Θα μπορούσαν όλοι να βρουν έναν «Μαρτίνς»

Θα μπορούσαν όλοι να βρουν έναν «Μαρτίνς»

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Θα μπορούσαν όλοι να βρουν έναν «Μαρτίνς»

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γυρίζει τον χρόνο στον Απρίλιο του 2018, τότε που ο Ολυμπιακός επέλεγε έναν “αξιόλογο” αλλά όχι “ακριβό” Πορτογάλο προπονητή, και γράφει για την κύρια εξήγηση για το γεγονός ότι η απόσταση του Ολυμπιακού από τους άλλους μεγάλους του ελληνικού πρωταθλήματος μεγαλώνει.

Τρία χρόνια πίσω, τον Απρίλιο του 2018, ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν ένας “αξιόλογος”, έως και “ενδιαφέρων” Πορτογάλος προπονητής. Κάποιος που είχε δείξει καλά πράγματα σε μικρομεσαίες ομάδες στη διάρκεια των προηγούμενων ετών, ο οποίος είχε αποχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2018 από την Βιτόρια Γκιμαράες, μετά από μια βαριά εντός έδρας ήττα, με 5-0 από την Μπράγκα, αφήνοντας την στην 10η θέση, με 12 νίκες σε 36 παιχνίδια εκείνη τη σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις. Η 2η σεζόν του στην Γκιμαράες, που δεν ήταν μια καλή συνέχεια της εκπληκτικής προηγούμενης σεζόν που είχε κάνει με τον σύλλογο, είχε δημιουργήσει προβληματισμό στην Πορτογαλία. Τον καιρό εκείνο στα μάτια της πορτογαλικής αγοράς του ποδοσφαίρου ο Μαρτίνς δεν έδειχνε “πολλά υποσχόμενος”. Γι’ αυτό και δεν ήταν “ακριβός”.

Ένας προπονητής αυτού του προφίλ είναι σήμερα ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές του Ολυμπιακού σε διάρκεια 3ετίας, και ένας από τους πιο επιτυχημένους Πορτογάλους προπονητές στον κόσμο στη διάρκεια της τελευταίας 3ετίας.

Σε αυτό το σημείωμα δεν εξετάζω το πώς και το γιατί ο Ολυμπιακός έκανε μια τόσο έξυπνη και εύστοχη επιλογή. Ένα από τα διδάγματα της ιστορίας που γράφει με τον Ολυμπιακό ο Πέδρο Μαρτίνς είναι το ότι “γίνεται” για μια ελληνική ομάδα ακόμη και αν δεν έχει πολλά χρήματα να επενδύσει σε έναν προπονητή να βρει κάποιον που θα παρουσιάσει έργο. Το πρώτο συμβόλαιο του Μαρτίνς με τον Ολυμπιακό προέβλεπε αποδοχές κάτω των 500.000 €, δηλαδή ήταν ένα συμβόλαιο τάξης μεγέθους που δεν ήταν, τουλάχιστον μέχρι “χθες” απαγορευτική για τους άλλους “μεγάλους” του ελληνικού πρωταθλήματος.

Φυσικά όλη η ουσία κρύβεται στην διαδικασία που ακολούθησε ο Ολυμπιακός για να φτάσει να στρέψει το βλέμμα του προς τον Πέδρο Μαρτίνς και στις συνθήκες που του δημιούργησε για να εργαστεί. Με άλλα λόγια, αυτή η ιστορία δεν διδάσκει ότι αν βρεις πεντακόσια χιλιάρικα για να προσφέρεις σε έναν προπονητή θα λύσεις το πρόβλημά σου. Αν ήταν έτσι, οι υπόλοιποι “μεγάλοι” θα είχαν επίσης “λύσει” την άσκηση και θα είχαν για καιρό τον ίδιο προπονητή στον πάγκο τους.

Το επιμύθιο της ιστορίας όμως είναι αυτό που εκπέμπει το πιο χρήσιμο μήνυμα προς την ελληνική αγορά του ποδοσφαίρου: αν ψάξεις σωστά, με στρατηγική, και βρεις προπονητή συμβατό με τις ιδέες και την κατάσταση ενός συλλόγου, “γίνεται”. Αρκεί βεβαίως να τον εμπιστευθείς και να του δώσεις χρόνο και υποστήριξη. Προφανώς ναι, το έχει γράψει η ιστορία, δεν ήταν όλα εύκολα για τον Μαρτίνς στον Ολυμπιακό, ούτε για τον Ολυμπιακό με τον Μαρτίνς. Όμως στα μάτια όσων παρακολουθούμε την πορεία του Ολυμπιακού υπό την διεύθυνση του Πορτογάλου προπονητή, ήταν σαφές από τους πρώτους μήνες ότι παρουσιάζει έργο και βάζει προδιαγραφές που προμήνυαν ότι η εξέλιξη της δουλειάς του θα είχε ενδιαφέρον και προοπτική· όχι μόνο ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η τεχνολογική επανάσταση έχει δώσει τόσα και τόσο καλά εργαλεία, που το έχει κάνει πολύ εύκολο σε μια ομάδα να φιλτράρει την αγορά και να εντοπίσει προπονητές που είναι συμβατοί με την αγωνιστική φιλοσοφία της, αλλά και με την “επιχειρηματική στρατηγική” της. Δηλαδή αν έχεις πλάνο, αν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις και πώς, αν έχεις καθαρή ιδέα για την επιθυμητή αγωνιστική ταυτότητα, αυτή που είναι συμβατή με την ιστορία και την κουλτούρα του συλλόγου σου, έχεις ορίσει τα πρώτα φίλτρα. Αν ξέρεις πώς θέλεις να πορευτείς, δηλαδή αν σκοπεύεις να επενδύσεις σε “αγορές” ή σε προώθηση των ποδοσφαιριστών της ακαδημίας σου, αν θέλεις να συνεχίσεις το έργο του προηγούμενου προπονητή ή να κάνεις επανεκκίνηση, αν θέλεις να δουλέψεις με μεγαλύτερης ή μικρότερης ηλικίας προπονητές, αν ξέρεις ότι ψάχνεις προπονητή που ποντάρει στην κατοχή της μπάλας ή στην συμπεριφορά της ομάδας του στην φάση άμυνας, αν ψάχνεις προπονητή που παίζει άμεσο ποδόσφαιρο ή positional play, όλες αυτές οι ιδέες και οι επιθυμίες γίνονται φίλτρα, τα οποία τελικά σε καθοδηγούν μέσα από μια πλατφόρμα στην λίστα που δημιουργείται με τους συμβατούς προπονητές. Κι ύστερα, όταν μάθεις τις τιμές και μπεις στη διαδικασία των συνεντεύξεων, φτάνεις, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, στους ή στον προπονητή που σου “κάνει” επειδή έχει την επιθυμία να αναλάβει το project σου και επειδή η εμπειρία της πρώτης συναναστροφής μαζί του σε οδηγεί στην προεκτίμηση ότι θα “ταιριάξει”.

Στη διάρκεια της 3ετίας που ο Πέδρο Μαρτίνς βρίσκεται στον Ολυμπιακό έχω ακούσει πολλές ιστορίες σχετικά με το πώς οδηγήθηκε ένας “ανταγωνιστικός” σύλλογος στην επιλογή της πρόσληψης προπονητή. Ιστορίες που εξηγούν το γιατί ο Ολυμπιακός καθημερινά μεγαλώνει την απόστασή του από τους “διώκτες” του στην Superleague. Αν δεν αλλάξουν νοοτροπία, αν δεν χρησιμοποιήσουν σύγχρονα εργαλεία, αν δεν προσλάβουν στελέχη με τεχνογνωσία και δικτύωση στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αγορά, στην επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός θα πάρει το πρωτάθλημα ακόμη νωρίτερα. Και δεν θα είναι μόνο ζήτημα διαφοράς στην χρηματιστηριακή αξία ανάμεσα στα ρόστερ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.