Πόσο ρεαλιστική είναι η μεταγραφολογία στον Άρη;

Πόσο ρεαλιστική είναι η μεταγραφολογία στον Άρη;

Πόσο ρεαλιστική είναι η μεταγραφολογία στον Άρη;

bet365

Έχοντας στρέψει τους δείκτες των ρολογιών μπροστά κατά μία ώρα, αυτομάτως δόθηκε η εκκίνηση για την ανάπτυξη των πρώτων μεταγραφικών σεναρίων και ο Βασίλης Βλαχόπουλος αναρωτιέται πόσο ρεαλιστική είναι η σχετική συζήτηση για τον Άρη…

Ελλάδα - Γεωργία: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Διαγράφοντας μεταγραφικά σενάρια από την καθημερινότητα του μέσου Έλληνα φιλάθλου, το επίπεδο του περιορισμού είναι χειρότερο από τα διαδοχικά lockdown που επιβάλλονται στην ελληνική κοινωνία γιατί ξεφεύγει από τα όρια κίνησης, πηγαίνει σε αυτά της σκέψης, της φαντασίας και των προσδοκιών. Γιατί οι μεταγραφές ανέκαθεν ήταν το όπιο του λαού, πάνω στον συγκεκριμένο εθισμό βασίστηκε και ο Τύπος για τουλάχιστον δύο δεκαετίες φτάνοντας στο σημείο να πουλάει δεκάδες χιλιάδες φύλλα σε καθημερινή βάση, στην εποχή των παχιών αγελάδων και της Ελλάδας της προσωρινής ευημερίας, ασχέτως του ότι ήταν στον προθάλαμο των μνημονίων αλλά αυτό έγινε αντιληπτό με χαρακτηριστική καθυστέρηση.

Γι’ αυτόν τον λόγο δεν φαντάζει τόσο εμπορική η παραπάνω διαγραφή. Είναι σα να φυλακίζεις τη σκέψη, τον ενθουσιασμό και την κ.. λα του οπαδού, χρειάζεται όμως ρεαλισμός και καταγραφή δεδομένων. Προφανώς γίνεται μεταγραφική προεργασία στον Άρη, αυτό το γνωρίζουν καλύτερα αυτοί που στέκονται με τις ώρες μπροστά στις οθόνες και ειδικεύονται στο scouting παικτών, ακόμη και ο Θόδωρος Καρυπίδης καθώς δεν έκρυψε ποτέ ότι λατρεύει αυτό το «σπορ». Του αρέσει να σχηματίζει δική του άποψη και σε τελική ανάλυση έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε μια μεταγραφή. Γι’ αυτό εξάλλου ήρθε το περασμένο καλοκαίρι ο Φακούντο Μπερτόγλιο. Αν όχι αρνητικοί, οι περισσότεροι ήταν «μαζεμένοι» ως προς τη συγκεκριμένη επιλογή, αλλά ο ισχυρός άνδρας του Άρη το πήρε πάνω του, ακολουθώντας (κατά μία έννοια) τον ψυχισμό του.

ΤΟ CAS, Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Μόνο που η περίπτωση του Άρη δεν είναι απλά ιδιαίτερη, αλλά μοναδική στα χρονικά καθώς στην παρούσα φάση δεν γνωρίζει αν θα έχει το δικαίωμα πραγματοποίησης μεταγραφών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε συζήτηση εμπεριέχει κι έναν αστερίσκο. Ο Άρης περιμένει τις αποφάσεις του CAS στις προσφυγές που έχει καταθέσει με πιο σημαντική αυτή στην περιβόητη υπόθεση του Φιορίν Ντουρμισάι με την ελπίδα ανατροπής της απόφασης της πειθαρχικής επιτροπής της FIFA βάσει της οποίας τον βαραίνει ποινή απαγόρευσης μεταγραφών για δύο μεταγραφικές περιόδους. Στις... καφενειακού επιπέδου συζητήσεις, αυτό το γεγονός μπορεί να φαντάζει ως λεπτομέρεια, αλλά στο μυαλό του ατζέντη και του παίκτη ερμηνεύεται διαφορετικά. Δηλαδή, κανένας ατζέντης δεν θα δεσμεύσει έναν αθλητή αν δεν ξέρει με σιγουριά ότι η ομάδα στην οποία προορίζεται να συνεχίσει την καριέρα του έχει το δικαίωμα να κάνει μεταγραφές. Γιατί το να κλείσεις συμφωνία με ομάδα που δεν το έχει, είναι κάτι παραπάνω από γκάφα! Συν τοις άλλοις, στο ενδεχόμενο απόρριψης της προσφυγής στο CAS δεν υπάρχει «εναλλακτικός» τρόπος διαχείρισης της υπόθεσης. Για δύο μεταγραφικές περιόδους κάθεσαι και βλέπεις, υποχρεωτικά στηρίζεσαι στους υπάρχοντες και προσπαθείς να επεκτείνεις τα συμβόλαια κάποιων γιατί μόνο αυτό δικαιούσαι να πράξεις. Δεν πουλάς, δεν αγοράζεις, δεν δανείζεις, δεν δανείζεσαι, δεν εγγράφεις, είσαι ένας απλός θεατής.

Πέραν της υπόθεσης Ντουρμισάι, ο Άρης περιμένει να αποφανθεί το CAS και για τις προσφυγές που κατέθεσε στις υποθέσεις των Ίμπε, Οριόλ. Και τα λεφτά είναι πολλά, γιατί ο πρώτος αξιώνει ποσό της τάξεως των 200.000 ευρώ και ο δεύτερος ζητά 750.000 ευρώ. Συνολικά, ένα εκατομμύριο ευρώ. Δεν είναι ποσό που το βρίσκεις στο δρόμο...

Αν λοιπόν η απόφαση του CAS στην υπόθεση Ντουρμισάι καθορίσει την τακτική που θα ακολουθήσει η ΠΑΕ Άρης επί των 17 συμβολαίων που λήγουν το καλοκαίρι του 2022 (είναι προφανές ότι στο ενδεχόμενο αρνητικής απάντησης θα καθίσει νωρίτερα να συζητήσει με παίκτες των οποίων τα συμβόλαια λήγουν καθώς δεν θα έχει η δυνατότητα ενίσχυσης), αυτή στις περιπτώσεις των Ίμπε, Οριόλ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική πολιτική της εταιρίας.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΑΤΖΕΤ;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό γιατί στην παρούσα στιγμή δεν υπάρχουν ξεκάθαρα δεδομένα ούτως ώστε να διαμορφωθεί το ύψος του προϋπολογισμού της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Μέρος του προϋπολογισμού είναι τα συμβόλαια και η εφορία, ένα άλλο είναι οι παροχές, ένα ακόμη οι μετακινήσεις, ένα άλλο η διαμονή, ένα εξίσου σημαντικό η καθημερινότητα της ομάδας, το προσωπικό… Είναι πολλά τα ποσά που προστίθενται για να καταλήξεις στον προϋπολογισμό της εταιρίας. Για εταιρία σαν την ΠΑΕ Άρης είναι περίπου το διπλάσιο σε σχέση με το αγωνιστικό.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το μπάτζετ. Ήδη υπάρχει το φορτίο της φετινής χρονιάς και της απώλειας εσόδων ενός ποσού που προσδιορίστηκε περίπου στα επτά εκατ. ευρώ από τον ίδιο τον Θόδωρο Καρυπίδη. Είναι τα περσινά χαμένα εισιτήρια των playoffs, η απώλεια εσόδων από εισιτήρια διαρκείας και μεμονωμένα εισιτήρια, οι χορηγίες γηπέδου κ.α. Μπορεί κάποιος να εγγυηθεί ότι του χρόνου θα επιστρέψει ο κόσμος στο γήπεδο; Κι αν ναι, σε τι ποσοστό; Για παράδειγμα, τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ληφθεί η απόφαση επιστροφής του κόσμου σε ποσοστό 30% επί της χωρητικότητας του κάθε γηπέδου. Όσο κόσμο είδατε εσείς στις κερκίδες, άλλο τόσο είδε και ο υπογράφων.

Πάμε στα έσοδα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Βάσει του ρόλου που διαδραματίζει στο πρωτάθλημα, των ποσοστών τηλεθέασης των αγώνων του αλλά και των συμβολαίων που έχουν οι υπόλοιπες ομάδες της πρώτης πεντάδας, αυτά τα (περίπου) 2.5 εκατομμύρια ευρώ που εισπράττει ετησίως ο Άρης δεν είναι αντιπροσωπευτικά της αξίας του. Προφανώς αυτή διαμορφώνεται αναλόγως της αγοράς και της ζήτησης, ήδη όμως οι «κίτρινοι» έχουν ζητήσει συνάντηση με το συνδρομητικό κανάλι με αίτημα την επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της συμφωνίας. Η ισχύουσα είχε γίνει με το παλιό ιδιοκτησιακό καθεστώς του συνδρομητικού καναλιού.

Παραμένοντας στη μεγάλη ζήτηση για το μπάτζετ: μοναδικό σίγουρο έσοδο είναι αυτό από το στοίχημα, αυτά τα 1.5 εκατομμύρια ευρώ που ήδη εξαγγέλθηκαν και το τηλεοπτικό συμβόλαιο σε περίπτωση που το συνδρομητικό κανάλι απορρίψει το αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης. Άλλα έσοδα δεν μπορούν να προϋπολογιστούν γιατί ακόμη οι «κίτρινοι» δεν έχουν εξασφαλίσει ευρωπαϊκή συμμετοχή, άρα δεν μπορούν να υπολογίσουν ούτε ένα ευρώ μέσα από την αγωνιστική πρόοδο της ομάδας.

ΑΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Για να πάμε και στο υποθετικό σενάριο της διατήρησης του δικαιώματος πραγματοποίησης μεταγραφών, ο Άρης δεν θα φτιάξει κάτι από την αρχή αλλά θα χτίσει στο ήδη υπάρχον ρόστερ. Και τις αγορές θα δει και τις πωλήσεις επίσης. Για παράδειγμα, δεν είναι μυστικό ότι προς το τέλος της άνοιξης θα έρθουν προτάσεις για τον Λίντσεϊ Ροζ, όπως εξάλλου έρχονται (τουλάχιστον) στις δύο τελευταίες μεταγραφικές περιόδους. Σε τελική ανάλυση δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς πτυχίο UEFA PRO για να αντιληφθεί τις θέσεις στις οποίες οι κίτρινοι» αντιμετωπίζουν πρόβλημα από το ξεκίνημα της χρονιάς. Αυτό (το πρόβλημα δηλαδή) βγάζει μάτι, ανεξαρτήτων των προσπαθειών του Άκη Μάντζιου να το κρύψει με μπόλικο μακιγιάζ και με τη συνεισφορά παικτών όπως οι Μπερτόγλιο, Μαντσίνι.

Προφανώς ο Άρης θα προσπαθήσει να προσθέσει ποιότητα για να αποκτήσει το δικαίωμα να μεγαλώσει το (αγωνιστικό) βλέμμα του. Είναι ευνόητο ότι θα εξετάσει κάθε αξιόλογη περίπτωση παίκτη του προταθεί και θα την αξιολογήσει βάσει της πορείας του καθενός, της αγωνιστικής φιλοσοφίας που πρεσβεύει ο προπονητής του και του οικονομικού. Σίγουρα δεν θα πρέπει να θαμπωθεί από βιογραφικά κι όταν θα φτάσει στο σημείο της τελικής επιλογής να προτάξει την αγωνιστική φιλοδοξία ενός αθλητή.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.