Παναθηναϊκός: Πέταξε την ευκαιρία, τον... έσβησε η έξοδος του Βιγιαφάνιες!

Παναθηναϊκός: Πέταξε την ευκαιρία, τον... έσβησε η έξοδος του Βιγιαφάνιες!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Πέταξε την ευκαιρία, τον... έσβησε η έξοδος του Βιγιαφάνιες!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον Παναθηναϊκό που πέταξε το πρώτο ημίχρονο, σπατάλησε μεγάλες ευκαιρίες στο καλό του εικοσάλεπτο και σταμάτησε να απειλεί όταν ο Μπόλονι έβγαλε εκτός γηπέδου τον Λούκας Βιγιαφάνιες.

Ο Παναθηναϊκός πήγε στο Αγρίνιο για να νικήσει τον Παναιτωλικό που φέτος είναι μία προβληματική ομάδα και παλεύει για την σωτηρία του, να φτάσει τον Άρη και την ΑΕΚ στους 44 βαθμούς, να κάνει ακόμη ένα βήμα για την έξοδο στην Ευρώπη, να μπει στην τετράδα για πρώτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα τρεις στροφές πριν το φινάλε της κανονικής διάρκειας! Το αποψινό παιχνίδι ήταν κομβικό, καθώς οι «πράσινοι» έψαχναν και αντίδραση μετά την πρώτη ήττα μέσα στο 2021, στο ίδιο γήπεδο την προηγούμενη Πέμπτη από τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Το «τριφύλλι» από νωρίς μπήκε στην διαδικασία, στην συνθήκη που βάζει τους αντιπάλους του το τελευταίο διάστημα. Βρέθηκε από νωρίς πίσω στο σκορ και αναγκάστηκε να παίξει, να έχει την μπάλα στην κατοχή του. Στο πρώτο ημίχρονο απέδειξε για ακόμη μία φορά το πόσο αδούλευτος είναι σε αυτό το κομμάτι, καθώς δεν έκανε ούτε υποψία φάσης, δεν είχε πλάνο, δεν είχε αυτοματισμούς, συνεργασίες, πράγματα αυτονόητα σε αυτό το επίπεδο. Στο δεύτερο έφτιαξε φάσεις κυρίως χάρη στην ατομική ποιότητα των παικτών του και την άτακτη οπισθοχώρηση του Παναιτωλικού, αλλά βρέθηκε απέναντι σε έναν τρομερό Μελίσσα, ο οποίος ντύθηκε... Superman, κατέβασε ρολά και χάρισε το «τρίποντο» στην ομάδα του.

Από το 51' μέχρι το 67' το «τριφύλλι» έφτιαξε πέντε μεγάλες ευκαιρίες αλλά από το 67' και το δοκάρι του Νγκμπακοτό μέχρι το φινάλε, δεν κατάφερε να απειλήσει εκ νέου, με τον Μπόλονι να σβήνει την επιθετικότητα της ομάδας του, με την ακατανόητη αλλαγή του Λούκας Βιγιαφάνιες στο 73'!

Άφαντος στο πρώτο ημίχρονο

Το γρήγορο γκολ του Εντινγκά από την λάθος απομάκρυνση του Φώτη Ιωαννίδη, ο οποίος παρά την καλή αγωνιστική του εικόνα ήταν και ο μοιραίος επιθετικά με χαμένο το τετ-α-τετ του 62', έφερε τον Παναθηναϊκό σε μία άβολη θέση. Να πρέπει να παίξει ποδόσφαιρο, να διασπάσει μία καλά οργανωμένη αντίπαλη άμυνα, όπως ήταν αυτή του Παναιτωλικού στο πρώτο μέρος.

Οι «πράσινοι» δεν έχουν δουλευτεί για να μπορούν να είναι αποτελεσματικοί σε αυτό το κομμάτι και δεν έφταναν καν με αξιώσεις στο επιθετικό τρίτο. Αρκετά γεμίσματα προς τον Ιωαννίδη, ανύπαρκτες συνεργασίες από τα άκρα, έλλειψη συνδυαστικού ποδοσφαίρου. Ευκαιρίες; Μηδέν. Καμία. Ούτε υποψία. Το πρώτο ημίχρονο στα σκουπίδια, με τους γηπεδούχους να κλείνουν σωστά τους χώρους, να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στο ανασταλτικό κομμάτι και να κρατούν εύκολα το μηδέν.

Ατομική ποιότητα, άχαστα αλλά μόνο για ένα τέταρτο!

Η είσοδος του εξαιρετικού Αϊτόρ στην έναρξη του δευτέρου μέρους, η μετατόπιση του Βιγιαφάνιες σε ρόλο δεκαριού και όχι να γυρίζει να παίρνει την μπάλα στην μεσαία γραμμή αλλά και η άτακτη οπισθοχώρηση του Παναιτωλικού, ο οποίος δεν μπορούσε να αλλάξει δεύτερη πάσα και κλείστηκε στα 2/3 του γηπέδου, έφεραν τον Παναθηναϊκό έξω από τα καρέ των γηπεδούχων. Χάρη κυρίως στην ατομική ποιότητα των παικτών του «τριφυλλιού»(μία φάση από κούρσα του Χουάνκαρ, μία φάση από λόμπα του Αϊτόρ, μία από κάθετη του Βιγιαφάνιες και προσποίηση του Μαουρίσιο) το σύνολο του Λάζλο Μπόλονι που πήρε... αέρα την μάχη της μεσαίας γραμμής και έφτιαξε 5 μεγάλες ευκαιρίες!

Από το 51' μέχρι και το 67' ο Παναθηναϊκός ήταν επικίνδυνος αλλά πλήρωσε είτε τα άσχημα τελειώματα των παικτών του είτε το εξαιρετικό βράδυ του Μελίσσα, ο οποίος δεν θα έπαιζε απόψε αν ο... θεούλης Κνετ δεν είχε καεί στο ψήσιμο μιας μπριζόλας!

Ο Βιγιαφάνιες «έφτιαξε» δύο κλασσικές ευκαιρίες και ο Μπόλονι τον έκανε αλλαγή!

Από την εικόνα του ματς φαινόταν πως ήταν θέμα χρόνου να έρθει η ισοφάριση. Από το 67' όμως μέχρι και το 96' που ολοκληρώθηκε το ματς, ο Παναθηναϊκός δεν έκανε την παραμικρή ευκαιρία και αναλώθηκε ξανά σε γιόμες, πρόχειρες επιλογές. Ο καθοριστικός παράγοντας στο να... σβήσει η επιθετικότητα του «τριφυλλιού» ήταν η αντικατάσταση του Λούκας Βιγιαφάνιες στο 73'! Ορθά μπήκε στο παιχνίδι ο Μακέντα αλλά ο Αργεντινός μέσος έκανε απόψε στο Αγρίνιο το καλύτερό του ημίχρονο από την ημέρα που επέστρεψε στην Ελλάδα.

Από δική του κάθετη πάσα στο 61' ο Ιωαννίδης βγαίνει φάτσα με το γκολ και στην συνέχεια ο Τσότσαλιτς διώχνει πάνω στην γραμμή το σουτ του Αϊτόρ, από δική του κεφαλιά πάσα μετά την τρομερή μπαλιά του Αϊτόρ, ο Νγκμπακοτό σε κενή εστία δεν θα καταφέρει να σκοράρει.

Στον ρόλο που πρέπει να παίζει, δηλαδή στο «10», ο Βιγιαφάνιες έσβησε τα τελευταία άσχημα παιχνίδια και ήταν εξαιρετικός. Κανείς δεν κατάλαβε τον λόγο που βγήκε από αυτό το παιχνίδι...

Αν δεν βελτιωθεί, δεν θα επιστρέψει στην Ευρώπη

Εδώ και περίπου ένα δίμηνο, λέμε και ξαναλέμε και ξαναλέμε πως ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να προσπαθεί να παράγει ποδόσφαιρο για να κερδίζει, καθώς δεν θα μπορεί πάντα να βάζει ένα γκολ και μετά να παίζει μαζική άμυνα. Έχουμε πει εκατό φορές, πως πρέπει να διορθωθεί η κατάσταση στο δημιουργικό κομμάτι. Το αποψινό τέταρτο δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο, καθώς όπως αναφέραμε οι φάσεις ήταν προϊόν ατομικής ποιότητας, απέναντι σε έναν αντίπαλο που τα είχε... χαμένα σε εκείνο το διάστημα. Κάποια στιγμή το «βάζω ένα γκολ και κάθομαι πίσω» θα σταματούσε. Τώρα, λοιπόν, που σταμάτησε, καιρός είναι να αρχίζει να δουλεύει κι άλλα πράγματα η ομάδα στο Κορωπί γιατί σε αντίθετη περίπτωση το... τρένο για την Ευρώπη θα χαθεί.

Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.