ΑΕΚ: Κρίμα, άδικο μα και κατάρα!

ΑΕΚ: Κρίμα, άδικο μα και κατάρα!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
ΑΕΚ: Κρίμα, άδικο μα και κατάρα!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την Α.Ε.Κ. που πλήρωσε πανάκριβα τις αδυναμίες της και ελέω έλλειψης προσωπικοτήτων δεν κέρδισε αν και ήταν απόλυτα κυρίαρχη στο ματς, φυσικά και υπάρχουν υστερόγραφα...
Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Στο ποδόσφαιρο όλα έχουν την εξήγησή τους σχετικά με κάθε αποτέλεσμα. Έχεις σα δεδομένο το γεγονός ότι δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος, μεταξύ άλλων γι' αυτό άλλωστε είναι και το κορυφαίο ομαδικό άθλημα απ' όλα, έπειτα εστιάζεις στις λεπτομέρειες που αφορούν στην κάθε ομάδα. Ποια στοιχεία απουσίαζαν, τι δεν πήγε καλά και χάθηκε η νίκη, γενικά τους παράγοντες που καθόρισαν το αποτέλεσμα... Κάπως έτσι θα πορευτούμε με αφορμή το ματς της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό με τη διαφορά ότι για τους «κιτρινόμαυρους» πρέπει να ψάξουμε και λίγο... μεταφυσικά γι' αυτό που της συμβαίνει στα φετινά ντέρμπι!

Ειδικά έπειτα κι απ' αυτό με τον Παναθηναϊκό το οποίο άξιζε (μόνο) να το κερδίσει αλλά και πάλι δεν τα κατάφερε. Κάτι που σημαίνει ότι: σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση! Απλά επιβεβαιώνεται αυτό που έχουμε υπογραμμίσει αρκετές φορές απ' την αρχή της σεζόν και έπειτα από ουσιαστική εικόνα που είχαμε για την ομάδα στο χορτάρι: στερείται ξεκάθαρα ισχυρών προσωπικοτήτων στο ρόστερ της και αυτό δεν αλλάζει αν έρθουν στα υπόλοιπα ματς μόνο νικηφόρα αποτελέσματα.

Ειλικρινά με στεναχωρεί που το υπογραμμίζω άλλη μια φορά αλλά είναι η πραγματικότητα. Γι' αυτό και στο πρόσφατο παρελθόν σημείωνα ότι δεν υπάρχει κάτι από δω και πέρα να κρίνεις απ' αυτό το ποδοσφαιρικό τμήμα. Πρέπει να 'χει κριθεί και να 'χει πάρει κάτω απ' τη βάση... Μοναδική στιγμή ικανοποίησης και επιτυχίας του συγκεκριμένου ρόστερ ήταν η πρόκριση επί της Βόλφσμπουργκ. Αυτό τα λέει ΟΛΑ και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης το συμπέρασμα για τη συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών της...

Η έλλειψη προσωπικοτήτων είναι κάτι το οποίο πλήγωσε φέτος την ΑΕΚ σε πολλά ματς, πάρα πολλά για την ακρίβεια, το είδαμε και στο ματς με τον Παναθηναϊκό όπου για ένα 45λεπτο οι «κιτρινόμαυροι» έμοιαζε να έχουν απέναντί τους μια άλλη ομάδα, σίγουρα όχι τον Παναθηναϊκό! Τέτοιο πνίξιμο αντιπάλου σε ντέρμπι πραγματικά δεν θυμάμαι να 'χω δει ξανά τη τελευταία δεκαετία (και παραπάνω), ή τέλος πάντων δεν μου 'ρχεται αντίστοιχη εικόνα στο μυαλό: επαναλαμβάνω όπως στο δεύτερο ημίχρονο όπου ο αντίπαλος δεν είχε τη δυνατότητα να αλλάξει δεύτερη πάσα!

Έγιναν κατάρα τα ντέρμπι!

Της συμβαίνει λοιπόν της ΑΕΚ αυτό από τη πρωταθληματική σεζόν και μετά... Να μην κερδίζει στα ντέρμπι κοινώς. Μεγάλη κατάρα ντε, μεγάλη... Τρία μόλις έχει κατακτήσει από τα 31 που 'χει δώσει και φυσικά φέτος σε 13 τέτοια ματς παραμένει δίχως νίκη! Για τον λόγο αυτό επιμένω ότι δεν γίνεται κάποιος να περιμένει κάτι παραπάνω απ' αυτό το... έργο σε ότι αφορά στο ρόστερ. Εστιάζω περισσότερο στους παίκτες διότι η προσωπική μου άποψη είναι ότι η κύρια ευθύνη για το αποτέλεσμα (και) με τον Παναθηναϊκό είναι δική τους και όχι του Μανόλο Χιμένεθ...

Αν εξαιρέσω τις στατικές φάσεις που έρχονται και φεύγουν δίχως να κερδίζει η ΑΕΚ τίποτα απ' αυτές (και το χρεώνω στον Ισπανό προπονητή) και το γεγονός ότι δεν δίνει μεγάλη βάση στο κομμάτι δουλειάς από τη μέση και μπροστά, για όσα δεν έκαναν στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου οι παίκτες της Ένωσης, δεν ευθύνεται ο Μανόλο! Διάολε τελειώστε τη φάση σωστά μέσα στο κουτί, δεν είναι δύσκολο, επιπλέον αν δεν μπορείτε και είστε στην ΑΕΚ είναι όλο λάθος! Απλά και ειλικρινά... Αλλά για τις 15 μίνιμουμ στατικές μπάλες που κέρδισες (κόρνερ και φάουλ γύρω απ' την εστία του αντιπάλου) και δεν έκανες μισή υποψία φάσης είναι... έργο Χιμένεθ!

Επαναλαμβάνω όμως ότι για το ματς με τον Παναθηναϊκό μου «φταίνε» αποκλειστικά οι ποδοσφαιριστές. Πρέπει να το εμπεδώσουν κι οι ίδιοι και να βγάλουν αντίδραση κάποτε, αν... Προσοχή δεν γράφω ότι ήταν αδιάφοροι. Κάθε άλλο: είχαν επιθυμία, ένταση, πάθος, έτρεξαν, έπνιξαν τον αντίπαλο, προσπάθησαν και γι' αυτό δεν έχασαν. Ήταν κρίμα ναι, ήταν άδικο ναι, θα έπρεπε να κερδίσουν, αλλά δεν έγινε και έχουν επαναλαμβάνω ΟΛΗ την ευθύνη δική τους!

Δηλαδή πατούσε περιοχή η ΑΕΚ όποια στιγμή ήθελε και δεν υπήρχε καθαρό μυαλό να βρει ένα απλό τελείωμα φάσης ενώ έβρισκε – δημιουργούσε τους χώρους για να τους εκμεταλλευτεί απέναντι σε χειρότερο πράγμα από... πούλμαν στην εστία. Είδαμε τον Αλμπάνη (πολύ κακός), τον Γκαρσία (που ήταν καλός, έβγαλε λύσσα να μη χάσει, αλλά επιπόλαιος), τον Ολιβέιρα, τον Μάνταλο, τον Ανσαριφάρντ, τον Γαλανόπουλο, τα ακραία μπακ (Βασιλαντωνόπουλο και Λόπες) για να τελειώσουν το ματς όχι απλά τις φάσεις... Κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και φυσικά θα στοιχίσει σε ντέρμπι.

Όταν πληρώνεις πανάκριβα τα... κενά σου!

Ο αντίπαλος είχαμε ως δεδομένο ότι με μισή φάση καταφέρνει να βρίσκει γκολ. Το έχει κάνει από τη στιγμή που 'χει αναλάβει ο Μπόλονι (ο οποίος είναι απίστευτα κακός για τον Παναθηναϊκό) σχεδόν σε όλα τα ματς. Δεν γίνεται λοιπόν να φτάνεις κοντά στο 70% κατοχή μπάλας, να παίζεις στο μισό ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ τον αντίπαλό σου για 45 λεπτα, να έχεις 15 τελικές εκ των οποίων οι 10 στην εστία και να μη βρίσκεις μίνιμουμ δυο γκολ! Το χειρότερο δε ήταν ότι είχες επί της ουσίας συνολικά δίχως το γκολ, 5-6 φάσεις καλές, από τις οποίες οι 3 ήταν για γκολ (κεφαλιά Αλμπάνη στο μισό μέτρο, απ' ευθείας φάουλ του Μάνταλου στο πρώτο και το δεύτερο 45λεπτο και το τετ α τετ του Γκαρσία).

Επιπρόσθετα η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ στη φάση του γκολ πλήρωσε πανάκριβα τα... κενά της! Το λάθος του φορ-Ανσαριφάρντ που πρέπει να βρεθεί καλύτερος απ' αυτούς που έχεις, την απουσία του αριστερού μπακ (και την... γκαντεμιά να φτάνει αργά και η μπάλα να αλλάζει πορεία στην πλάτη του Λόπες -που ήταν καλός- από τη σέντρα του Καρλίτος για να πάει τελικά αλλού), το λάθος των στόπερ που χάνουν τον δεύτερο μόλις παίκτη που πατάει περιοχή και του τερματοφύλακα που έπρεπε να βγάλει αυτή τη κεφαλιά!

Είπαμε πιο πριν για την κατάρα. Τέτοια είναι αυτή που καταδιώκει την ΑΕΚ στα ντέρμπι... Στο γκολ που δέχεσαι πρωταγωνιστούν κοινώς όλα τα κενά που 'χει στο ρόστερ. Προσθέτεις το πλέον σημαντικό την έλλειψη προσωπικοτήτων και έχεις τη γενική εικόνα (μαζί με τον παράγοντα τύχη και δουλειά έστω στα στατικά) για τα αίτια που η Ένωση δεν κατάφερε να κερδίσει πάλι τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και γενικά ντέρμπι (διότι αντίστοιχα πράγματα έγιναν και στο 2-2 της κανονικής περιόδου στην Τούμπα)...

Στο τέλος της ημέρας η ΑΕΚ έφτασε τουλάχιστον να μη χάσει κιόλας το ματς... Κάτι πολύ σημαντικό για το στόχο της αφού παρέμεινε στο συν 5, διατήρησε κοινώς τη διαφορά της με τον Παναθηναϊκό και τώρα έχει μπροστά της κι άλλα ντέρμπι και δύσκολα ματς με Ολυμπιακό και δυο με ΠΑΟΚ για πρωτάθλημα και Κύπελλο! Ωστόσο χάθηκε τεράστια ευκαιρία, τεράστια όμως, για να τελειώσει το θέμα ευρωπαϊκού εισιτηρίου από τώρα.

Υγ: Ένα μεγάλο μπράβο στην ΑΕΚ για τις φανέλες με τις οποίες μπήκαν οι ποδοσφαιριστές της πριν το ματς στο γήπεδο και ήταν αφιερωμένες στους οπαδούς και στο γεγονός ότι το ποδόσφαιρο -επί της ουσίας- ανήκει σε αυτούς. Ξέρω πως έπειτα από γκέλα κάποιοι θα το χλεύασαν κιόλας, δεν με απασχολεί όμως, η κίνηση ήταν αυτή που επιβάλλει η ιστορία του club και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αξίζει να αναγνωρίζεις τα σωστά και να τα επισημαίνεις. Ελπίζω ΟΛΟΙ να έχουν καταλάβει και να σέβονται λίγο παραπάνω τον οπαδό διότι δεν αρκεί μια... διάλυση αισχρής διοργάνωσης των πλουσίων για να τιμήσει το ποδόσφαιρο την αιτία ύπαρξής του: τους φίλαθλους-οπαδούς! Ψάξτε, βρείτε και διαβάστε την ανακοίνωση των οργανωμένων της Μίλαν και θα καταλάβετε τι εννοώ...

Υγ2: Κάποτε για αλλαγή ας μη δεχτούμε γκολ... Έβδομο σερί ματς που η ομάδα βλέπει την εστία της να παραβιάζεται! Αν θελήσουν εκεί στο ποδοσφαιρικό τμήμα ας προσπαθήσουν να κάνουν την έκπληξη και να μη δεχθούν γκολ για ένα ματς, για να μας αλλάξει λίγο, όχι τίποτα άλλο! Σοβαρά τώρα αυτό είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να συμβαίνει και ας ρίξει όπου θέλει την ευθύνη ο καθένας...

Υγ3: Δεν καταλαβαίνω τον Διούδη να αντιδράει έτσι σχεδόν σε κάθε ματς. Αντιλαμβάνομαι να κάνει καθυστέρηση για να εξυπηρετεί το σκοπό της ομάδας του. Δεν τον αδικώ γι' αυτό, το 'χουν κάνει όλοι, ίσως όχι τόσο πολύ και σε τόσα σερί παιχνίδια... Όμως το να βγαίνει και να μιλάει (και με γαλλικά) προς τους ελάχιστους στην εξέδρα επειδή του τα χώνουν, είναι απαράδεκτο, δεν πρέπει να το κάνει και γενικά δεν γίνεται να πρωταγωνιστεί συνέχεια σε στιγμές έντασης όσα δίκια και να 'χει... Μπορεί να είναι στραβωμένος με κάτι, ας το δουλέψει μέσα του, μην γίνεται προκλητικός!

Υγ4: Για πρώτη φορά έπειτα από καιρό συμφωνώ απόλυτα με τον Χιμένεθ στις δηλώσεις του και όντως ο Παναθηναϊκός πρέπει να αισθάνεται τυχερός για το γεγονός ότι πήρε και τον πόντο σε αυτό το ματς. Απλά το κακό είναι ότι δεν κέρδισε η ΑΕΚ δυστυχώς. Η νοοτροπία της ομάδας πάντως στο παιχνίδι ήταν αυτή που έπρεπε. Ειδικά και μετά το γκολ που σημείωσε και ισοφάρισε έτρεξαν όλοι με... λύσσα προς τη σέντρα και έδειχναν ότι θα έψαχναν το δεύτερο γκολ. Ίσως να 'χαν προϋποθέσεις να το βρουν στη κούρσα απ' τα δεξιά του Γκαρσία που από την ένταση και την πίεση δεν είχε καθαρό μυαλό (και δυνάμεις προφανώς) να γυρίσει αλλιώς την μπάλα προς την εστία και όχι παράλληλα στα χέρια του Διούδη!

Photo Credits: Κώστας Τόπας

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...