Η δεύτερη ευκαιρία του Άρη

Η δεύτερη ευκαιρία του Άρη

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τον κομβικό (και όχι οριακό) αγώνα στη Λεωφόρο, τη συσσωρευμένη κούραση που βγάζει ο Άρης και την προσδοκία του Άκη Μάντζιου.

Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Καταρχήν δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης διότι τα δύο παιχνίδια που προηγήθηκαν παίχθηκαν υπό διαφορετικούς ποδοσφαιρικούς όρους και ταυτοχρόνως, δεν εμφανίζουν την παραμικρή ομοιότητα με το αυριανό (18/4, 15:00). Μοναδικός κοινός παρονομαστής στην πρώτη αναμέτρηση μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρη (τότε) στο Ολυμπιακό Στάδιο ήταν ότι αμφότεροι βρίσκονταν σε μεταβατική περίοδο. Οι μεν «πράσινοι» είχαν γυρίσει ανάποδα την κλεψύδρα καθώς είχε διαπιστωθεί η σωρεία των καλοκαιρινών λαθών και οι αλλαγές έμοιαζαν αναπόφευκτες και προαποφασισμένες Ο δε Άρης διένυε μόλις τη δεύτερη εβδομάδα «διακυβέρνησης» του Άκη Μάντζιου και ουσιαστικά ήταν στην περίοδο του… μελιού που φέρνει κάθε αλλαγή προπονητή. Και πήρε μια νίκη με δόση τύχης καθώς ο Παναθηναϊκός άξιζε κάτι περισσότερο βάσει εμφάνισης.

Στη δεύτερη αναμέτρηση, ο Άρης προερχόταν από τις κακουχίες σε λιμνοθάλασσες και βοσκοτόπια, δεν είχε τη φρεσκάδα των προηγούμενων αγώνων και ο Παναθηναϊκός αφού είχε την «ευλογία» του γρήγορου και μάλλον απρόσμενου τέρματος, έπαιξε «ταμπούρι» επενδύοντας περισσότερο στην αστοχία του αντιπάλου του στην τελική προσπάθεια παρά στη δική του ικανότητα. Είναι το παιχνίδι όπου οι «κίτρινοι» είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό τελικών προσπαθειών και ουσιαστικών ευκαιριών. Παρόλο αυτά τα μεγάφωνα του «Κλ. Βικελίδης» δεν ήχησαν ποτέ, γιατί η μπάλα δεν μπήκε στο πλεκτό. Ο Παναθηναϊκός έφυγε με το «διπλό» το οποίο αντικειμενικά δεν άξιζε.

Ενόψει της 3η αναμέτρησης, τα δεδομένα και πάλι διαφέρουν διότι μέσα από τις εσωτερικές συγκρούσεις, την αμφισβήτηση του Λάζλο Μπόλονι και όλα όσα έλαβαν χώρα στους τελευταίους τρεις μήνες, ο Παναθηναϊκός άντλησε ενέργεια μέσα από το εξαιρετικά έντονο περιβάλλον που δημιούργησε και αυτή τη στιγμή είναι η ομάδα που παίζει σε υψηλότερο επίπεδο έντασης από κάθε άλλη των Playoffs. Ο Άρης δείχνει να κατευθύνεται περισσότερα από τις σταγόνες που απέμειναν στο ντεπόζιτό του γιατί δεν δείχνει να έχει την ίδια ένταση στο δικό του παιχνίδι και βασίζεται περισσότερο στο στοιχείο της «ομάδας» που τον οδήγησε μέχρι εδώ.

Αυτή η διαπίστωση άρχισε ως δυσάρεστη σκέψη και πλέον επεκτάθηκε σε βαθύ προβληματισμό ο οποίος (πολύ λογικά) απασχόλησε τον Άκη Μάντζιο στις τελευταίες τοποθετήσεις του. Σε συνδυασμό με τα άσχημα πρώτα ημίχρονα που κάνουν οι «κίτρινοι» στα Playoffs. Δεν πλήρωσαν αυτό απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης αλλά με την ΑΕΚ έριχναν συνεχώς… ντόρτια.

ΤΣΕΚΑΡΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΟΥ

Ουσιαστικά αυτό θα γίνει αύριο (18/4) στη Λεωφόρο. Θα προκαλέσει μεγάλη έκπληξη αν ο Άρης προσπαθήσει να κάνει παιχνίδι αντίστοιχο αυτού με την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο, το πιθανότερο είναι να παρουσιαστεί πιο συντηρητικός και να επενδύσει περισσότερο στο transition παιχνίδι. Η απουσία του Μπρούνο Γκάμα δεν είναι απλά σημαντική αλλά κομβική γιατί οι επινοήσεις και η προσωπικότητα του Πορτογάλου αποτέλεσαν τον συνηθέστερο τρόπο έκφρασης στην επίθεσης. Ακόμη κι όταν ο Γκάμα δεν σκόραρε, απασχολούσε δύο άτομα και αυτομάτως δημιουργούσε χώρους για τους συμπαίκτες του. Ο Μάντζιος δεν έχει πληθώρα επιλογών ή μάλλον, πολλές ασφαλείς επιλογές. Ο Σάντε Σίλβα επιβεβαίωσε ότι του ταιριάζει να έρχεται από τον πάγκο, ο Γκάμα δεν υπάρχει κι έτσι ο κλήρος θα πέσει στον γενναίο με την προσδοκία ότι έστω στα τελειώματα της σεζόν ο Ματέο Γκαρσία θα επιβεβαιώσει την καλοκαιρινή επιμονή του Θόδωρου Καρυπίδη για την απόκτησή του.

Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη, κυριαρχούσε η αίσθηση ότι ο Αργεντίνος θα εξελισσόταν σ’ ένα από τα αγωνιστικά πλεονεκτήματα του Άρη, συνέβη όμως το αντίθετο. Προϊόντος του χρόνου, μειώθηκε ο πήχης των απαιτήσεων και από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που οραματίστηκαν οι άνθρωποι του Άρη, ζήτησαν απλά την ανταπόκρισή του στις απαιτήσεις. Συμμετοχή στην ανάπτυξη της ομάδας, συνέπεια στα ανασταλτικά καθήκοντά του και 1-2 ενέργειες που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για γκολ. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Αυτό θα ζητήσει ο Μάντζιος από τον Αργεντίνο στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

ΤΟ GROUP THERAPY

Η αλήθεια είναι ότι δεν αποτέλεσε δα κάποια είδηση-βόμβα γιατί ο Άκης Μάντζιος συνηθίζει τις ομιλίες στους ποδοσφαιριστές μετά τα παιχνίδια, το ίδιο έκανε μετά το «στραπάτσο» με την ΑΕΚ. Αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο group therapy είχε μεγαλύτερη διάρκεια, συνδυάστηκε και με προσωπικές επαφές. Γενικώς, ο προπονητής του Άρη δίνει μεγάλη αξία στον παράγοντα «ψυχολογία», γνωρίζει επίσης τη σημασία του αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Γιατί το +8 θα δώσει πολύ ισχυρό πλεονέκτημα στην ομάδα του, η διατήρηση του +5 θα τη διατηρήσει σε θέση ισχύος αλλά το +2 θα ενισχύσει το κλίμα πίεσης στο εσωτερικό της.

Είναι ξεκάθαρο ότι για μια ακόμη φορά στη διάρκεια της σεζόν θα δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά αυτή της ομάδας. Μέχρι στιγμής και με εξαίρεση μία φορά, ουδέποτε ο Άρης γνώρισε δύο διαδοχικές ήττες, στοιχείο το οποίο έδειξε τον χαρακτήρα αυτής της ομάδας και την ανθεκτικότητά της στο να μη στέκεται σε μια καλή ή κακή στιγμή. Δηλαδή

-Μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό από την Κοβαλίβκα κέρδισε εκτός έδρας τον Βόλο.

-Ήττα από τον Ολυμπιακό στο «Κλ. Βικελίδης» με 1-2 και μετά από τέσσερις ημέρες πέρασε εμφατικά (0-3) από τη Λάρισα.

-Παθαίνει «σοκ» στη Λαμία με την ήττα με 2-0 από την τότε ουραγό, αλλά πήρε βαθιά ανάσα με το 2-0 επί του Βόλου στη Θεσσαλονίκη.

-Γίνεται θύμα ανατροπή στην Τρίπολη με την ήττα (2-1) από τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά απαντά με 0-2 για το Κύπελλο Ελλάδας στο ίδιο γήπεδο έπειτα από τέσσερις μέρες.

-Λίγες ημέρες μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό στο Κύπελλο από τον Ολυμπιακό, κάνει ένα από τα καλύτερα φετινά παιχνίδια του στο 3-0 επί του Ατρόμητου.

-Φεύγει από την Τούμπα διαλυμένος ψυχολογικά γιατί το 0-2 έγινε 2-2 μέσα σε οκτώ λεπτά, αλλά κλείνει την κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος με νίκη (1-0) στο χιονισμένο τερέν στον εντός έδρας αγώνα με τον ΟΦΗ.

Αυτές οι αντιδράσεις δείχνουν μια ομάδα με προσωπικότητα και κοντή μνήμη. Αυτά τα δύο στοιχεία χαρακτήρισαν τον Άρη στη φετινή πορεία του. Δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να εμφανίζεται συνεπής, σοβαρός και πολύ συγκεκριμένος στο παιχνίδι του. Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και στη Λεωφόρο σ’ ένα παιχνίδι το οποίο για τον ίδιο είναι κομβικό και για τον Παναθηναϊκό (τουλάχιστον) οριακό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.