ΑΕΚ: Ο Χιμένεθ, η σταθερότητα στα αμυντικά δίδυμα και ο άξονας - κλειδί

ΑΕΚ: Ο Χιμένεθ, η σταθερότητα στα αμυντικά δίδυμα και ο άξονας - κλειδί

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Ο Χιμένεθ, η σταθερότητα στα αμυντικά δίδυμα και ο άξονας - κλειδί

bet365

Ο Μανόλο Χιμένεθ έχει μεταμορφώσει την ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ, καθώς πέρα από τη συγκέντρωση, βρίσκει «χημεία» στο κέντρο της αμυντικής γραμμής, ενώ παίρνει πολλά και από τον άξονα.

Για τον Μανόλο Χιμένεθ η αμυντική συμπεριφορά της ΑΕΚ εξαρτάται από όλες τις γραμμές και γι' αυτόν τον λόγο από την αρχή είχε κάνει ξεκάθαρο στους παίκτες του ότι όλοι μαζί πρέπει να συνεισφέρουν στην ανασταλτική λειτουργία του συνόλου. Ο Χιμένεθ αυξάνοντας τη συγκέντρωση και τη προσφορά όλων των παικτών του σε αυτόν τον τομέα κατάφερε να διορθώσει τη μεγάλη πληγή της Ένωσης από το ξεκίνημα της σεζόν και να «εξαφανίσει» σταδιακά τις τελικές του αντιπάλου.

Τα όποια γκολ δέχθηκε η ΑΕΚ σε αυτό το διάστημα είχαν να κάνουν με μεμονωμένες στιγμές έλλειψης συγκέντρωσης στο ματς, κάτι που μπορεί να συμβεί, ωστόσο είναι εμφανές ότι αυτά έχουν πλέον περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό με τον Ανδαλουσιάνο κόουτς στον πάγκο. Κάτι άλλωστε που το μαρτυρούν και τα ίδια τα στατιστικά καθώς οι κιτρινόμαυροι δεν επιτρέπουν πλέον στον αντίπαλο να δημιουργήσει πολλές απειλητικές στιγμές. Γι' αυτό και η ΑΕΚ έχει κρατήσει το μηδέν στην άμυνα στα πέντε από τα εννιά ματς με τον Χιμένεθ στον πάγκο, ποσοστό εξωπραγματικό αν θυμηθεί κανείς πόσο ευάλωτη ήταν η Ένωση με τον Μάσιμο Καρέρα σε αυτόν τον τομέα. Και θα ήταν 6/9 αν δεν ερχόταν το πέναλτι στα τελευταία λεπτά της νίκης επί του Ατρόμητου.

Ο Χιμένεθ βρίσκει «χημεία» στο κέντρο της άμυνας

Ο Χιμένεθ έχει φροντίσει να δώσει μια σταθερότητα στο κέντρο της αμυντικής του γραμμής (κι αυτό παρά την απουσία ενός στόπερ - ηγέτη λόγω και των τραυματισμών του Τσιγκρίνσκι). Η έλλειψη «χημείας» εκεί υπήρξε ένα σημαντικό πρόβλημα επί ημερών Καρέρα, καθώς ο Ιταλός τεχνικός προχωρούσε σε συνεχόμενες αλλαγές προσώπων παιχνίδι με παιχνίδι. Αντίθετα οι αλλαγές που πραγματοποιεί ο Χιμένεθ στο κέντρο της άμυνάς του είναι προσεκτικές, φροντίζοντας να δίνει μια συνέχεια και να μαθαίνει ο ένας το παιχνίδι του άλλου. Ξεκίνησε με το δίδυμο των Τσιγκρίνσκι – Νεντελτσιάρου σε δύο σερί ματς, ακολούθησαν άλλα δύο με τους Νεντελτσιάρου και Σβάρνα όταν τραυματίστηκε ο Τσιγκρίνσκι, ενώ έπειτα από τον τραυματισμό και του Νεντελτσιάρου, ο Σεβιγιάνος τεχνικός έδωσε σειρά τεσσάρων αγώνων στους Σβάρνα και Λάτσι, με τον Σλοβένο στόπερ να εντυπωσιάζει με την ωριμότητα στο παιχνίδι του.

Οι αμυντικές διατάξεις της ΑΕΚ με Χιμένεθ σε 9 παιχνίδια:

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 3-0

Λόπες, Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσιάρου, Μπακάκης

ΑΕΚ - Παναιτωλικός 1-0

Μιτάι, Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσιάρου Μπακάκης

Λαμία - ΑΕΚ 0-1

Ινσούα, Σβάρνας, Νεντελτσιάρου, Μπακάκης

Αρης - ΑΕΚ 0-1

Λόπες, Σβάρνας, Νεντελτσιάρου (Λάτσι), Μπακάκης

ΑΕΚ - Ατρόμητος 2-1

Ινσούα, Σβάρνας, Λάτσι, Μπακάκης

ΑΕΚ - Απόλλων 2-0

Λόπες, Σβάρνας, Λάτσι, Ραντόνια

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-2

Λόπες, Σβάρνας, Λάτσι, Μπακάκης

ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιάννινα 0-2

Ινσούα, Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Μπακάκης

ΟΦΗ - ΑΕΚ 0-2

Λόπες, Σβάρνας, Λάτσι, Μπακάκης

Η συνεισφορά του άξονα στην ανασταλτική λειτουργία

Την ίδια στιγμή ο Χιμένεθ έχει καταφέρει να παίρνει πολλά στο ανασταλτικό κομμάτι από τον τρόπο λειτουργίας της μεσαίας του γραμμής. Με τον Σιμόες να αποτελεί «κολόνα» στο παιχνίδι του, τους Σιμάνσκι και Γαλανόπουλο να μπαίνουν δυνατά στην εξίσωση με τα τρεξίματα και το πρέσινγκ τους, και με την παρουσία του μυαλωμένου παιχνιδιού του Σάκχοφ, ο Χιμένεθ φροντίζει να «ακυρώνει» το παιχνίδι του αντιπάλου στον χώρο του κέντρου. Οι εκτός έδρας νίκες απέναντι σε Άρη και ΟΦΗ έφεραν τη σφραγίδα του άξονα. Το ίδιο ακριβώς πήγε να πετύχει και στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ, ωστόσο εκεί κάποιες απροσεξίες στα μετόπισθεν έφεραν το ισόπαλο 2-2. Το ενισχυμένο κέντρο προσφέρει πολλά στα πλάνα του Χιμένεθ για την αμυντική συμπεριφορά της ΑΕΚ και έχει επίσης ρόλο – κλειδί στην μεταμόρφωση της Ένωσης ανασταλτικά.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα