Ο Πογέτ καλωσορίζει συλλέκτες τροπαίων στην Εθνική

Ο Πογέτ καλωσορίζει συλλέκτες τροπαίων στην Εθνική

Ο Πογέτ καλωσορίζει συλλέκτες τροπαίων στην Εθνική

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ευνοϊκή συγκυρία που δημιουργείται στο ντεμπούτο του ομοσπονδιακού προπονητή σε επίσημους αγώνες χάρη στο γεγονός ότι συγκεντρώνονται στον Άγιο Κοσμά ποδοσφαιριστές που κατέκτησαν τίτλους και διακρίσεις με τους συλλόγους τους.

Τώρα, που η Εθνική Ομάδα συγκεντρώνεται για να προετοιμαστεί για την σειρά των πρώτων αγώνων της στο Nations League, σκέφτομαι πόσο ευνοϊκή είναι η συγκυρία της πρεμιέρας που θα κάνει ο Γκουστάβο Πογέτ σε επίσημα παιχνίδια. Ο Ουρουγουανός έχει το προνόμιο να καλωσορίσει έναν μεγάλο αριθμό ποδοσφαιριστών που ενσωματώνονται με την ψυχολογία του “επιτυχημένου” στη σεζόν που ολοκληρώνεται, δεδομένου ότι είναι πολλοί αυτοί που κατέκτησαν τίτλο και πέτυχαν διακρίσεις με τους συλλόγους τους.

Ο Πογέτ υποδέχεται πρωταθλητές, κυπελλούχους, παίκτες που διακρίθηκαν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, και έναν που θα ενσωματωθεί είτε ως φιναλίστ είτε ως κάτοχος του Champions League.

Δεν θυμάμαι την προηγούμενη συγκυρία της σύγχρονης παρουσίας στην Εθνική Ομάδα ποδοσφαιριστών που είχαν μόλις κατακτήσει τίτλους σε Ελλάδα, Αγγλία, Τουρκία, Σκωτία, και είχαν κάνει καλά πράγματα στο Champions League. Ναι, προφανώς οι ποδοσφαιριστές κουβαλούν την φθορά μιας κοπιαστικής σεζόν, ή τον εκνευρισμό σχετικά με το επαγγελματικό μέλλον. Και σίγουρα ο προπονητής κουβαλά έναν σημαντικό προβληματισμό - αυτόν της διαχείρισης των δυνάμεων μιας ομάδας που θα δώσει 4 επίσημα παιχνίδια σε 11 ημέρες σε μια εποχή που η αγωνιστική περίοδος έχει μόλις ολοκληρωθεί. Με άλλα λόγια δεν είναι όλα ρόδινα για την Εθνική, δεδομένου μάλιστα ότι ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρίσκονται και ποδοσφαιριστές με έντονο προβληματισμό για το επαγγελματικό μέλλον τους, αλλά είναι μεγάλο μπόνους για τον προπονητή ότι υποδέχεται αρκετούς “βασικούς” ποδοσφαιριστές με ψυχολογία στα ύψη.

Η ποδοσφαιρική Ελλάδα, μια χώρα που δεν αγαπά πολύ ούτε δίνει μεγάλη σημασία στην Εθνική Ομάδα δεν αποτελεί περιβάλλον που ευνοεί την προσπάθεια ενός προπονητή να ενισχύσει την συλλογική κουλτούρα και να μεταδώσει τη νοοτροπία νικητή στα αποδυτήρια. Με την Εθνική στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι αυτοί που ασχολούνται στον καιρό που δεν κάνει επιτυχίες, γι’ αυτό και το ελληνικό περιβάλλον, είτε πρόκειται για τους συλλόγους είτε για τους ποδοσφαιρόφιλους, δεν έχει θετική επίδραση στην νοοτροπία των μελών της Εθνικής Ομάδας. Αυτή την επικρατούσα κατάσταση ένας προπονητής δεν μπορεί εύκολα να τη νικήσει, όπως διδάσκει η ιστορία της Εθνικής. Ο Πογέτ όμως έχει μια πραγματικά καλή ευκαιρία. Επενδύοντας στην συναισθηματική κατάσταση πολλών εκ των ποδοσφαιριστών που προσκάλεσε, ο Ουρουγουανός προπονητής έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει μια ομάδα που θα νιώθει νικήτρια, που θα μπει με αυτοπεποίθηση στα πρώτα βήματα, απέναντι στη Βόρεια Ιρλανδία και το Κόσοβο. Και αν αυτό συμβεί, η Εθνική θα πάρει την συναισθηματική ώθηση για το επόμενο ζευγάρι αγώνων, που θα δώσει στον Βόλο απέναντι σε Κύπρο και Κόσοβο.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια ομάδα υπό δημιουργία, με έναν προπονητή 3,5 μηνών, ο οποίος είχε μόνο 2 φιλικά παιχνίδια για να γνωρίσει ποδοσφαιριστές και να δοκιμάσει το αγωνιστικό μοντέλο του, η Εθνική σήμερα είναι εκ φύσεως μια ομάδα με ελλείμματα. Αυτά μπορούν να καλυφθούν μόνο από την ατομική ποιότητα. Στη δεδομένη στιγμή, αυτή υπάρχει, διότι υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έδειξαν πολύ πρόσφατα με τους συλλόγους τους ότι έχουν τα στοιχεία που λείπουν από την ομάδα. Μένει λοιπόν να διαπιστώσουμε αν με τις επιλογές του ο Πογέτ θα δημιουργήσει καταστάσεις παιχνιδιού που θα ευνοήσουν τους παίκτες που βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση ώστε να πάρει από αυτούς τα στοιχεία που έχει ανάγκη η Εθνική για να συμπεριφερθεί ως νικήτρια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.