Παναιτωλικός: Ο Χάβος των play out

Γιώργος Ντυμένος
Παναιτωλικός: Ο Χάβος των play out

bet365

Ο 51χρονος κόουτς δεν φοβήθηκε να ρισκάρει, άλλαξε όποτε χρειάστηκε διάταξη ή πρόσωπα και στο τέλος οδήγησε τα «καναρίνια» στην παραμονή τους στην κατηγορία
Στο τέλος της φτάνει μία δύσκολη χρονιά για τον Παναιτωλικό, όμως τα «καναρίνια» πέρασαν... αλώβητα τον σκόπελο του υποβιβασμού. Από το Σάββατο το βράδυ έχουν ουσιαστικά σωθεί και μαθηματικά, αφού φαντάζει απίθανο να γίνουν τα μπαράζ μεταξύ του 13ου της SL με τον 2ο της SL2 και στο Αγρίνιο ήδη ξεκίνησαν τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς. Που θα τους βρει στα «σαλόνια» και ο Μάκης Χάβος πιστώνεται, όπως άλλωστε και όλοι στην ομάδα, μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας.
Ο 51χρονος τεχνικός επέστρεψε στην ομάδα στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου και οδήγησε τα «καναρίνια» στον στόχο της παραμονής. Με ρεκόρ στα play out 2-3-1, πήρε ρίσκα που αποδείχθηκαν σωστά και «διάβασε» όπως έπρεπε τις καταστάσεις. Ας... θυμηθούμε τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του από τον πάγκο.
Πηγή: SofaScore

Καθιέρωση Κωνσταντόπουλου

Καθιέρωση Κωνσταντόπουλου

Επιστροφή Παρρά

Επιστροφή Παρρά

Βασικός ο Ντουάρτε

Βασικός ο Ντουάρτε

Ρόσα στον άξονα

Ρόσα στον άξονα

Το «τρικ» με τον Ταχάρ

Το «τρικ» με τον Ταχάρ

Η επόμενη ημέρα

Η επόμενη ημέρα
Ο μικρός βούτηξε κατευθείαν στα βαθιά και ο Χάβος πήρε το ρίσκο να τον χρησιμοποιήσει στο ματς του Περιστερίου. Κακά τα ψέμματα, εάν δεν «έβγαινε» η επιλογή του εκείνος θα... άκουγε πολλά και ο πιτσιρικάς θα «καίγονταν». Ντεμπούτο με γκολ στο Περιστέρι, πάρα πολύ καλός στη Νέα Σμύρνη και ο Παναιτωλικός «κέρδισε» έναν κεντρικό αμυντικό για χρόνια. Μην ξεχνάμε πως είναι ανήλικος (έχει γεννηθεί στις 2/8/2002) και για να τον ξεκινήσει βασικό ο προπονητής του, κάτι θα... είδε στις προπονήσεις.
Ο 22χρονος διεκδικεί όσκαρ ατυχίας, καθώς προέρχεται από δύο σοβαρούς τραυματισμούς. Από καιρό ήταν καλά, στις προπονήσεις «πάταγε» γερά στα πόδια του, όμως μέχρι και το φινάλε της κανονικής διάρκειας είχε μόλις μία συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Στο Περιστέρι (κατά σύμπτωση στον αγώνα που καθιερώθηκε και ο Κωνσταντόπουλος) συνέβη η «έκπληξη». Οταν ο Κέβιν υπέστη θλάση, ο Χάβος θα μπορούσε να πάει σε μία πιο safe επιλογή για αντικαταστάτη του, αλλά το ρίσκαρε με τον μικρό. Του βγήκε, ήταν πάρα πολύ καλός και στη Νέα Σμύρνη και τα «καναρίνια»... κέρδισαν ακόμη έναν παίκτη ενόψει της επόμενης σεζόν.
Μέχρι και τις 28 Ιουνίου όπου ο Παναιτωλικός υποδέχθηκε τον Αστέρα Τρίπολης, ο Φρεντερίκο Ντουάρτε μετρούσε 19 συμμετοχές στο φετινό πρωτάθλημα, εκ των οποίων μόλις δύο ήταν βασικός. Εκτοτε... πήρε τη φανέλα σπίτι. Ο μικρός έδειξε, ερχόμενος από τον πάγκο, πολύ καλό πρόσωπο στην Ξάνθη και ο Χάβος δεν το πολυσκέφτηκε. Και στα τρία παιχνίδια που ακολούθησαν ήταν ενδεκαδάτος και ο 21χρονος τον δικαίωσε.
Η παρουσία του πιτσιρικά Πορτογάλου στο αρχικό σχήμα, σήμανε αυτόματα και την μετατόπιση του Φάρλεϊ Ρόσα στον άξονα. Οχι βέβαια πως ο Βραζιλιάνος έχει «θέμα» να παίξει οπουδήποτε αφού ξέρει καντάρια μπάλα, αλλά ο Χάβος σε μία κρίσιμη καμπή των play out πήρε την απόφαση για εσωτερικές αλλαγές. Αποτέλεσμα; Από δική του κάθετη, αλά δεκαριού, σκόραρε ο Ντάουντα κόντρα στον Αστέρα, ασίστ και στο Περιστέρι έστω και μέσω στατικής φάσης, ενώ επειδή είχε πάρει... φόρα, έδωσε ακόμη μία στη Νέα Σμύρνη, όπου λόγω του 4-3-3 επέστρεψε στα άκρα.
Και επειδή κάναμε αναφορά στο 2-0 επί του Πανιωνίου, που χάρισε στον Παναιτωλικό την παραμονή του στην κατηγορία, ας δούμε κάτι «καθαρά» τακτικό. Ο τραυματισμός του Μουνιέ που δεν μπόρεσε να αγωνιστεί παρότι έκανε οτιδήποτε ήταν δυνατόν, έφερε ντόμινο εσωτερικών αλλαγών στα «καναρίνια». Το «καθαρό» 4-2-3-1 έγινε 4-3-3 και ο Ταχάρ επέστρεψε στο αρχικό σχήμα. Στο 52' οι «κυανέρυθροι» έριξαν τον Αραμπούλι στη «μάχη» και ο Αλγερινός αποτέλεσε το «κλειδί» για να εξασφαλίσουν τα «καναρίνια» τη νίκη, ενάντια στο 4-4-2 τους. Γύρισε κλασικό «6άρι» λίγο μπροστά από στόπερ, η διάταξη ήταν πλέον 4-1-4-1 και όποτε οι γηπεδούχοι έκαναν επίθεση, εκείνος γίνονταν 3ος στόπερ.
Ετσι φτάνουμε στο σήμερα και πλέον τα «καναρίνια» έχουν το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη χρονιά. Πρόσφατα ο Μπάμπης Μιχαηλίδης, άμεσος συνεργάτης του στον «κυανοκίτρινο» πάγκο, είπε πως «υπάρχει βούληση από πλευράς του Παναιτωλικού να μείνουμε εδώ στο Αγρίνιο μαζί με τον κ. Χάβο. Θα υπάρχουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες».
Πλέον οι εξελίξεις τρέχουν και οι πιθανότητες οι δύο πλευρές να συνεχίσουν τη συνεργασία τους είναι κάτι παραπάνω από απλά αυξημένες. Αλλωστε γνωρίζονται τόσο καλά, υπάρχει πολύ μεγάλος βαθμός αλληλοεκτίμησης, που μόλις κάτσουν στο ίδιο τραπέζι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει κατάληξη σε λίγα μόνο λεπτά.