Η 2η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος

Η 2η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η 2η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τον βαθμολογικό πίνακα, ο οποίος λέει την αλήθεια για τον σημερινό Αρη, μια ομάδα που υπερέχει έναντι όλων των υπολοίπων πλην Ολυμπιακού.

Δύο μήνες πίσω, στις 7 Δεκεμβρίου έγραφα αυτό το σημείωμα, επειδή την εμφάνιση του Άρη στο Περιστέρι απέναντι στον Ατρόμητο την αντιλαμβανόμουν, κι ας μην είχε νικήσει, ως την καλύτερη απόδοση ομάδας σε εκτός έδρας παιχνίδι στην Superleague 2020-’21. Δεν βιαζόμουν τότε να κάνω γενικεύσεις και να βασιστώ σε εκείνο το δείγμα για να βγάλω μεγαλύτερα συμπεράσματα σχετικά με την δυναμική του Άρη. Σήμερα, που έχουν περάσει 64 ημέρες και 11 παιχνίδια πρωταθλήματος μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι ο σημερινός βαθμολογικός πίνακας είναι μια καθαρή, ευκρινής και αξιόπιστη φωτογραφία της στιγμής: στην δεύτερη θέση του πίνακα βρίσκεται η δεύτερη καλύτερη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος στην δεδομένη στιγμή.

Πίσω στον Δεκέμβριο κρατούσαμε κάποιες επιφυλάξεις, διότι ο Ακης Μάντζιος μετρούσε μόνο 2.5 μήνες στον πάγκο του Άρη. Περιμέναμε δηλαδή να διαπιστώσουμε αν αυτό που βλέπαμε από τον Άρη στα πρώτα 8 παιχνίδια του Έλληνα προπονητή θα ήταν όμοιο σε δυναμική και ποιότητα με αυτό που θα παρακολουθούσαμε στο μέλλον. Και μεσολάβησαν 10 αγώνες, και σε αυτόν της Κυριακής, που ήταν ο 11ος είδαμε στην αγωνιστική νοοτροπία και στην απόδοση του Άρη μια συνέχεια αυτού που είχαμε δει στο Περιστέρι απέναντι στον Ατρόμητο.

Δεν ήταν η ίδια ενδεκάδα (είχε 4 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές) στο ΟΑΚΑ με αυτή που είχε παραταχθεί απέναντι στον Ατρόμητο. Όμως ήταν ακριβώς ίδια η αγωνιστική ταυτότητα. Ο Άρης ήταν μια ομάδα με επιθετική στάση στο τερέν όταν δεν είχε την μπάλα στα πόδια, με διάθεση και ενέργεια, αλλά και συντονισμό των ομαδικών τακτικών κινήσεών του για να πιέσει τον αντίπαλο στο χτίσιμο των επιθέσεών του. Είχε την ίδια ένταση και την ίδια επιθετικότητα στις μονομαχίες όταν επιχειρούσε να επανακτήσει την κατοχή της μπάλας. Στην ανάπτυξη των επιθέσεων ακολούθησε τα ίδια μοτίβα: εναλλαγή ανάμεσα σε άμεσες επιθέσεις με μακρινές μεταβιβάσεις από τον τερματοφύλακα προκειμένου να μη δώσει στην ΑΕΚ το δικαίωμα να τον πιέσει ψηλά και να επιτεθεί προτού προλάβει εκείνος να οργανωθεί αμυντικά, και σε επιθέσεις που αναπτύσσονταν με καλό ρυθμό και στόχο να δημιουργήσει υπεραριθμία είτε στις πτέρυγες είτε στον κεντρικό άξονα και να ευνοήσει τις συνεργασίες ανάμεσα στους ποιοτικούς κεντρικούς μέσους και τους μεσοεπιθετικούς.

Τούτη τη φορά ο Άρης ήταν πιο προσεκτικός, γι’ αυτό και έκανε λιγότερα λάθη, αλλά και ακόμα καλύτερα οργανωμένος ανασταλτικά με συνέπεια να “επιτρέψει” στην ΑΕΚ χαμηλότερης ποιότητας ευκαιρίες (xG: 0.82) από αυτές που επιτρέπει κατά μέσο όρο στον αντίπαλο (0.96) και να κρατήσει την ΑΕΚ σε μικρότερο αριθμό τελικών προσπαθειών (8) από αυτές που εκείνη δημιουργεί κατά μέσο όρο (11). Η ποιότητα των ευκαιριών της ΑΕΚ ήταν αισθητά χαμηλότερη (ο μέσος όρος των xG της ΑΕΚ είναι 1.47). Και ανεξάρτητα από την ποιότητα της ομαδικής ή ατομικής απόδοσης των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, μια εξήγηση για αυτό ήταν και η απόδοση του Άρη στο αμυντικό κομμάτι.

Σε ακόμη ένα παιχνίδι εκτός έδρας ο Άρης έμεινε συγκεντρωμένος, κράτησε το ίδιο τέμπο σε όλο το 90’λεπτο και γι’ αυτό έκανε πολύ λιγότερα λάθη από την αντίπαλό του, και ανησύχησε πολύ λίγες φορές. Η εμπειρία του προπονητή και η επίγνωση μιας ομάδας με τον δεύτερο μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας στην κατηγορία (29.3 - 2ος πίσω από τον Απόλωννα) ήταν στοιχεία που εξηγούν την ωριμότητα του Άρη στη διαχείριση ενός εκτός έδρας αγώνα, και αυτή την υπέρβαση που είναι μια νίκη εκτός έδρας επί της ΑΕΚ. Η εικόνα, η απόδοση, η αγωνιστική νοοτροπία, η θετική στάση, η αποφασιστικότητα και η μαχητικότητα δημιούργησαν στον θεατή την αίσθηση ότι αυτή η ομάδα είναι πολύ καλά εκπαιδευμένη και πολύ καλά συντονισμένη με τον προπονητή στην εφαρμογή του αγωνιστικού πλάνου της.

Η αποτελεσματικότητα

Τι του μένει του Άρη να βελτιώσει προκειμένου να ανεβάσει την ποιότητα της απόδοσης του; Την αδυναμία με την οποία έζησε καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου γύρου, αυτή που τον οδήγησε στην επιλογή να γυρέψει ενίσχυση στη μεταγραφική περίοδο: την αποτελεσματικότητα. Ο Άρης βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος κι ενώ έχει την χειρότερη επίδοση στην αποτελεσματικότητα (1 γκολ ανά 7.5 τελικές προσπάθειες) από τις ομάδες της πρώτης 5αδας του βαθμολογικού πίνακα. Γι’ αυτό και είναι λογικός ο συνειρμός, από τον οποίο γεννούνται προσδοκίες: αν ο Άρης, η 3η ομάδα σε τελικές προσπάθειες, βελτιωθεί στις εκτελέσεις και γίνει όσο αποτελεσματικός ήταν στο ΟΑΚΑ (σε 7 τελικές βρήκε 4 φορές εστία και 2 φορές δίχτυα), θα τερματίσει δεύτερος. Αυτή είναι η δυναμική της ποιότητας που βγάζει αυτή την εποχή σε όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του παιχνιδιού.

Πηγή στατιστικών στοιχείων: wyscout.com

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.