Πολλά εκατομμύρια και πάρα πολλά περιθώρια να βελτιωθεί ποιοτικά ο ΠΑΟΚ

Πολλά εκατομμύρια και πάρα πολλά περιθώρια να βελτιωθεί ποιοτικά ο ΠΑΟΚ

Πολλά εκατομμύρια και πάρα πολλά περιθώρια να βελτιωθεί ποιοτικά ο ΠΑΟΚ

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για την υπεραξία που συνεχίζει να δίνει ο ΠΑΟΚ στους παίκτες του και για το ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα έρθουν πολλά χρήματα τα οποία θα βοηθήσουν να γίνει καλύτερος.

Η σεζόν 2020-2021 που εξελίσσεται με αρκετές δυσκολίες για τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ, ξεκίνησε με ένα βασικό δόγμα και μία ανάγκη.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έπρεπε να πετύχει οικονομικό εξορθολογισμό, έπρεπε να αντιμετωπιστεί εξ’ ολοκλήρου –και να σβήσει- το όποιο πρόβλημα με το FFP, ανάγκες που φυσικά επηρέαζαν το μπάτζετ της ομάδας, το οποίο έπρεπε να πέσει, με τον ΠΑΟΚ όμως να επιμένει στους υψηλούς αγωνιστικούς στόχους του πρωταθλητισμού…

Όπως και να το κάνουμε όλα αυτά είχαν αντίκτυπο στην πορεία της ομάδας, η οποία φυσικά επηρεάστηκε και από άλλους παράγοντες και κακές επιλογές.

Ας μείνουμε όμως στο οικονομικό. Φαινόταν εξ’ αρχής πολύ δύσκολο να πετύχει μεγάλους στόχους η ομάδα, διαχειριζόμενη σωστά την πτώση του μπάτζετ. Ο ΠΑΟΚ έπρεπε σε ένα ιδανικό σενάριο να παραμείνει πολύ ανταγωνιστικός στο πρωτάθλημα, ακόμη και με μικρότερο μπάτζετ, αλλά αυτό δεν επετεύχθη και σαφώς οφείλουν όλοι –εντός ΠΑΕ και ομάδας- να βρουν τα πώς και τα γιατί…

Αν το αναλύσουμε ακόμη περισσότερο, ο ΠΑΟΚ από πέρυσι έπρεπε να μειώσει τα έξοδά του, κυρίως μέσα από το πολύ μεγάλο τότε μπάτζετ του ποδοσφαιρικού, αλλά και να αυξήσει τα έσοδα. Το πρώτο επετεύχθη και με μείωση του Μέσου Όρου των συμβολαίων, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κυρίως μέσα από τις πρώτες ευρωπαϊκές προκρίσεις. Θυμίζουμε ότι οι πωλήσεις παικτών (Πέλκα, Λημνιού, Άκπομ) δεν απέφεραν και τόσα πολλά, πολύ περισσότερο όταν στη συνέχεια αποκτήθηκαν με αρκετά χρήματα άλλοι ποδοσφαιριστές.

Που καταλήγουμε και πώς συνδυάζουμε όλη αυτή την κατάσταση, με τη νέα χρονιά που σε λίγο ξεκινάει, αν και σε επίπεδο προγραμματισμού όλα τα οργανωμένα Club ήδη δρομολογούν κινήσεις και εξελίξεις…

Ενόψει του 2021-2022 είναι –σχεδόν- 100% βέβαιο ότι ο ΠΑΟΚ θα κάνει μεγάλο και ιστορικό ρεκόρ εισπράξεων από πωλήσεις παικτών. Χωρίς υπερβολές και μέσα από πολύ ρεαλιστικές κινήσεις, μπορεί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ μέσα στους επόμενους μήνες, να εξασφαλίσει 15 με 20 εκατομμύρια ευρώ! Αυτή θα είναι μία επιτυχία που θα έρθει και μέσα από προγραμματισμένες κινήσεις, αφού εδώ και δύο χρόνια ο ΠΑΟΚ έβαλε ως στόχο την υπεραξία των παικτών του, κάτι που τώρα θα καρπωθεί.

Προσέξτε! Εγώ δεν ξέρω ποιον στόχο θα θέσει ο Ιβάν Σαββίδης για τη νέα σεζόν. Πέρσι, προέκυψε ο εξορθλογισμός ο οποίος θα συνδυάζονταν με τον πρωταθλητισμό. Για τη νέα σεζόν, είναι βέβαιο (λόγω φιλοσοφίας) ότι ο Σαββίδης θα θέσει και πάλι ως στόχο τον πρωταθλητισμό, ο οποίος όμως μπορεί τώρα να μην συνδυαστεί με νέα προσπάθεια σημαντικού οικονομικού εξορθολογισμού. Αυτό το δεύτερο μπορεί να περάσει στην άκρη. Ή σε ένα ποσοστό… Δεν ξέρω…

Το θέμα είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει διαμορφώσει όλες τις συνθήκες να εξασφαλίσει πολλά χρήματα μέσα από την παραχώρηση παικτών του, σε μία κατάσταση που ΦΥΣΙΚΑ δεν θα έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με ξεπούλημα από ανάγκη. Και αυτό είναι πολύ-πολύ σημαντικό. Το έθεσε ως στόχο ο ΠΑΟΚ και μέσα σε δύο χρόνια θα το πετύχει.

(Πολύ εύκολα μπορώ να ονοματίσω τους παίκτες που τα τελευταία χρόνια εκτοξεύουν την αξία τους μέσα από τον ΠΑΟΚ, ακόμη και αυτούς που τις τελευταίες εβδομάδες με την κλήση ή την επιστροφή στις εθνικές τους, καταφέρνουν και ανεβαίνουν όλο και περισσότερο. Δεν το κάνω συγκεκριμένο όμως για άλλους λόγους…).

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν μπορεί από νωρίς να έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 20 εκατομμύρια, τα οποία θα τον βοηθήσουν να διαμορφώσει μία ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥ καλύτερη ομάδα.

Προσέξτε! Φυσικά και ΔΕΝ αναφέρομαι στην πώληση του Τζόλη. Πολύ-πολύ εύκολα ο ΠΑΟΚ μπορεί να εξασφαλίσει το σημαντικό αυτό ποσό που θα τον βοηθήσει να ενισχύει ποιοτικότατα την ομάδα του, ΧΩΡΙΣ να φύγει το μεγαλύτερο ταλέντο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι ενδεχόμενο και αυτό, αλλά ΟΧΙ κάτι απαραίτητο.

Δεν θα ονοματίσω, πώς, από πού και ποιοι, εκτός από την προφανέστατη περίπτωση του Γιαννούλη που… προχωράει.

Πέρα από αυτή την υπόθεση λοιπόν, ο ΠΑΟΚ έχει 17 συμβόλαια που λήγουν το 2022! Τι σημαίνει αυτό;

Ότι ήδη ασχολείται με όσους από τους 17 μένουν, όσους θέλει να ανανεώσει, ή όσους πριν μπουν στην τελευταία χρονιά, έχουν ίσως φθάσει και σε ένα πικ απόδοσης ή και ποδοσφαιρικής μετοχής και αξίας και μπορεί να παραχωρηθούν με σκοπό την βελτίωση του ΠΑΟΚ από τα έσοδα που θα έρθουν.

Δεν μπαίνω σε άλλες λεπτομέρειες γιατί από εκεί και πέρα πολλά συμπεράσματα για παίκτες και χρήματα μπορεί να είναι απολύτως υποκειμενικά.

Το βασικό είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει στο χέρι του και μπορεί να επιλέξει τον τρόπο που θα εκμεταλλευτεί πολλά χρήματα τα οποία μπορεί τώρα να εισπράξει και… χωρίς (κατά την άποψή μου για να το βάλω και αυτό) να χάσει τόσα πολλά σε ποδοσφαιρική ποιότητα, να κερδίσει το δικαίωμα να βελτιώσει κατά μεγάλο ποσοστό την ομάδα.

Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και αυτό φαίνεται.

Το πώς, το ποιος, με τι γνώση, με ποια μέθοδο, ποιο σχέδιο, με τι εμπειρία και ικανότητα και σε ποιο χρονικό διάστημα θα αναλάβει να βελτιώσει κατά πολύ το ρόστερ, είναι ένα άλλο, μεγάλο ζήτημα για ανάλυση. ΟΚ!

Για εκεί, περιμένουμε αποφάσεις από την ιδιοκτησία, που… εκτός όλων των άλλων, πέρα από κάθε έσοδο που μπορεί να φέρει η ομάδα, έχει αποδείξει ότι για να ενισχύσει τον ΠΑΟΚ, για να τον ανεβάσει αγωνιστικά και για να τον μεγαλώσει, δεν φείδεται χρημάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι χρήσιμο η ομάδα να γίνεται καλύτερη, εκμεταλλευόμενη κεφάλαια που η ίδια φέρνει…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.