ΑΕΚ: Οι δυο... δρόμοι της Α.Ε.Κ.

ΑΕΚ: Οι δυο... δρόμοι της Α.Ε.Κ.

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
ΑΕΚ: Οι δυο... δρόμοι της Α.Ε.Κ.

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης διαπιστώνει πως όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν για την Ένωση με τις αλλαγές προπονητών και εστιάζει στην επόμενη μέρα, ενώ έχει υστερόγραφα
bwin: Κορυφαίες οnline αποδόσεις στο Παναιτωλικός - ΠΑΣ Γιάννινα. |21+

Καλή εβδομάδα να έχουμε όμως έτσι όπως το πάει η ΑΕΚ δεν το βλέπω... Διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και ήδη στην Ένωση και το ποδοσφαιρικό της τμήμα δείχνουν να υπάρχουν και να λειτουργούν μόνο μέχρι να 'ρθει το καλοκαίρι... Συμβιβασμένοι με την αποτυχία και την γκέλα με οποιαδήποτε ομάδα, απέναντι σε ρόστερ πολύ πιο «φθηνά» όπως αυτά του ΠΑΣ και του Άρη, επιβεβαιώνουν όλους εκείνους που φωνάζουν ότι πολλοί από αυτούς ΔΕΝ κάνουν για ομάδα που επιθυμεί να πρωταγωνιστεί...

Μπήκε στην κουβέντα και το ζήτημα «μη χάσουμε και την Ευρώπη με δαύτους» από τα μέσα και όχι μόνο... Προσωπικά εκτιμώ πως όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα τα τελευταία χρόνια, έχουν καταφέρει ΟΛΟΙ να αδιαφορεί ειλικρινά με την ομάδα ο Ενωσίτης και το αν θα βγει ή όχι σε μια διοργάνωση νέα της UEFA, που δεν ενθουσιάζει κανέναν (κακώς για μένα)! Αυτό είναι το πιο σοβαρό ζήτημα που πρέπει να απασχολεί τους διοικούντες την ΑΕΚ από τη στιγμή που εμπεδώσουν ότι απέτυχαν σε απόλυτο βαθμό για άλλη μια φορά.

Αναφέρω και σημειώνω την αποτυχία της διοίκησης, του Δημήτρη Μελισσανίδη και των συνεργατών του, διότι για κάποιον περίεργο και άγνωστο για μένα λόγο στην Ελλάδα πρέπει να το λέμε ξανά και ξανά διαφορετικά είμαστε ύποπτοι στο πιο καλό σχόλιο και υπάλληλοι που τα παίρνουμε στα ακραία σενάρια! Αυτό το γνωρίζουν φυσικά στην ΠΑΕ, ότι απέτυχαν, κάτι που αναμένεται να αποδειχθεί από το καλοκαίρι που έρχεται και όσα αλλάξουν. Ωστόσο πρέπει να δούμε και πέρα από το προφανές. Να λέμε κάθε φορά τα ίδια δεν έχει νόημα. Οφείλουμε να σκεφτούμε και να δούμε ποια μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα.

Καλό το ανάθεμα στη διοίκηση, αναμενόμενο και απόλυτα δικαιολογημένο. Πάντα πρώτα και κύρια το λάθος θα αφορά το μεγάλο αφεντικό. Αν δεν βγαίνει η όποια επιλογή εστιάζεις σε αυτόν που την έκανε. Στο τέλος της ημέρας πάντα και όλοι οι δρόμοι θα δείχνουν το νούμερο ένα και ποτέ το... σαμάρι που σκόπιμα κάποιοι θα χτυπάνε γιατί είναι λίγοι και ανύπαρκτοι! Η ΑΕΚ όμως δεν πρέπει να σπαταλάει ενέργεια, χρόνο και ουσία με το να ασχολείται σε αυτά. Πρέπει να δει επιτέλους το πρόβλημα κατάματα και να βρει τρόπο να το λύσει...

Ο πρώτος... δρόμος για την επόμενη μέρα!

Εκτιμώ πως για την ΑΕΚ τα πράγματα είναι περισσότερο απλά απ' ότι μπορεί να τα βλέπουν ορισμένοι. Για μένα υπάρχουν δυο δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει η Ένωση προκειμένου να αλλάξει την κατάσταση και εννοείται πως σε κανέναν από αυτούς δεν προκύπτει ότι θα βρει δεδομένα την... υγειά της (διότι είναι άρρωστη η αλήθεια είναι). Δυο επιλογές για να πορευτεί από τώρα που οφείλει ήδη να προγραμματίζει την χρονιά που έρχεται σα διοίκηση την ίδια ώρα που το ποδοσφαιρικό – αγωνιστικό κομμάτι πρέπει να μαζευτεί και να κάνει έστω τα βασικά (θέση στην 4αδα και διεκδίκηση Κυπέλλου).

Ο πρώτος δρόμος είναι αυτός που θέλει να αξιολογείται έως το τέλος της σεζόν ο Μανόλο Χιμένεθ και τελικά να αποφασιστεί ότι δεν γίνεται να πορευτούμε με αυτόν (κι ας χρειαστήκαμε σαν club τρεις φορές να συνεργαστούμε για να το καταλάβουμε). Πάμε να τον... ακολουθήσουμε; Αυτός ο δρόμος σε υποχρεώνει να πας σε λύση (επιτέλους) ουσίας και η οποία να μην εμπεριέχει κανένα απολύτως ρίσκο. Μπορεί να υπάρχει τέτοια; Προφανώς... Αρκεί να γίνει η αναζήτηση με το σωστό τρόπο και όχι με το... πιστόλι στον κρόταφο!

Θα πρέπει να ξέρουν ακριβώς τι θέλουν στην ΑΕΚ, να γίνουν συναντήσεις, συνεντεύξεις, να τσεκαριστούν όλα τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης σχετικά με το προφίλ του υποψήφιου τεχνικού σε όλα: στο αγωνιστικό, στις σχέσεις του με τους ποδοσφαιριστές, στο αποτέλεσμα της δουλειάς του σε ομάδα με πίεση πρωταθλητισμού και ταυτόχρονης ανάδειξης-εξέλιξης νέων παικτών... Αν επιλεγεί αυτός ο δρόμος πρέπει να γίνει η επιλογή έως τον Απρίλιο, βαριά Μάιο, προκειμένου μαζί του να τρέξουν και τον αγωνιστικό σχεδιασμό που απαιτεί μίνιμουμ έξι προσθήκες ενδεκάδας.

Δεν είμαι υπερβολικός. Το 'χω ξαναγράψει για το κομμάτι της ενίσχυσής της. Από τη στιγμή που το καλοκαίρι απέτυχε να βρει τον κεντρικό αμυντικό που θα ηγηθεί της άμυνάς της και έφερε δυο που μαζί ΔΕΝ κάνουν ένα έστω καλό – αξιόπιστο στόπερ, πρέπει να βρει τον ηγέτη της με δεδομένο ότι τελειώνει και η συνεργασία με τον Τσιγκρίνσκι! Το ίδιο ισχύει με το αριστερό άκρο της άμυνας όπου η ΑΕΚ έχει μόνο τον Μιτάι (οι άλλοι πρέπει να φύγουν). Στα χαφ της πρέπει να βρει έναν διαφορετικό από τους ίδιους που έχει και αφού βιάστηκε με Σιμάνσκι (να τελειώσει με Κρίστισιτς) ότι ήταν αυτό που έψαχνε και φυσικά θέλει αριστερό εξτρέμ και φορ και βέβαια τερματοφύλακα πρώτο, βασικό και αναντικατάστατο!

Ο δεύτερος δρόμος με Χιμένεθ στον πάγκο!

Ο δεύτερος δρόμος έχει να κάνει με την απόφαση να διατηρήσεις τον Μανόλο στη τεχνική ηγεσία ειδικά από τη στιγμή που έχει συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο και εφόσον παρατηρείται μια ανικανότητα εύρεσης ικανού. Αν αυτό γίνει αποφασίζεις να πας στη λογική του άμεσου ποδοσφαίρου, σε ένα παιχνίδι που ζητούμενο είναι οι δεύτερες μπάλες (αυτό που ακούτε- ακούμε σε κάθε ματς από τον πάγκο: second balls). Να κρατάμε το μηδέν πίσω και να βρούμε ένα γκολ μέσα απ' την ποιότητα των «μπροστινών» δίχως συγκεκριμένο επιθετικό τρόπο λειτουργίας!

Προσοχή δεν είναι κακό και δεδομένα δεν το κατακρίνω, άλλωστε ειλικρινά σέβομαι και έχω μεγάλη αδυναμία στον Χιμένεθ, τον θέλω για την Νέα Φιλαδέλφεια με τα καλά και τα κακά του. Όμως για να είναι αυτός που μπορείς να πάρεις κάτι απ' αυτόν οφείλεις να κάνεις σειρά πραγμάτων... Για αρχή αν το αποφασίσεις πρέπει να το κάνεις έχοντας στο μυαλό σου να βάλεις παίκτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο ρόστερ και για να πάρεις οτιδήποτε δύναται να σου προσφέρει αυτό το πλάνο. Απαιτείται η δημιουργία ενός δυναμικού με πνεύμα αυτοθυσίας και η δημιουργία αποδυτηρίων που δεν ξέρω αν μπορεί να προκύψουν ξανά όπως το 2018...

Η διοίκηση αν το πάρει απόφαση να πάει με Μανόλο θα πρέπει να τον βάλει ουσιαστικά στην εξίσωση του αγωνιστικού σχεδιασμού με δικές του αποφάσεις για τις προσθήκες. Διότι βλέπουμε και με τον Νταντσένκο που αποκτήθηκε (με τη δική του σύμφωνη γνώμη αφού τον είδε και συζήτησε με τον Κονέ για τον παίκτη) για δεξί μπακ ότι τον έβαλε εξτρέμ στο πρώτο του ματς (δίχως λόγο και ουσία σε αυτήν την κίνηση για μένα) και είπε περίεργα πράγματα στις δηλώσεις του για τον Ουκρανό και τη θέση του. Θα μπορούσε να πει «δεν μου κάνει» κάτι που ΔΕΝ έκανε! Επίσης θυμάμαι την περίοδο με Μαϊστόροβιτς που του έφερε έναν παίκτη μόνο, τον Τρίστασον, τον οποίο επειδή δεν ήθελε ο Μανόλο, δεν τον είδαμε τελικά ΠΟΤΕ.

Άρα δεν (θα) υπάρχει δικαιολογία για τη διοίκηση αν πάει κόντρα στα παραπάνω και δεν κάνει αυτά που θα θέλει ο Χιμένεθ αν έπειτα αποτύχει. Ο Ισπανός σύμφωνα και με όσους τον γνωρίζουν από τη Σεβίλλη πολύ καλά είναι ένας τίμιος προπονητής, δουλευταράς που αν δεν τον... ελέγχεις λίγο σε αποφάσεις και επιλογές στο αγωνιστικό μπορεί να χάσει την μπάλα και να γίνουν όλα... ώπα! Η διοίκηση θα πρέπει σε καθημερινή βάση να δουλεύει (και) για το πώς θα επιλέγει πράγματα για τα ματς ο προπονητής, να του επιβάλλεται εκεί που πρέπει, διότι για παράδειγμα δεν γίνεται έπειτα από τέσσερις φορές που 'χεις συνεργαστεί μαζί του να μην έχεις εμπεδώσει ότι δεν γίνεται να αξιώνεις από έναν προπονητή που ζει για το αποτέλεσμα να σου βγάλει παίκτες αν δεν είσαι από πάνω του να το επιβάλλεις!

Υγ1: Δεν αναφέρθηκα στο ματς με τον Άρη διότι είναι μια συνέχεια εκείνων που προηγήθηκαν με τον ΠΑΣ, τον ΟΦΗ, τον Απόλλωνα Σμύρνης... Η ΑΕΚ είτε τα κερδίζει είτε τα χάνει με τον ίδιο τρόπο. Είναι θέμα τύχης το αποτέλεσμα. Πάει για το μηδέν πίσω και αν βρει κάτι στην επίθεση να προηγηθεί και μετά τους χώρους για να κλειδώσει τη νίκη. Αν στραβώσει και βρεθεί πίσω στο σκορ δύσκολα θα πάρει το οτιδήποτε από το ματς. Δεν ξέρω γιατί περίμενε ο Μανόλο ότι θα 'ρθει ο Άρης και θα παίξει ποδόσφαιρο κατοχής αντί να περιμένει και να πάρει όσα και ότι θέλει με υπομονή, όπως και έκανε... Μηδέν φάσεις οι δυο ομάδες το ματς, μια – δυο κινήσεις χωρίς ουσίας από τους ακράιους τους και 0-1 από στατική φάση και αδράνεια άμυνας και γκολκίπερ (ξανά και στα δυο γκολ) και... καληνύχτα. Αφού δεν μας βγαίνει το σχέδιο σταδιακά πάμε με τα... όλα στην επίθεση μήπως βρούμε το γκολ, κάνουμε μια καλή στιγμή (το δοκάρι του Μαχαίρα που δεν είναι αποτέλεσμα δουλειάς), διορθώνουμε λίγο τον τρόπο ανάπτυξης με καλύτερο δεξί μπακ, με τον Μάνταλο (που ωστόσο ήταν να παίξει μόνο για 30 λεπτά και δικαιολογώ τον κόουτς), χωρίς τον Τάνκοβιτς γιατί έχουμε και χαζές εμμονές και τέλος το ματσάκι! Δίκαια ο Άρης πήρε αυτό που ήθελε και κατάφερε να κάνει στην ιστορία του 4η νίκη στην έδρα της ΑΕΚ (η 3η πάλι σε βάρος του Μανόλο ήταν το 2011).

Υγ2: Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι είχε πολλά προβλήματα αγωνιστικά η ΑΕΚ πριν το ματς με τον Άρη. Θα ήταν άδικο να μη το αναφέρουμε για τον Χιμένεθ διότι είναι γεγονός... Δεν έχει να υπολογίζει στον Μάρκο Λιβάια, με τον οποίο όχι ότι κάναμε πρωταθλητισμό στο χορτάρι, αλλά σίγουρα πρόκειται για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του ρόστερ (για μένα πάντα) με ταβάνι επιθυμίας και δυνατοτήτων. Ο Μάνταλος είναι εκτός και ήταν και ντεφορμέ για να 'χει στα χαφ έναν καλύτερο με την μπάλα στα πόδια. Δεν υπάρχει πλέον ο Γαλανόπουλος (γιατί κακώς τον έβαλε ο Χιμένεθ με τον Απόλλωνα Σμύρνης σε ματς διαδικαστικού χαρακτήρα και ενώ ήταν ήδη στο 2-1), ούτε ο Σάκχοφ ο οποίος δεν έπρεπε να παίξει επίσης με Απόλλωνα για να μην τον έχεις με Άρη. Αλλά στα δυο τελευταία γεγονότα μπορούμε να σταθούμε και στο κομμάτι ατυχίας, απλά δεν χρειάζεται να παίζεις με τη τύχη σου, δεν θα σου χαμογελάει πάντα. Επίσης έλειπαν Μπακάκης που για Χιμένεθ είναι απαραίτητος στο πλάνο του, ο Σβάρνας και ο Τσιγκρίνσκι (επίσης δεν επιλέχθηκε να παίξει με Άρη αλλά με Απόλλωνα).

Υγ3: Ακούω και δέχομαι ότι θα έπρεπε να ενισχυθεί (ειδικά στον άσο) η ΑΕΚ τον Γενάρη αλλά έτσι όπως είναι πολύ φοβάμαι ότι θα... καίγονταν μαζί με την υπόλοιπη ομάδα. Είναι χαμένη χρονιά και πρέπει το 'χω γράψει και θα το κάνω κάθε φορά να πάει έτσι έως το τέλος και να αποδειχτεί αν και ποιοι μπορούν (και πόσοι). Τίποτα άλλο... Εννοείται ότι πρέπει να ηρεμήσει ο Μανόλο διότι με τις τοποθετήσεις του δεν βγαίνει άκρη! Ίσως το κάνει βέβαια για να μην ασχολούμαστε ουσιαστικά με το αγωνιστικό και έτσι θα προστατευθεί το ποδοσφαιρικό τμήμα. Με τη λήξη του αγώνα χθες και ενώ έκαναν προπόνηση ο Ισπανός τεχνικός σταμάτησε τους πάντες και απαίτησε να πάνε στα αποδυτήρια. Εκεί τους μίλησε και τους τα... έχωσε εστιάζοντας στα λάθη ένα προς ένα. Μια ομιλία που ήταν για ΟΛΟΥΣ όχι μόνο όσους αγωνίστηκαν αλλά είχε να κάνει με το πριν και το μετά. Τα λάθη που έγιναν και το πώς πρέπει η ομάδα να πορευτεί... Μακάρι να πιάσει τόπο μα μου μοιάζει να 'χει χάσει (ελέω των συχνών πήγαινε – έλα του) την επαφή με τα αποδυτήρια και την επιρροή που ασκούσε!

Υγ4: Ειλικρινά απορώ με τον Λόπες... Δηλαδή σωστά αποφασίζεις να τελειώσεις τον Ινσούα 100% αφού δεν κάνει για τίποτα όσες φορές κι αν έπαιξε. Τον Λόπες; Μάλλον τον σώνει ο πρότερος βίος που λέμε... Η εικόνα του (και) με τον Άρη προκαλεί θλίψη. Οι δυο αυτοί αριστεροί μπακ έχουν συμβόλαιο με την ΑΕΚ αν όντως έχεις αποφασίσει να αλλάξεις την κατάσταση σα διοίκηση θα φανεί το καλοκαίρι σε αυτή τη θέση με την έννοια ότι θα πρέπει να πληρώσει τον επόμενο αλλά και τα προηγούμενα λάθη σου στις επιλογές σου...

Υγ5: Αφού πέρασε ο μήνας μέλιτος (και) του Χιμένεθ ήρθαν τα ίδια προβλήματα για την ΑΕΚ. Μπορούμε να λέμε και να αναδεικνύουμε πάντα τα λάθη του Μανόλο και του εκάστοτε τεχνικού. Εύκολο θα είναι και φυσικά θα το κάνουμε... Αλλά πρέπει να εμπεδώσουν οι ποδοσφαιριστές ότι πλέον είναι αυτοί πρώτοι στο κάδρο σχετικά με τις ευθύνες της εικόνας της ομάδας! Ειδικά σε ματς με ομάδες που έχουν (πολύ) κατώτερο μπάτζετ όπως ο ΠΑΣ, ο Άρης και όλοι οι κάτω από τον Ολυμπιακό τέλος πάντων και τον ΠΑΟΚ που είναι στο ίδιο level...

Photo Credits: Κώστας Τόπας

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...