Η θέση του Καμαρά και η εικόνα Λαλά και Όλεγκ

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Η θέση του Καμαρά και η εικόνα Λαλά και Όλεγκ

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta δέκα πράγματα για τον Καμαρά και τους δύο νέους ακραίους μπακ του Ολυμπιακού.

bwin: Κορυφαίες οnline αποδόσεις στο Ολυμπιακός - Άρης. |21+

Επιστροφή στο πρωτάθλημα λοιπόν απόψε για τον Ολυμπιακό, μετά την σπουδαία νίκη επί της PSV την Πέμπτη.

Κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον η τελική επιλογή του Μαρτίνς για την ενδεκάδα, ενόψει και της ρεβάνς με τους Ολλανδούς. Μην ξεχνάμε ότι βγάζοντας τους 11 που έπαιξαν στο πρώτο ματς του Γιουρόπα Λιγκ βασικοί, ο Πέδρο έχει στη διάθεση του και τους Τζολάκη, Κρίστινσον, Ανδρούτσο, Ντρέγκερ, Σεμέδο, Χολέμπας, Τιάγκο, Φορτούνη, Μασούρα, Βρουσάι, Ραντζέλοβιτς, Χασάν, Κάιπερς! Δηλαδή, μία ολόκληρη ενδεκάδα, συν ένα παίκτη κι ένα ακόμη γκολκίπερ! Θα θελήσει να την αξιοποιήσει, κάνοντας…ολοσχερές ροτέισον, παίρνοντας και το όποιο ρίσκο;

Τέλος πάντων, εγώ θα ήθελα να σταθώ εδώ σε κάποιους παίκτες του Ολυμπιακού, με αφορμή την εικόνα τους την Πέμπτη. Και πρωτίστως στον Καμαρά. Και από αυτά που είδα στο πρώτο ματς με τους Ολλανδούς, έχω την αίσθηση ότι ο Μαντί δεν βολεύεται το ίδιο καλά παίζοντας δεκάρι. Όταν πέρασε στην θέση που κατά βάση τον είχαμε συνηθίσει, σαν οκτάρι, στο τελευταίο τέταρτο του παιχνιδιού, νομίζω ότι είχαμε κατακόρυφη άνοδο στην απόδοση του. Μπορεί κάποιος να προσέξει ότι από δικές του έξοχες πάσες προς τον Φορτούνη στο 82΄, προς τον Μασούρα στο 89΄και προς τον Φορτούνη πάλι στο 93΄, ξεκίνησαν τόσο το τέταρτο γκολ, όσο και δυο ευκαιρίες στις οποίες ο Χασάν δεν μπόρεσε να τελειώσει τις φάσεις.

Ο Μαντί παίζοντας δεκάρι βοηθάει πράγματι πολύ σε ένα κομμάτι-στο πρες ψηλά. Το έκανε, άλλωστε, δύο φορές και στο παιχνίδι με την PSV άσχετα αν ο ίδιος τα χάλασε στην τελικά πάσα. Επιπλέον σε αυτή, την πιο προωθημένη θέση, έρχεται πιο κοντά στο γκολ, αφού πατάει πιο εύκολα την αντίπαλη περιοχή. ωστόσο, όπως έχω παρατηρήσει δεν είναι καμία μεγάλη διαφορά στα γκολ που βάζει σα οκτάρι, σε σχέση με τα γκολ που βάζει σαν δεκάρι.

Ο Καμαρά είναι κεντρικός μέσος που θέλει χώρους μπροστά του, έτσι ώστε αφενός μεν να έρθει από πίσω σαν τρέιλερ για το γκολ, αφετέρου δε να βγάλει με μεγαλύτερη ευχέρεια τις πάσες που μπορεί να περάσει-έτσι π.χ. ξεκίνησε και την ευκαιρία του Λαλά, με ωραία μπαλιά του μπροστά από την περιοχή του Σα προς τον Ελ Αραμπί. Και βέβαια σαν οκταροεξάρι βοηθάει περισσότερο και στο ανασταλτικό κομμάτι, αν και το πιο μεγάλο πρόβλημα του Μαντί η έλλειψη αίσθησης της σωστής θέσης που πρέπει να παίρνει κοντά στην περιοχή του Ολυμπιακού. Σαν να μην έχει μάθει ακόμη, τρίτο χρόνο στον Ολυμπιακό, πότε πρέπει να μαρκάρει τόσο στο open play, όσο και στις στατικές φάσεις-πιστεύω δε ότι αυτό είναι ένα μειονέκτημα εξαιτίας του οποίου αρκετοί σύλλογοι από την Αγγλία και την Ιταλία διστάζουν να δώσουν τα λεφτά στα οποία κοστολογείται ο παίκτης.

Μπορεί και να κάνω λάθος, νομίζω όμως ότι ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να παίζει σταθερά 4-2-3-1 στην συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων του. Με ροτέϊσον ανάμεσα σε Εμβιλά, Μπουχαλάκη, Καμαρά (και τη βοήθεια του Πέπε η, του Τιάγκο), θα είχε πάντα φρέσκο και με ένταση κεντρικό δίδυμο στα χαφ-και μπροστά τους τον Φορτούνη η, τον Βαλμπουενά σαν δεκάρι, άλλοτε τον ένα κι άλλοτε τον άλλο, άρα επίσης με φρεσκάδα κι ενέργεια.

Και θα ήθελα να γράψω και κάτι για τα ακραία μπακ. Κυρίως τον Λαλά, που τον είδαμε σε μόλις δεύτερο παιχνίδι. Μοιάζει να είναι κάπως «μαγκωμένος» ακόμη, φανταζόμαστε γιατί δεν είναι ακόμη καλά καλά τρεις εβδομάδες στον Ολυμπιακό. Απλά θα τον περίμενα με μεγαλύτερη ενέργεια στο παιχνίδι, υπό την έννοια ότι προέρχεται από ένα πρώτο μισό της σεζόν στο οποίο είχε παίξει και στις 21 αγωνιστικές του γαλλικού πρωταθλήματος βασικός με την Στρασμπούρ-όπως ο Όλεγκ που ήρθε προερχόμενος από την Πορτογαλία με συνεχόμενα παιχνίδια βασικός κι ανεξάρτητα από την καλή η, πολύ καλή η, λιγότερο καλή απόδοση του, βγάζει ένταση στο παιχνίδι του.

Ίσως να είναι και άλλο το στιλ του Λαλά και δεν το έχουμε συνηθίσει. Κι όμως η ταχύτητα δεν του λείπει, όπως είδαμε στις δύο ενδεικτικές φάσεις, τη μία στην οποία βγήκε σφαίρα μπροστά χωρίς όμως να πλασάρει καλά από εξαιρετική θέση και την δεύτερη στην οποία γύρισε σφαίρα πίσω και κάλυψε τον Γκέτσε σε φάση στην οποία ο Σωκράτης φαίνονταν να είχε χάσει τον Γερμανό. Κατά τα άλλα, παρότι δεν είναι ψηλό παιδί, έδειξε να βοηθάει αμυντικά στις στατικές φάσεις παίρνοντας κεφαλιές, κέρδισε μία κάρτα από αντίπαλο του σε μία προώθηση του, αλλά γενικά δεν είχε τόση μεγάλη συμμετοχή στο παιχνίδι και ουκ ολίγες φορές έχασε μάλλον εύκολα την μπάλα.

Αλήθεια είναι κι ότι ο Γάλλος μπακ έφαγε κάποιες πλαγιοκοπήσεις από τον αντίπαλο αριστερό μπακ, τον Μαξ, όμως εδώ δεν μπορούμε να του κάνουμε αυστηρή κριτική, καθώς μπροστά του έπαιζε ο Βαλμπουενά, του οποίου οι επιστροφές στην άμυνα είναι σε ρυθμό που δεν συνάδει ούτε κατά διάνοια για ευρωπαϊκό παιχνίδι. Και δεν ξέρω πώς θα γίνει στη ρεβάνς, να φεύγει πάλι συνέχεια ο Μαξ από τα αριστερά της PSV…

Ο Όλεγκ θα έλεγα ότι γενικά στάθηκε καλά στο αμυντικό κομμάτι, έχοντας μπροστά τον Μπρούμα, που γυρίζει πολύ πιο γρήγορα για να βοηθήσει τον μπακ (κι αργότερα τον Μασούρα). Ο νεαρός Μολδαβός, σημειωτέον στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της καριέρας του, έβγαλε αρκετές καλές άμυνες, ήταν πιεστικός και βγήκε και μπροστά, με απολογισμό κατά βάση ένα σουτ από αρκετά καλή θέση αλλά όχι τόσο επικίνδυνο μετά από μεγάλη κούρσα (ατυχώς δεν υπήρχε ούτε…μισός συμπαίκτης του για να γυρίσει την μπάλα και να δημιουργηθεί ευκαιρία) και μετά μία σέντρα για την κεφαλιά του Βρουσάι προς το τέλος του ματς.

Μία φορά «έχασε» τον Ολλανδό δεξί μπακ Ντάμφρις και βγήκε επικίνδυνη σέντρα, αλλά αυτά θα γίνουν μέσα σε ένα παιχνίδι. Το μεγάλο θέμα με τον νεαρό αριστερό μπακ του Ολυμπιακού είναι ότι δύσκολα αντιμετωπίζει τις μπαλιές πίσω από την πλάτη του. Εκεί έχει θέμα και πρέπει να το δουλέψει. Όπως βεβαίως και στο πώς αμύνεται στις στημένες φάσεις, αφού στο δεύτερο γκολ των Ολλανδών αδράνησε παντελώς.

Βέβαια, στο κομμάτι αυτό γενικά έχω κάποιες ενστάσεις για τον τρόπο που αμύνεται ο Ολυμπιακός. Για παράδειγμα, βλέπεις το 2-2 της PSV και ναι μεν παρατηρείς ότι τον Ζαχάβι τον είχε ο Όλεγκ αφήνοντας τον αμαρκάριστο στην εξέλιξη της φάσης, αλλά παρατηρείς κι ότι ο Όλεγκ ήταν μόνος του ανάμεσα σε τρεις παίκτες της PSV, γιατί η οδηγία είναι όλοι οι άλλοι παίκτες του ολυμπιακού να αμύνονται στην ίδια ευθεία μπροστά από την εστία του Σα. Έτσι, όμως, οι παίκτες που έρχονται από πίσω για να πάρουν την κεφαλιά, δεν έχουν πλεονέκτημα;…

Για να αλλάξουμε, όμως, θέμα: αυτό που μου άρεσε ήταν η «ντρίμπλα» που είχε κάνει ο Μαρτίνς στη συνέντευξη Τύπου πριν το ματς, όταν δήλωσε ότι, «θα είναι ελαφρώς διαφορετική η ενδεκάδα» και τελικά έκανε πέντε αλλαγές σε σχέση με το ντέρμπι με τον ΠΑΟ! Τα κάνει αυτά ο Πέδρο, να προσπαθήσει όσο μπορεί να παραπλανήσει κάπως τον αντίπαλο προπονητή.

Κι επειδή περί ου ο λόγος ο Σμιντ, ο Γερμανός τεχνικός της PSV έχει καταλάβει προφανέστατα ότι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση αν αποκλειστεί η ομάδα του από το Γιουρόπα Λιγκ, κι ενώ ήδη έχει αποκλειστεί από το Κύπελλο κι έχει μείνει αρκετά πίσω στο πρωτάθλημα, κι άρχισε τον ψυχολογικό πόλεμο ενόψει της ρεβάνς. «Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τη νίκη του σαν να πήρε το Γιουρόπα Λιγκ. Για να δούμε όμως τι θα γίνει την άλλη Πέμπτη, ειδικά άμα βάλουμε ένα γρήγορο γκολ», δήλωσε προσπαθώντας να «ανάψει» από τώρα το ματς και να φτιάξει «κλίμα» για την ομάδα του.

Τώρα, πού είδε ότι στον Ολυμπιακό πανηγύρισαν τη νίκη αυτή σαν να πήραν το Γιουρόπα Λιγκ, είναι μία άλλη, πονεμένη, ιστορία. Μάλλον από τα αστράκια που είδε μετά το τέταρτο γκολ. Κρίμα που δεν είχε καλή ετοιμότητα και ρέντα, αυτή τη φορά, ο Χασάν και δεν μπόρεσε να κάνει γκολ σε μία από τις τέσσερις στιγμές που του παρουσιάστηκαν στο τέλος.

Για να βλέπαμε κατά πόσο θα είχε όρεξη για mind games ο Γερμανός, που έφαγε τα τέσσερα κι εμφανίστηκε και…χαμογελαστός στην κάμερα της Cosmote

Άσχετο: Οι τελικοί για τον ΠΑΟΚ του Πάμπλο Γκαρσία συνεχίζονται. Με μείον…13 (!) παίκτες, εκ των οποίων οι δέκα είναι οι πιο βασικοί της, πάει σήμερα η Λαμία στην Τούμπα για να…κτυπήσει το ματς!

Δείτε τώρα κι ένα βιντεάκι με τον πιτσιρικά, συμπατριώτη του Μαντί Καμαρά που έφερε ο Ολυμπιακός.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.