ΑΕΚ: Σιμάνσκι, ένας χαφ για όλες τις δουλειές

ΑΕΚ: Σιμάνσκι, ένας χαφ για όλες τις δουλειές

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Σιμάνσκι, ένας χαφ για όλες τις δουλειές

bet365

Ο Ντάμιαν Σιμάνσκι αναδείχθηκε παίκτης του μήνα για τον Φεβρουάριο στο πρωτάθλημα, με τον Πολωνό μέσο της ΑΕΚ να έχει επιστρέψει δριμύτερος και να αναδεικνύεται σε έναν χρήσιμο πολυσύνθετο μέσο, όπως προκύπτει και από τα στατιστικά της πλατφόρμας του Wyscout.

Αν κάποιος γυρίσει τον χρόνο πίσω στον Αύγουστο και συγκρίνει την κατάσταση του Ντάμιαν Σιμάνσκι τότε με τώρα, θα καταλάβει πολύ καλά ότι ο Πολωνός μέσος της ΑΕΚ είχε ένα πείσμα που μπορούσε να συντρίψει τα πάντα. Δεν είναι λίγο να μένεις νοκ-άουτ για μήνες με επέμβαση καθαρισμού στον αχίλλειο τένοντα και να χάνεις ακόμα και την «κουτσουρεμένη» προετοιμασία ειδικών συνθηκών που έγινε και όταν επιστρέφεις να «πέφτεις» με κορονοϊό και να προσπαθείς ξανά να τραβήξεις την ανηφόρα...

Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στο διάστημα της αποκατάστασής του και της επιστροφής του με σταθερά βήματα, ο Σιμάνσκι αναρτούσε συνεχώς στα social media τις προσπάθειές του προς την επάνοδό του στη δράση. Η δουλειά που έκανε ήταν προσεκτική και παρά τον ενθουσιασμό που είχε για να επιστρέψει, ο ίδιος προσπαθούσε να πηγαίνει βήμα-βήμα. Έτσι όταν στις αρχές του Οκτώβρη πάτησε για πρώτη φορά μετά την επέμβαση το χορτάρι του προπονητικού κέντρου στα Σπάτα για να ξεκινήσει τρέξιμο, το πλατύ του χαμόγελο δεν μπορούσε να φύγει από το πρόσωπό του. Η μη χρησιμοποίησή του από τον Μάσιμο Καρέρα ήταν κάτι που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά για το γεγονός ότι δεν τον συμπεριλάμβανε στα πλάνα του.

Η επιστροφή του στα ματς της ΑΕΚ συνέπεσε με το τελευταίο παιχνίδι του Καρέρα στον κιτρινόμαυρο πάγκο, στο 2-2 με τον Βόλο στη Ριζούπολη πριν ο κορονοϊός, όπως προαναφέραμε, τον θέσει ξανά εκτός μάχης. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ιού και το γεγονός ότι πολλοί αθλητές που το περνάνε δεν γυρίζουν στον απόλυτο βαθμό ετοιμότητας, δεν ήταν σαφώς δεδομένο ούτε για τον Σιμάνσκι το πως θα εμφανιζόταν. Έχοντας μάλιστα μόνο 45 λεπτά στα πόδια του μέχρι εκείνη τη στιγμή από το ξεκίνημα της σεζόν. Εκεί όμως είναι που γίνεται το «κλικ» στον διακόπτη του Σιμάνσκι και έρχεται η εκτόξευση μέχρι και σήμερα αποτελώντας έναν από τους πιο καθοριστικούς παίκτες του Χιμένεθ. Κάνοντας όλες τις δουλειές στο κέντρο, αποτελεί τον τύπο του χαφ που... γουστάρει ο Σεβιγιάνος κόουτς για την ενέργεια, την ένταση και το πάθος που θέλει να βλέπει πάντα από τους παίκτες του.

Και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο από εκείνο το σημείο και μετά ο Σιμάνσκι δεν βγαίνει από την ενδεκάδα της ΑΕΚ. Η άνοδός του συμπίπτει μάλιστα με μια περίοδο κατά την οποία ο Χιμένεθ ξεμένει από λύσεις στον άξονα και ο Πολωνός χαφ έχει ρόλο - κλειδί στο πλάνο του Σεβιγιάνου κόουτς. Μπορεί η εικόνα της ΑΕΚ και τα αποτελέσματα να μην ήταν τα επιθυμητά, ωστόσο ο Σιμάνσκι εκτός από το ανασταλτικό κομμάτι, πιέζοντας συνεχώς ψηλά την αντίπαλη άμυνα όπως του ζητούσε ο Χιμένεθ, «πατάει» και την αντίπαλη περιοχή και σκοράρει. Τα τελειώματα δεν ήταν ένα από τα ατού του πέρυσι, ωστόσο φαίνεται πως ο Σιμάνσκι έριξε και εκεί δουλειά και μέσα στον Φλεβάρη σκοράρει στο τρελό 2-4 επί της ΑΕΛ στο τέλος, ενώ με δύο δικά του γκολ έκανε το come back στο 2-2 με τον Αστέρα Τρίπολης, σε ένα ματς που μόνος του θα μπορούσε να είχε κάνει την ολική ανατροπή με χατ-τρικ, πραγματοποιώντας την απόλυτη εμφάνιση.

Πηγή Wyscout: Το heat map του Σιμάνσκι στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης

Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό μάλιστα από τη δική του επιμονή βγαίνει το γκολ της ισοφάρισης του Λιβάι Γκαρσία, πρεσάροντας και κλέβοντας στο κέντρο, περνώντας στη συνέχεια... πάνω από όσους βρέθηκαν στον δρόμο του για να γίνει στη συνέχεια η κάθετη στον Γκαρσία και η ΑΕΚ να ισοφαρίσει σε 1-1. Και αυτά σε μια περίοδο κατά την οποία είχε βρει άξιο συμπαραστάτη τον Νέναντ Κρίστιτσιτς στον χώρο της μεσαίας γραμμής, με το κιτρινόμαυρο κέντρο να.... τραβάει κουπί σε ένα δύσκολο κομμάτι για την ΑΕΚ βάσει εικόνας και αποτελεσμάτων. Ο Κρίστιτσιτς τόσο στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, όσο και στο ντέρμπι στη Λεωφόρο με τους «πράσινους» απελευθέρωσε τον Σιμάνσκι, ο οποίος πήρε περισσότερες επιθετικές αρμοδιότητες μέσα στο γήπεδο.

Πηγή Wyscout: Το heat map του Σιμάνσκι στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Κάπως έτσι, ο Σιμάνσκι κατάφερε να πετύχει ένα προσωπικό τρεμπλ μέσα στον Φλεβάρη, με δύο βραβεία best goals και το βραβείο του καλύτερου παίκτη του μήνα στη Super League Interwetten. Το μεγαλύτερο ατού του Σιμάνσκι μέσα σε αυτόν τον μήνα, πέρα από την παραγωγικότητά του πατώντας στην αντίπαλη περιοχή, αποτέλεσε η ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του. Όπως κατέγραψε και η πλατφόρμα του Wyscout, δεν έπεσε κάτω από το 74% (29/39) που είχε στον αγώνα με την ΑΕΛ. Με τον Άρη είχε 85% (34/40) εύστοχες πάσες, με τον Αστέρα Τρίπολης έπιασε την κορυφαία του επίδοση με 89% (66/74) επιτυχημένες μεταβιβάσεις και απέναντι στον Παναθηναϊκό διατηρήθηκε στα ίδια υψηλά επίπεδα με 86% (62/72) επιτυχία στις μεταβιβάσεις.

Πηγή Wyscout: Οι μεταβιβάσεις του Σιμάνσκι στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης

Μάλιστα το γεγονός ότι ο Σιμάνσκι στα ματς του τελευταίου μήνα άρχισε να παίρνει όλο και περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες σε σχέση με πριν φαίνεται και από τα ποσοστά που είχε στις πάσες του στην τελική τρίτη σε αυτά τα παιχνίδια, σύμφωνα με το Wyscout. Στο ματς με τον Άρη είχε 100% επιτυχία σε μία όμως μεταβίβαση, ωστόσο στη συνέχεια κατέγραψε 50% επιτυχία (3/6) στο παιχνίδι με την ΑΕΛ, 77% επιτυχία (10/13) στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης και 75% επιτυχία (6/8) στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, όπου ήταν αναμφισβήτητα ο παίκτης του ματς, είχε 67% επιτυχία (4/6) στις εύστοχες πάσες μέσα στην περιοχή του αντιπάλου.

Πηγή Wyscout: Οι μεταβιβάσεις του Σιμάνσκι στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Την ίδια στιγμή, ο Σιμάνσκι βοηθούσε και ανασταλτικά, όπου είχε, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τον Κρίστιτσιτς ως συμπαραστάτη σε αυτό. Σύμφωνα με το Wyscout με τον Άρη είχε 50% (2/4) στις κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες, απέναντι στην ΑΕΛ 70% (7/10) επιτυχία και κόντρα σε Αστέρα Τρίπολης και Παναθηναϊκό που έκανε τα δύο καλύτερά του ματς είχε ποσοστά επιτυχίας στις αμυντικές μονομαχίες που έφτασαν το 100% (3/3) και το 69% (9/13) αντίστοιχα. Δουλειά γινόταν και στα κλεψίματα από τον Σιμάνσκι, καθώς όπως συγκέντρωσε το Wyscout, ο Πολωνός μέσος της ΑΕΚ είχε δύο με τον Άρη, πέντε με την ΑΕΛ, τρία με τον Αστέρα Τρίπολης και επτά με τον Παναθηναϊκό.

*Τα στατιστικά και οι πίνακες αντλήθηκαν από την πλατφόρμα του Wyscout

Photo Credits: Κώστας Τόπας

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα