Ούτε ο αγιασμός τον σώζει…

Ούτε ο αγιασμός τον σώζει…

Ούτε ο αγιασμός τον σώζει…

bet365

ΠΑΟΚ και πέναλτι: Αφήστε το! Πονεμένη ιστορία. Ο Σταύρος Σουντουλίδης προσπαθεί να μπει στην ψυχολογία του κόσμου και στο μυαλό των ποδοσφαιριστών, ενώ έχει ένα υστερόγραφο για τον Σίντζι Καγκάβα.

Μετά το χαμένο πέναλτι από το Δημήτρη Πέλκα στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στην Κρασνοντάρ είχα γράψει πως αν η πρόκριση με τους Ρώσους ήταν να κριθεί στα πέναλτι καλύτερα θα ήταν να την παίξει στο «κορώνα-γράμματα»! Ήταν πολύ προτιμότερο από το να μπει στη ψυχοφθόρο διαδικασία, που τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, βγαίνει χαμένος.

Στον φετινό ΠΑΟΚ άρχισαν να αστοχούν σε εκτελέσεις πέναλτι από τα καλοκαιρινά φιλικά παιχνίδια. Τότε, που δεν υπάρχει το παραμικρό άγχος, δεν κρίνεται τίποτα, απλά ο «εκτελεστής» πρέπει να βρει τον στόχο του. Αμ, δε…

Πρώτος-πρώτος ο Κάρολ Σφιντέρσκι αστόχησε από την «άσπρη βούλα», σ’ ένα φιλικό κόντρα στον Ατρόμητο, για να ακολουθήσουν, ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά πέντε χαμένα πέναλτι μέχρι σήμερα!

Μήπως δεν είναι απλά θέμα… κατάρας και είναι κάτι άλλο;

Στο social media, κάτω από τη φωτογραφία του Στέφαν Σβαμπ, δευτερόλεπτα μετά την κάκιστη εκτέλεση πέναλτι και την απόκρουση από τον τερματοφύλακα της Λαμίας, ένας φίλος του «Δικεφάλου» έκανε λόγο για αρνητική ενέργεια.

Ο Αυστριακός μέσος έγινε ο πέμπτος της σχετικής λίστας και αναρωτιέται κανείς αν τελικά είναι θέμα αρνητικής ενέργειας ή κακής ψυχολογίας. Κάποιος άλλος φίλος του ΠΑΟΚ, προχώρησε πιο πολύ την σκέψη του: «Ξεμάτιασμα αμέσως!!!! Και τρισάγιο... Και αγιασμό... Και μνημόσυνο!!!».

Ολίγον τι υπερβολικός, αλλά ένα δίκιο το έχει, δεν μπορείς να πεις…

Μέχρι σήμερα ο Αυστριακός μέσος μετρούσε 9/9 εύστοχες εκτελέσεις με τη φανέλα Ραπίντ Βιέννης και είχε 3/3 με αυτή του ΠΑΟΚ. Κι όμως. Αστόχησε κι αυτός! Όπως έγραψαν στον «τοίχο» μου: «και είχε ποσοστό μεγαλύτερο από τον Τζον Κόρφα σε βολές, όπου έπαιξε. Έγινε και αυτό».

Ναι, όντως, έγινε και αυτό!

Οι φίλοι του ΠΑΟΚ είδαν φέτος τον Τσούμπα Άκπομ να αστοχεί στο ματς-πρόκρισης με την Μπεσίκτας. Πάλι καλά που εμφανίστηκε στο γήπεδο ο Χρήστος Τζόλης και με δύο γκολ «καθάρισε» την τουρκική ομάδα. Για το χαμένο πέναλτι του Δημήτρη Πέλκα στο Κρασνοντάρ χύθηκαν τόνοι από μελάνι.

Η ρωσική ομάδα στο δικό της πέναλτι ευστόχησε, κάπως έτσι ήρθε η ήττα με 2-1, που ψαλίδισε τις ελπίδες πρόκρισης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ένα βράδυ, πριν από περίπου 22 χρόνια, στο «Ντα Λουζ» της Λισαβόνας, οι παίκτες του ΠΑΟΚ αστόχησαν σε τρεις από τις τέσσερις εκτελέσεις πέναλτι! Ήταν τέτοια η αναποτελεσματικότητα τους, που θυμάμαι τον Αρι Χάαν, μετά το τέλος του αγώνα κόντρα στην Μπενφίκα, να ρουφάει μέχρι το μεδούλι τον καπνό από το τσιγάρο να το φιλοσοφεί και χαριτολογώντας να καταλήγει στο συμπέρασμα πως θα ήταν πολύ καλύτερα «να εκτελούσαμε φάουλ και όχι πέναλτι»! Βλέπετε, στην κανονική ροή εκείνου του δραματικού αγώνα, Μαραγκός και Σάμπρι είχαν σκοράρει με απευθείας εκτελέσεις φάουλ.

Το ίδιο, πάνω κάτω, έλεγαν μεταξύ σοβαρού και αστείου όποτε έστηνε την μπάλα ο μίστερ-φάουλ, Κώστας Φρατζέσκος: «Καλύτερα να κερδίζουμε φάουλ, παρά πέναλτι…».

Ο «Δικέφαλος» γνώρισε την ήττα στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο (3-2), με τον Χρήστο Τζόλη να αποφασίζει ότι είναι ο καταλληλότερος για να εκτελέσει το πέναλτι που κέρδισε η ομάδα του στο 0-0, την ίδια ώρα που στο χορτάρι ήταν και ο Βιεϊρίνια και ο Σβαμπ.

Στο ίδιο γήπεδο αστόχησε, ο συνήθως ψύχραιμος σε τέτοιες καταστάσεις, Αντρέ Βιεϊρίνια, με τους «ασπρόμαυρους» να μην το πληρώνουν απέναντι στον ΠΑΣ (νίκησαν εύκολα με 2-0), ενώ σ’ ένα αδιάφορο παιχνίδι, όπως το αποψινό στη Λαμία, αστόχησε και ο Στέφαν Σβαμπ.

Αυτοί που δεν έχουν μπει στη σχετική λίστα των χαμένων εκτελέσεων πέναλτι και παραμένουν εύστοχοι από την «άσπρη βούλα» είναι οι: Αντρίγια Ζίβκοβιτς (1/1), Ντάγκλας Αουγκούστο (1/1) και… Αντόνιο Τσόλακ (1/1).

Ο Καγκάβα

Με τον Σβαμπ παρόντα στο ματς πολύ σωστά η εντολή ήταν να πάρει εκείνος την εκτέλεση του πέναλτι και όχι π.χ. ο Σίντζι Καγκάβα. Ένα γκολ στο πρώτο γεμάτο 90λεπτο με την «ασπρόμαυρη» φανέλα θα του έδινε άλλη ψυχολογία για την συνέχεια.

Τι μας έδειξε ο Ιάπωνας σούπερ σταρ, ένας ποδοσφαιριστής με παραστάσεις και τίτλους στο υψηλότερο επίπεδο, στην πρώτη του ολοκληρωμένη εμφάνιση;

Καταρχήν, είναι εμφανές ότι του λείπουν παιχνίδια από τα πόδια, του λείπει αγωνιστικός ρυθμός. Ο Καγκάβα έχει τεράστια ποιότητα, είναι οξυδερκής μέσα στο γήπεδο κάτι που το επιβεβαίωσε παίζοντας απλά και «με τη μία» την μπάλα. Οι επαφές του ήταν λίγες, ουσιαστικές, οι περισσότερες προς την σωστή κατεύθυνση.

Ο 31χρονος μεσοεπιθετικός κατέγραψε την πρώτη του ασίστ με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, στη φάση του 0-1 από τον Νινουά, είχε συμμετοχή στην οργάνωση του παιχνιδιού, μέχρι να… σβήσουν οι μηχανές, όλες οι μπάλες περνούσαν από τα πόδια του.

Αυτό που δεν είδαμε είναι τον Καγκάβα να παίρνει πολλές προσωπικές ενέργειες και να τελειώνει φάσεις στην επίθεση, όπως συνήθως έκανε όταν αγωνιζόταν στην Ντόρτμουντ.

Το σίγουρο είναι πως ο χρόνος κυλάει υπέρ του, έχει πολλά ελαφρυντικά, ας μην ξεχνάμε ότι για σχεδόν τέσσερις μήνες έκανε ατομικές προπονήσεις, ωστόσο δεν είναι ακόμη έτοιμος για να μπει σε ματς υψηλής έντασης από το ξεκίνημά τους.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.