαγωνισμού με έπαθλο το απόλυτο σετ του ποδοσφαιρόφιλου!

Τι περιλαμβάνει αυτό; Κρατήσου: Τηλεόραση 4K 65’’, Sound bar, Sony PlayStation 4, μίνι ψυγείο, ψησταριά BBQ υγραερίου και μηχανή ποπ-κορν.

Και έτσι θα παρακολουθήσεις το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας «LIKE A BOSS» που λένε και Αμερικανοί.

Εμείς ξεκινήσαμε ήδη και πολύ δυνατά μάλιστα, καθώς ζητήσαμε από τους διευθυντές και τους αρχισυντάκτες του Gazzetta, όχι μόνο να ψηφίσουν τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών, αλλά και να μας αιτιολογήσουν την επιλογή τους.

Ξεκινάμε:

Ο Βασίλης Σαμπράκος θαυμάζει τη μαχητική Δυτική Γερμανία του 1986

Ποια είναι η κορυφαία Εθνική όλων των εποχών: Δεν την αντιλαμβάνομαι ως την κορυφαία όλων των εποχών, αλλά είναι η αγαπημένη μου, η κορυφαία στη συνείδησή μου ή, πιο σωστά, η ομάδα που έγινε ο λόγος για να επιλέξω την Εθνική που υποστήριζα και υποστηρίζω κάθε φορά που απουσιάζει η Ελλάδα: η Δυτική Γερμανία του 1986.

Για ποιο λόγο: Ήταν πολύ χαρακτηριστική έκδοση της φυσιογνωμίας του γερμανικού ποδοσφαίρου. Κοντά στην ποιότητα, την ατομική και ομαδική τεχνική, είχε μια άρνηση να ηττηθεί και μια επιμονή να παραμένει ανεπηρέαστη από τις συνθήκες και τις ειδικές καταστάσεις που διαμορφώνονταν κατά την εξέλιξη των αγώνων και να συνεχίζει να επιδιώκει μεθοδικά τη νίκη ακόμη και όταν ένα ματς έμοιαζε χαμένο.

Ο σταρ της ομάδας: Στα 31 του τότε, στο τελευταίο του Μουντιάλ, ο μέγας Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, ο αρχηγός της ομάδας, ήταν ο ορισμός του «refuse to lose» ποδοσφαιριστή, που ενέπνεε όλους τους μικρότερους. Ο Λόταρ Ματέους εξελισσόταν ήδη σε μαέστρο, αλλά δεν είχε γίνει ηγέτης, ο Ρούντι Φέλερ έβαλε περισσότερα γκολ, αλλά δεν ήταν καθοδηγητής. Ο Ρουμενίγκε ήταν αυτός που έπειθε τους υπόλοιπους ότι μπορούσαν να νικήσουν ακόμη και την Αργεντινή του Μαραντόνα και χάρη σε αυτόν η Γερμανία έφτασε κοντά.

Αγαπημένη στιγμή: Ο τελικός με την Αργεντινή, έστω και αν ήταν και η πιο πικρή στιγμή αυτής της ομάδας. Η Γερμανία έκανε μια μεγαλειώδη προσπάθεια να επιστρέψει σε ένα ματς που έχανε 2-0 και τα κατάφερε, φέρνοντας το ματς στο 2-2 στο 80'. Αν σε εκείνη την Αργεντινή δεν αγωνιζόταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία, ο Ντιέγκο Μαραντόνα, η Δυτική Γερμανία θα είχε κατακτήσει εκείνο το Μουντιάλ. Λόγω Μαραντόνα, χρειάστηκε να περιμένει 4 χρόνια, μέχρι το '90.

Μέχρι πού θα έφτανε στο Μουντιάλ της Ρωσίας: Αν εκείνη η έκδοση, με την προσωπικότητες, το μέταλλο του νικητή και την ατομική ποιότητα των πρωταγωνιστών της μπορούσε να εκπαιδευτεί με τις σύγχρονες μεθόδους, θα ξανάφτανε στον τελικό. Και αν έλειπε ο Μαραντόνα από τους απέναντι...

Ο Μιχάλης Τσόχος αποθεώνει τη φαντεζί Ολλανδία του 1988

Ποια είναι η κορυφαία Εθνική όλων των εποχών: Εύκολο να απαντήσω. Η Ολλανδία του 1988.

Για ποιο λόγο: Είναι η ομάδα που από τότε (ήμουν 14 ετών) με έκανε να υποστηρίζω σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις την Ολλανδία. Το αλέγρο ποδόσφαιρο που έπαιξε, οι προσωπικότητες που είχε και η ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν οι φίλοι τους στις κερκίδες θα είναι πάντα μία από τις ωραιότερες ποδοσφαιρικές αναμνήσεις μου...

Ο σταρ της ομάδας: Εκείνη την εποχή, οι κεντρικοί χαφ δεν ήταν στα φόρτε τους και σπανίως ήταν αστέρες. Ο Γκούλιτ, με το πληθωρικό παιχνίδι του, αλλά και με το πολύ χαρακτηριστικό παρουσιαστικό του, γέμιζε όλο το γήπεδο. Υπέροχος ποδοσφαιριστής, σπάνιος ηγέτης, σπουδαία προσωπικότητα.

Αγαπημένη στιγμή: Το γκολ του Φαν Μπάστεν στον ημιτελικό με την Ρωσία. Νομίζω ότι είναι ένα από τα 3-4 καλύτερα γκολ που έχουμε δει ποτέ σε μεγάλη διοργάνωση εθνικών ομάδων. Η τεχνική, η αρμονία, η ισορροπία, όλα όσα είδαμε σε αυτό το γκολ, σε αυτή την εκτέλεση, έχουν γράψει ιστορία.

Τι θα έκανε στα γήπεδα της Ρωσίας: Αυτή η Εθνική Ολλανδίας, φυσικά και θα κατακτούσε το τρόπαιο. Ηταν τόσο μπροστά από την εποχή της εκείνη η ομάδα και ήταν τόσο μπροστά από την εποχή τους οι ποδοσφαιριστές που την στελέχωναν, οι οποίοι ακόμη και σήμερα θα ήταν απολύτως ανταγωνιστικοί και ας έχουν περάσει 30 ολόκληρα χρόνια.

Ο Δήμος Μπουλούκος τρίβει τα μάτια του με τη Βραζιλία του 2002

Ποια είναι η κορυφαία Εθνική όλων των εποχών: Παρότι το ποδόσφαιρο αλλάζει από χρονιά σε χρονιά -πολύ περισσότερο ανά τέσσερα χρόνια- οπότε και οι συγκρίσεις είναι εκ των πραγμάτων δύσκολες, θα έλεγα με σιγουριά η Βραζιλία του 2002.

Για ποιο λόγο: Δεν υπήρξε ποτέ ξανά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ομάδα που να είχε την τύχη να παίζουν στην ίδια ενδεκάδα τρεις παίκτες με την τεράστια κλάση, τη φινέτσα και την ποιότητα των Ρονάλντο, Ριβάλντο και Ροναλντίνιο! Κι αν προσθέσουμε και τους Ρομπέρτο Κάρλος, Καφού, Ζιλμπέρτο Σίλβα και Λούσιο, αναφερόμαστε σε μία dream team που μόνο στο Football Manager μπορείς να φτιάξεις μία ίδια.

Ο σταρ της ομάδας: Μα φυσικά, το απόλυτο «Φαινόμενο» του ποδοσφαίρου, ο Ρονάλντο. Πρώτος σκόρερ σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν θα έχανε με τίποτα το τρόπαιο, μετά την κατάρρευση του τέσσερα χρόνια πριν στη Γαλλία, την παραμονή του τελικού κόντρα στους διοργανωτές, σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ο παίκτης που επέστρεψε ύστερα από δύο σοβαρότατους τραυματισμούς, που για άλλους θα ήταν αρκετοί να σταματήσουν το ποδόσφαιρο,

Αγαπημένη στιγμή: Ο τελικός που έκρινε ο Ρονάλντο με τα δύο του γκολ, απέναντι στον Ολιβερ Καν, ο οποίος αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης του τουρνουά. Κανονικά δεν ήταν Βραζιλία – Γερμανία 2-0, αλλά Ρονάλντο – Καν 2-0 με τον Βραζιλιάνο να δικαιούται το τρόπαιο, να πάρει σπίτι του το τρόπαιο!

Μέχρι πού θα έφτανε στο Μουντιάλ της Ρωσίας: Αν υπήρχε και κάτι πέρα από τον τελικό, θα έφτανε σίγουρα εκεί! Αλήθεια, έχει καμία ομάδα, από αυτές που θα πάνε τώρα στα γήπεδα της Ρωσίας, Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο; Και όχι μόνο τώρα, αλλά κάποια άλλη φορά στα χρονικά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου; Στον τελικό λοιπόν, και ακόμα παραπέρα…

Ο Μιχάλης Τσαμπάς γράφει για την εκπληκτική Δυτική Γερμανία του 1990

Ποια είναι η κορυφαία Εθνική όλων των εποχών: Η Δυτική Γερμανία, στο Μουντιάλ του 1990. Αναμφισβήτητα.

Για ποιο λόγο: Ο βασικότερος είναι επειδή την υποστηρίζω. Από εκεί και πέρα, αφού στον όμιλο μοίρασε «τεσσάρα και πεντάρα», στην πορεία απέκλεισε Ολλανδία και Αγγλία και στον τελικό κέρδισε τον Μαραντόνα. Γίνεται να μην το αξίζει;

Ο σταρ της ομάδας: Είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο όπου λάμπει το άστρο του Λόταρ Ματέους. Με το Νο.10 στην πλάτη, είναι ο «μαέστρος» που κάνει πιο εύκολη τη ζωή των συμπαικτών του, αλλά και του Φραντς Μπεκενμπάουερ.

Αγαπημένη στιγμή: Η... κοκορομαχία Φέλερ-Ράικαρντ. Τα «γαλλικά» και οι χειρονομίες που στοίχισαν την κόκκινη κάρτα και στους δύο. 28 χρόνια πέρασαν από τότε, αλλά εκείνο το Γερμανία-Ολλανδία στη φάση των «16» παραμένει ακόμη σημεία αναφοράς.

Μέχρι πού θα έφτανε στο Μουντιάλ της Ρωσίας: Θέλει και ερώτημα; Τελικό σίγουρα και πιθανότατα στην κούπα. Εκτός αν έβρισκε στο δρόμο της τη... Γερμανία του 2014!

Ο Θάνος Σαρρής μαγεύτηκε με το «Total Football» της Ολλανδίας του 1974

Ποια είναι η κορυφαία Εθνική όλων των εποχών: Παρότι υπάρχουν αρκετές παλιότερες, όπως η Ουγγαρία του 1954 και η Βραζιλία του 1970, θα απαντήσω την Ολλανδία του 1974 και ας μην πήρε τίτλο.

Για ποιο λόγο: Πέραν του ότι εισήγαγε το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» του Ρίνους Μίχελς στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, η Ολλανδία του 1974 κατάφερε να γίνει πρότυπο και να επηρεάσει τη σκέψη πολλών προπονητών στη συνέχεια, παρουσιάζοντας ένα στιλ γοητευτικό, αποδοτικό και γεμάτο χάρη. Το κάνει ακόμα και σήμερα.

Ο σταρ της ομάδας: Φυσικά, ο Γιόχαν Κρόιφ. Ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών, ο μεγαλύτερος εκφραστής τους «ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου» μέσα στον αγωνιστικό χώρο και ο άνθρωπος που το εξέλιξε στη συνέχεια ως προπονητής.

Αγαπημένη στιγμή: To πρώτο ματς με την Ουρουγουάη, που αποτέλεσε την πλήρη έκφραση του total football. Η Ολλανδία νίκησε 2-0, όμως θα μπορούσε να βάλει σίγουρα τα διπλάσια. Η κίνηση των παικτών, χωρίς τη μπάλα, συντονισμένοι με τον Κρόιφ, η ολοκληρωτική τους υπεροχή, η κυκλοφορία, ήταν ένα πολύ χαρακτηριστικό δείγμα των ικανοτήτων της, κερδίζοντας τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους.

Μέχρι πού θα έφτανε στο Μουντιάλ της Ρωσίας: Σίγουρα θα έφτανε μέχρι τον τελικό. Μάλλον θα το σήκωνε. Εκτός αν έβρισκε απέναντί της τη Γερμανία.

Ήρθε η ώρα να δώσεις τη δική σου ψήφο.

 

Τελευταία Νέα