Εθνική Ελλάδας: Δεν το έπαιξαν, το κέρδισαν

Εθνική Ελλάδας: Δεν το έπαιξαν, το κέρδισαν

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τη σημασία που έχουν οι νίκες και δη οι εκτός έδρας, ειδικά σε αυτή την φάση για την Εθνική ομάδα που επικράτησε επί της Βορείου Ιρλανδίας στο Μπέλφαστ.

Όπως σωστά είχε πει και ο ίδιος ο Γκουστάβο Πογιέτ, «καλά βλέπω την ομάδα, αλλά αυτό που μετράει τώρα είναι οι βαθμοί…». Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα. Σε αυτό το χρονικό σημείο και μετά από συνεχόμενες αποτυχίες σε προκριματικά Euro, Παγκοσμίου Κυπέλλου και Nations League, σημασία δεν έχουν οι εμφανίσεις ή το ποδόσφαιρο που παίζει η Εθνική ομάδα, αλλά το αποτέλεσμα.

Μπορεί η Εθνική Ελλάδας να παίξει χειρότερα στο Κόσοβο, αλλά να φύγει με το «διπλό» την ερχόμενη Κυριακή; Υπέροχο θα είναι.

Αλλωστε το καταλαβαίνεις και στην ομάδα, ότι η πίεση και το άγχος για το αποτέλεσμα υπάρχει. Οσο έψαχναν το γκολ, έδειχναν αποφασιστικοί και καθόλου αγχωμένοι, όταν το βρήκαν το γκολ και είχαν τη νίκη στα πόδια τους, πιέστηκαν, αγχώθηκαν.

Γενικά από το ματς κόντρα στους Βόρειοϊρλανδούς μπορείς να βρεις και θετικά και αρνητικά. Και προφανώς ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, πρέπει να διορθωθούν πράγματα. Για να γράψω την αλήθεια, θα έλεγα ότι πρέπει να διορθωθούν αρκετά και μάλλον θα χρειαστεί να παίξουμε καλύτερα την Κυριακή κόντρα στο Κόσοβο, αν θέλουμε να κερδίσουμε. Οι Κοσοβάροι είναι ανώτερης ποιότητας ομάδα από την Βόρειο Ιρλανδία, μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό.

Το πιο προβληματικό στοιχείο, το οποίο θα το βρει η ομάδα μπροστά της, ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπισε σε όλη τη διάρκεια του ματς, από την πίεση ψηλά των αντιπάλων μας. Δεν είχαν τρόπο να βγάζουν την μπάλα με ηρεμία από την άμυνα, οι παίκτες του Πογιέτ και έκαναν συχνά λάθος. Σαν να μην ήταν καθόλου προετοιμασμένοι για αυτή τη συνθήκη, σαν να μην το περίμεναν και αιφνιδιάστηκαν. Ένα πρόβλημα που πιθανότατα θα το βρουν μπροστά τους πολύ συχνά πλέον. Οποιος αντίπαλος προπονητής είδε αυτό το ματς, δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπει στον πειρασμό να πιέσει ψηλά την ομάδα μας. Εδειξε τέτοιες αδυναμίες που όλοι θα μπουν στον πειρασμό να τις εκμεταλλευτούν σε κάποια από τα επόμενα παιχνίδια της διοργάνωσης.

Ένα δεύτερο πρόβλημα ήταν ότι σε συνθήκες παίκτη παραπάνω που λένε και στο πόλο, η Εθνική δεν λειτούργησε σωστά. Σε τρεις – τέσσερις περιπτώσεις η ελληνική ομάδα έφυγε σωστά στην κόντρα, αλλά δεν μπόρεσε καν να φτάσει σε τελική προσπάθεια παρά το γεγονός ότι επιτέθηκαν με έναν ή και δύο παίκτες παραπάνω. Μία λάθος πάσα, μία λάθος σέντρα, μία λάθος επιλογή, ήταν η μόνιμη κατάληξη στις επικίνδυνες και με εξαιρετικές προϋποθέσεις, αντεπιθέσεις που βγήκαν. Ο Ρότα την πρώτη φορά σούταρε αντί να γυρίσει παράλληλα για τον Γιακουμάκη, την δεύτερη καθυστέρησε και κόπηκε, μία άλλη φορά ο Σιώπης δεν έπαιξε με τον Χατζηγιοβάνη που θα έβγαινε φάτσα με το γκολ, αλλά με τον Ρότα που κλείστηκε και σε μία τέταρτη ο Γιακουμάκης έβαλε λάθος το κορμί του και τα πόδια του, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να κάνει επαφή με την μπάλα και να την σπρώξει στα δίχτυα από τα δύο μέτρα.

Στην πραγματικότητα το «διπλό» η Εθνική το πήρε χωρίς να κινδυνεύσει σοβαρά και ελέγχοντας το ματς μέχρι το 60’, όπως και τον ρυθμό του. Από την άλλη όμως, το άφησε ζωντανό μέχρι το φινάλε του, ενώ ήταν κομμένο και ραμμένο για να το πάρει με 2-0 και χωρίς άγχος. Ο Λημνιός ήταν ο μεγάλος κερδισμένος σε ατομικό επίπεδο και αυτός που νομίζω ότι θα ανεβάσει και τις μετοχές του στο μεταγραφικό παζάρι, αφού αρκετοί «μεγάλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου τσεκάρουν την περίπτωση του. Οσο έπαιξε ήταν επικίνδυνος, συγκεντρωμένος και χρησιμοποίησε έξυπνα το μεγάλο πλεονέκτημά του, που είναι η ταχύτητα. Με Μασούρα υγιή, μπορούν να συνθέσουν ένα αξιόλογο δίδυμο εξτρέμ. Ο Σιώπης ήταν για μία ακόμη φορά ο πιο μαχητικός και ο Τσιμίκας, αυτός που καταλαβαίνεις ότι είναι ένα επίπεδο πάνω από τους υπόλοιπους, ακόμη και στο βράδυ που δεν είναι ο καλύτερος.

Το εκτός έδρας τρίποντο με το καλημέρα, βάζει την Εθνική μας από την πρώτη αγωνιστική σε τροχιά πρωτιάς στον όμιλο και το ματς της Κυριακής μοιάζει απολύτως καθοριστικό γι' αυτήν την πρωτιά. Ακόμη και η ισοπαλία είναι πλέον εξαιρετικό αποτέλεσμα, αρκεί φυσικά να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την έδρα μας. Προσοχή όμως, θα είναι λάθος να παίξει για την ισοπαλία η Εθνική. Θα χρειαστεί να ανεβάσει απόδοση και στροφές σε σχέση με το ματς στο Μπέλφαστ, θα χρειαστεί να γίνει πιο ουσιαστική και κυνική, όπως θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει και το μεγάλο πρόβλημα που είχε όταν την πίεσαν ψηλά. Και αυτό το ματς όμως, με το Κόσοβο την ερχόμενη Κυριακή, δεν είναι ένα ματς για να το παίξουν, αλλά ένα ματς για να το κερδίσουν. Αν τα καταφέρουν, τότε με το καλημέρα στον όμιλο θα γίνει η Ελλάδα το απόλυτο φαβορί για την πρώτη θέση…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.