Χαρμόσυνα νέα: προπονητές - πρωταθλητές στους πάγκους της Superleague!

Χαρμόσυνα νέα: προπονητές - πρωταθλητές στους πάγκους της Superleague!

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος τρίβει τα μάτια του μπροστά στη διαπίστωση ότι η επιτυχία του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό επηρέασε την ελληνική αγορά και έφερε πρωταθλητές προπονητές με ακριβά και πολυετή συμβόλαια στο πρωτάθλημα.

Κάθε φορά που μια ελληνική ομάδα προσλάμβανε έναν εγνωσμένης αξίας προπονητή, με βιογραφικό και υπόβαθρο που έπειθε ότι παρακολουθεί την εξέλιξη της προπονητικής και είναι σε θέση να δημιουργεί ένα σύνολο που θα αποδίδει σύγχρονο ποδόσφαιρο, όσοι μας αρέσει το ποδόσφαιρο σταυρώναμε τα δάχτυλα με την ευχή να πετύχει. Ανεξάρτητα από το όνομα του συλλόγου που τον είχε προσλάβει, ευχόμασταν να πετύχει όσοι ευχόμαστε να επηρεαστεί το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, δηλαδή οι επιχειρηματίες και να αλλάξουν νοοτροπία - να εκσυγχρονιστούν, να εκμοντερνιστούν.

Ήταν μια ελπίδα όλων μας αυτό που συμβαίνει στην διάρκεια της τελευταίας 3ετίας στον Ολυμπιακό, χάρη στην εμπιστοσύνη που έδειξε προς έναν πολύ σύγχρονο και πολύ ικανό προπονητή, να επηρεάσει την αγορά. Όσοι το ευχόμασταν, σήμερα παγώνουμε τη στιγμή για να την απολαύσουμε. Ζούμε την συνθήκη κατά την οποία ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός έχουν μόλις προσλάβει προπονητές εγνωσμένης αξίας, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί πρωταθλητές, και ο Άρης δίνει συνέχεια στη συνεργασία με τον προπονητή που είχε στη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Δεν θυμάμαι πόσα χρόνια είχε να συμβεί αυτό. Και αμφιβάλω το ίδιο με εσάς ότι θα έχει διάρκεια. Όμως επιτρέψτε μου να απολαύσω τη στιγμή· μια στιγμή που δικαιώνει τις προσδοκίες όσων ελπίζαμε ότι αυτό που κάνει ο Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό θα επηρεάσει θετικά το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο ΠΑΟΚ προσέλαβε ξανά τον Ραζβάν Λουτσέσκου των δύο πρωταθλημάτων (Ελλάδα, Σαουδική Αραβία) και του ενός Ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ. Τον προπονητή των 2.30 βαθμών ανά ματς κατά τη θητεία του στον ΠΑΟΚ.

Η ΑΕΚ προσέλαβε τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς, έναν προπονητή με τρία πρωταθλήματα (Ερυθρός Αστέρας) - προπονητή των 2.32 βαθμών ανά ματς στον καιρό του στη Σερβία.

Ο Παναθηναϊκός προσέλαβε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, έναν προπονητή με 4 πρωταθλήματα (Κύπρος), που είχε 2.10 βαθμούς ανά ματς στον καιρό του στον ΑΠΟΕΛ.

Και δεν είναι μόνο ότι προσέλαβαν προπονητές που έχουν υπόβαθρο και επίγνωση πρωταθλητισμού. Είναι και ότι θα πληρώσουν πολλά (για τον ΠΑΟΚ του Σαββίδη και τον Παναθηναϊκό του Αλαφούζου αυτά είναι τα συμβόλαια - ρεκόρ που έχουν συνάψει με προπονητή) και ότι δεσμεύονται μαζί τους με πολυετή συμβόλαια. Με άλλα λόγια, οι επιχειρηματίες αποφασίζουν να δεσμευτούν με τους προπονητές τους με συμφωνίες που θα είναι πολύ επίπονο, με όρους οικονομικούς, να μη σεβαστούν. Στα χαρτιά έχουμε μια υπόσχεση των ιδιοκτητών ότι θα αφήσουν τους προπονητές να εργαστούν, με πίστωση χρόνου και στήριξη.

Όπως σημείωνα χθες, τα ρεπορτάζ καταγράφουν την πρόθεση όλων να ενισχύσουν το ρόστερ της ομάδας τους με σημαντικό αριθμό “βασικών” ποδοσφαιριστών. Αν οι ποδοσφαιριστές που θα αποκτηθούν έχουν τα χαρακτηριστικά που θα ζητήσουν οι προπονητές, τι παραπάνω θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από τους μεγάλους του ελληνικού πρωταθλήματος προκειμένου να γίνει μια νέα αρχή;

Αρκεί η πρόσληψη ενός προπονητή για να αλλάξει η νοοτροπία και η λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος σε ομάδες που δεν έχουν λειτουργήσει καλά στο παρελθόν; Φυσικά όχι. Καταρχάς, ένας προπονητής δίχως επιτελείο συνεργατών και σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία μοιάζει με κόσμημα στο χέρι κάποιου που περπατά ξυπόλητος. Θεωρητικά όμως, μια ΠΑΕ που αποφασίζει να προσφέρει συμβόλαιο “εκατομμυρίου” σε έναν προπονητή δεν είναι λογικό να κάνει εκπτώσεις στους συνεργάτες και τα εργαλεία του.

Επίσης, ένας προπονητής που δεν θα δουλέψει με ποδοσφαιριστές που του κάνουν, επειδή θα μπλεχτεί σε υποδείξεις ή εξυπηρετήσεις που διαμορφώνουν ένα ρόστερ που δεν τον καλύπτει, είναι ένας προπονητής για τον οποίο η κλεψύδρα έχει ήδη γυρίσει για να του αδειάσει τη σκόνη. Κι εδώ όμως η λογική λέει ότι αυτές οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τους μεγαλομετόχους υποδηλώνουν την πρόθεση να στηρίξουν την επένδυση που κάνουν πάνω σε “ακριβούς” προπονητές.

Δεν αναβαθμίστηκε το ελληνικό πρωτάθλημα επειδή προσελήφθησαν τρεις αξιόλογοι προπονητές. Άλλωστε ουδείς μπορεί να ξέρει αν ήταν ή όχι οι καλύτερες επιλογές για τις ομάδες. Το βέβαιο όμως είναι ότι αυτή είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί μια προοπτική αναβάθμισης για το ελληνικό πρωτάθλημα. Κι όπως είπα στην αρχή, ας μη προτρέχουμε. Ας απολαύσουμε τη στιγμή· τη στιγμή που η ελληνική αγορά άρχισε ευρέως να κατανοεί τη σημασία της πρόσληψης ενός αποδεδειγμένης αξίας και συμβατότητας με τον πρωταθλητισμό προπονητή. Μια στιγμή που δεν θα είχε έρθει αν δεν είχε δείξει ο Ολυμπιακός την εμπιστοσύνη του προς τον Πέδρο Μαρτίνς, τον καλύτερο και πιο σύγχρονο προπονητή που έχει περάσει από την Ελλάδα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.