Ο προπονητής της πιο βελτιωμένης ομάδας στο 2021

Ο προπονητής της πιο βελτιωμένης ομάδας στο 2021

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος κάνει μια μικρή αξιολόγηση της δουλειάς που παρουσιάζει ο Μίλαν Ράσταβατς με τον Αστέρα Τρίπολης στη διάρκεια των τελευταίων 9 αγωνιστικών.

Δύο αγωνιστικές πριν από την λήξη της “κανονικής περιόδου” της Superleague, ο Αστέρας Τρίπολης έχει ήδη κατακτήσει τον τίτλο της πιο βελτιωμένης ομάδας εντός 2021 - ενδεχομένως και της πιο βελτιωμένης ομάδας της σεζόν, αν και προτού βγάλει κανείς αυτό το συμπέρασμα οφείλει να περιμένει την ολοκλήρωση και των playoffs. Όμως το γεγονός ότι ο Αστέρας, που τρέχει το καλύτερο αήττητο σερί της ιστορίας του, βρίσκεται στην απόσταση των 6 βαθμών από την 2η θέση και είναι η ομάδα που έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς στην διάρκεια των τελευταίων 9 αγωνιστικών, που τρέχει και το αήττητο σερί του, είναι καθαρές και αντικειμενικές πιστοποιήσεις της προόδου που έχει σημειώσει στη διάρκεια του 2021.

Στον Αστέρα συμβαίνει κάτι φυσιολογικό, με όρους ποδοσφαιρικούς. Μια ποδοσφαιρική εταιρεία με εύρυθμη διοικητική και επιχειρησιακή λειτουργία έχει αφήσει έναν ικανό προπονητή να δουλέψει για περίπου 14 μήνες. Και στη δεδομένη συγκυρία που διαμόρφωσε η πανδημία, ο Αστέρας διαχειρίστηκε την πρόκληση με επιχειρηματική ψυχραιμία. Γι’ αυτό και επέτρεψε στον Μίλαν Ράσταβατς να δουλέψει με ένα ρόστερ το οποίο ο χρόνος δείχνει ως καλύτερο ή τουλάχιστον πληρέστερο συγκριτικά με αυτό που είχε ο Αστέρας στη σεζόν 2019-’20.

Ένας προπονητής που έχει πολύ καθαρές, ευδιάκριτες ιδέες για το ποδόσφαιρο κατάφερε στην εξέλιξη της σεζόν να παρουσιάσει μια ομάδα με καθαρή και ευδιάκριτη αγωνιστική ταυτότητα. Απέναντι σε ισοϋψείς ή υποδεέστερους αντιπάλους, ο Αστέρας είναι μια ομάδα που επιδιώκει να έχει μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας, γίνεται επιθετικός και κατά τη φάση της άμυνας, ασκεί μεγάλη πίεση στον αντίπαλό του με την ενεργητική αμυντική στάση του και κάνει τα πάντα για να επιβληθεί. Απέναντι σε ομάδες με βαρύτερο όνομα και ενδεχομένως μεγαλύτερη ποιότητα, ο Αστέρας προσπαθεί να έχει ίσο χρόνο κατοχής· διαφορετικά προσαρμόζει το παιχνίδι του στον αντίπαλο και αλλάζει στρατηγική: αμύνεται με βάθος και ψάχνει το γκολ με άμεσες επιθέσεις και με αντεπιθέσεις χάρη στην άμεση μετάβαση από την φάση της άμυνας στην φάση της επίθεσης.

Τη στρατηγική και τις τακτικές του ο Μίλαν Ράσταβατς τα βασίζει πάνω στην καλή κυκλοφορία της μπάλας από μια ομάδα που βρίσκεται στην 4η θέση του σχετικού πίνακα, χάρη στην υψηλή ακρίβεια στις μεταβιβάσεις (μ. ο. 82.1%). Μια ομάδα που δεν κρατά, κατά μέσο όρο, κάτω από 50% την μπάλα στα πόδια της, έχει καλούς δείκτες ποιότητας της κατοχής της μπάλας - δηλαδή αξιοποιεί την κατοχή για να αναπτύσσει επιθέσεις, να κάνει περίπου 10 τελικές προσπάθειες ανά παιχνίδι και γι’ αυτό να πετυχαίνει, κατά μέσο όρο, περισσότερα από 1 γκολ ανά παιχνίδι.

Στα παιχνίδια του Αστέρα εντός 2021 βλέπεις πολλά καλά στοιχεία: άμεσες επιθέσεις με την αποτελεσματικότητα που είχε αυτή που έφερε το 2ο γκολ απέναντι στον ΠΑΟΚ το περασμένο Σάββατο, την ικανότητα της ομάδας του να διαβάζει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τις αδυναμίες του αντιπάλου και να τις εκμεταλλεύεται, τους χώρους που δημιουργεί στα πλάγια μέσα από την συγκέντρωση της αντίπαλης άμυνας στον κεντρικό άξονα, την οποία επιτυγχάνει με πολλές πάσες στα μεσοδιαστήματα, τις κινήσεις των πλάγιων επιθετικών στην πλάτη της άμυνας, τις οποίες αξιοποιεί με κάθετες και διαγώνιες μεταβιβάσεις. Με άλλα λόγια, αν το παρατηρήσεις στο παιχνίδι του Αστέρα βλέπεις δουλειά.

Όλο αυτό που έχει παρουσιάσει ο Αστέρας στη διάρκεια της σεζόν είναι μια εξέλιξη της δουλειάς που είχε δείξει ο Ράσταβατς στην διετία 2017-’19. Στον καιρό του στην Ξάνθη, παρουσίαζε μια ομάδα με πολύ καλή αμυντική λειτουργία, της οποίας όμως το παιχνίδι δεν είχε μεγάλη ποικιλία στην επιθετική ανάπτυξη. Ήταν αποτελεσματικό, αλλά “φτωχό” σε θέαμα το παιχνίδι της Ξάνθης συγκριτικά με αυτό που σήμερα παρουσιάζει με τον Αστέρα. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν πρόκειται για μια εξέλιξη που οφείλεται στα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών, δηλαδή αν είναι μόνο η ποιότητα των παικτών που εξηγεί την διαφορά ή αν έχει βάλει νέα στοιχεία στο playbook του ο Σέρβος προπονητής συγκριτικά με εκείνη την διετία. Το γεγονός είναι πάντως ότι η σημερινή δουλειά δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι προπονητής ικανός να αποδειχθεί αποτελεσματικός όχι μόνο σε μια ομάδα που αφήνει την μπάλα στον αντίπαλο αλλά και σε μια που θέλει να κυριαρχεί μέσω της κατοχής της μπάλας.

Αν όλα αυτά που έχει παρουσιάσει στη διάρκεια αυτής της σεζόν τα είχε συνδυάσει με την προώθηση και ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών και ειδικά Ελλήνων, ο Ράσταβατς θα μας είχε παρουσιάσει την πιο εντυπωσιακή δουλειά της σεζόν μέχρι εδώ. Είναι όμως 5 όλοι κι όλοι οι Έλληνες που έχουν κάνει διψήφιο αριθμό συμμετοχών στην Superleague, κι είναι μόνο ένας ο “μικρός”, ο τερματοφύλακας Αντώνης Τσιφτσής, που έχει προβιβαστεί από την 2η ομάδα και κάνει σταθερά βήματα στην πρώτη. Στη θέση της διοίκησης του Αστέρα, αυτός θα ήταν ο στόχος που θα έθετα στον προπονητή: την αύξηση του αριθμού των νεαρών ποδοσφαιριστών που θα συμπληρώσουν διψήφιο αριθμό συμμετοχών στην επόμενη σεζόν.

Η σημερινή δυναμική του Αστέρα, η οποία αποτυπώνεται στο γεγονός ότι είναι η ομάδα που έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς στην διάρκεια των τελευταίων 9 αγωνιστικών, υπόσχεται ότι στα playoffs θα περάσουμε, ως θεατές, καλά μαζί του. Δηλαδή ότι θα βάλει πιο δύσκολα από αυτά που έβαλε πέρσι ο ΟΦΗ στους υπόλοιπους. Ανεξάρτητα όμως από την θέση που θα τερματίσει, το όραμα του Αστέρα πρέπει να είναι το να εκμεταλλευτεί αυτή τη δουλειά και να την εξελίξει. Αν μεγαλώσει, με όρους αγωνιστικούς, μέσα από την ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών, τότε ναι, μπορεί να αλλάξει τη δυναμική του, διότι θα εκμεταλλευτεί τις υπεραξίες που θα δημιουργήσει, όπως έκανε με τον Γιώργο Κυριακόπουλο που παραχώρησε στην Σασουόλο και θα δημιουργήσει πόρους για να τους διαθέσει προκειμένου να αναβαθμίσει την ποιότητα του ρόστερ του. Και εκτός αυτού, όσο περισσότερους νεαρούς Έλληνες θα βάζει στον αγωνιστικό χώρο του, τόσο περισσότερους θεατές θα βλέπει στις κερκίδες του, όταν η πορεία της πανδημίας το επιτρέψει.

Πηγή στατιστικών δεδομένων: wyscout.com

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.