Σανκαρέ: Ένας αυθεντικός box to box μέσος για τον Παναθηναϊκό!

Σανκαρέ: Ένας αυθεντικός box to box μέσος για τον Παναθηναϊκό!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Σανκαρέ: Ένας αυθεντικός box to box μέσος για τον Παναθηναϊκό!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου... βούτηξε στο Wyscout, μίλησε με τον Γκουστάβο Πογιέτ και γράφει για την αγωνιστική ταυτότητα του Γιουνούς Σανκαρέ που απέκτησε ο Παναθηναϊκός.

Ο Γιουνούς Σανκαρέ είναι ο εκλεκτός του Παναθηναϊκού για να καλύψει το κενό στην μεσαία γραμμή. Ο διεθνής Σενεγαλέζος με αξιοπρόσεκτη καριέρα στη Ligue1 και γεμάτες συμμετοχές με την φανέλα της Μπορντό, της Γκινγκάμπ και της Λιλ υπέγραψε στο «Τριφύλλι» ως ελεύθερος από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, στην οποία έκανε restart μετά την αφύσικη εξέλιξη να παραμείνει χωρίς ομάδα την σεζόν 2019-2020 και ενώ προερχόταν από καλές χρονιές στους Γιρονδίνους. Την εξήγηση μπορείτε να την διαβάσετε στο ρεπορτάζ του gazzetta.gr!

Με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου, Wyscout και του Ουρουγουανού τεχνικού, Γκουστάβο Πογιέτ, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον διεθνή μέσο στην Μπορντό πάμε να δούμε το αγωνιστικό προφίλ του 31χρονου ποδοσφαιριστή.

«Box to box, καλύτερος κοντά στην αντίπαλη περιοχή»

Φυσικά, θα ξεκινήσουμε με την άποψη του έμπειρου τεχνικού, ο οποίος έχει περάσει και από τον πάγκο της ΑΕΚ. Ο Πογιέτ δούλεψε με τον Σανκαρέ στην Γαλλία την σεζόν 2017-2018 και στις αρχές της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Τον ξέρει, τον έχει δει σε προπονήσεις και αγώνες, τον έχει «ζήσει» και η δική του ματιά, προφανώς και είναι πιο σημαντική από την δική μας.

Η άποψη του Πογιέτ:

«Ο Γιουνούς είναι ένας καλός κεντρικός μέσος με επιθετικές αρετές. Έχει ισχυρή προσωπικότητα, δυνατό χαρακτήρα και για να φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής του, θα πρέπει να έχει συνεχόμενα παιχνίδια και ρυθμό. Είναι κάτι παραπάνω από καλός για τον Παναθηναϊκό. Είναι ικανότατος στο να «διαβάσει» το παιχνίδι και φτάνει πάντα γρήγορα στην αντίπαλη περιοχή. Δεν είναι ούτε αργός ούτε γρήγορος και αν θα έπρεπε να του δώσω μια ταυτότητα είναι είναι η εξής: Box to box μέσος, ο οποίος είναι καλύτερος κοντά από το αντίπαλο «κουτί» παρά σε αυτό της δικής του ομάδας».

Mεγαλύτερη συμμετοχή δημιουργικά παρά ανασταλτικά

Σύμφωνα με συγκεκριμένα στιγμιότυπα σε φάση επίθεσης και άμυνας και με μία αναλυτική ανάγνωση των αριθμών του στην φετινή σεζόν στην Βουλγαρία αλλά και στις δύο τελευταίες του στην Μπορντό, μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής:

*Μπορεί στον Τύπο να έχει επικρατήσει η άποψη για «θηρίο» και άλλα παρόμοια, ωστόσο, όποιος περιμένει έναν... ανθρωποφάγο στο «6» που μόνο θα τρέχει και θα μαρκάρει σαν... σκύλος, μάλλον μιλάμε για άλλο ποδοσφαιριστή. Ο Σανκαρέ είναι ο ορισμός του box to box κεντρικού μέσου. Δηλαδή μπορεί να παίξει το ίδιο καλά έξω και από τις δύο περιοχές, έχοντας ισορροπία ανάμεσα σε επιθετικά και ανασταλτικά χαρίσματα. Η άποψη του Πογιέ επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς. Ο Σανκαρέ είναι περισσότερο δημιουργικός παρά ανασταλτικός μέσος, 8άρι που είναι πιο κοντά στο 10 παρά στο 6. Είναι αρκετά δυνατό «σκαρί».

*Στην καριέρα του έχει ένα πολύ σημαντικό αριθμό τερμάτων που δείχνει πως έχει την αίσθηση του γκολ. Συγκεκριμένα, έχει τινάξει το αντίπαλο πλεκτό 45 φορές! Πολλά γκολ με το κεφάλι, καλό «διάβασμα» στις στημένες φάσεις και όπως είπε και ο Πογιέ, διάθεση να πατήσει την περιοχή, να την γεμίσει με την παρουσία του.

* Στην ΤΣΣΚΑ φέτος από τις 22 του συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις(η τελευταία επίσημη λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ έπαιξε σε φιλικό την προηγούμενη εβδομάδα) έπαιξε στις εξής θέσεις:

  • 7 ως κεντρικός μέσος
  • 12 ως επιτελικός μέσος
  • 3 ως σέντερ φορ

Στα αξιοσημείωτα; 83.9% στις πάσες, 63.8% επιτυχημένες ενέργειες ανά παιχνίδι. 3.26 ντρίμπλες ανά παιχνίδι και το heat map του είναι σαφώς πιο έντονο στο μεσαίο και στο επιθετικό τρίτο παρά στο αμυντικό. Το 1.57 κοψίματα και οι 3.38 ανακτήσεις κατοχής αποδεικνύουν πως ο ρόλος του ήταν σαφώς πιο δημιουργικός και λιγότερο αμυντικός.

Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, ο Mαουρίσιο στον φετινό Παναθηναϊκό έχει 4.37 κοψίματα 8.22 επανακτήσεις.

Στις πιο γεμάτες του σεζόν στην Μπορντό(17-18 και 18-19 όπου κατέγραψε από 32 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις) έπαιξε στα μισά παιχνίδια ως αριστερός εσωτερικός μέσος και στα υπόλοιπα πίσω από τον επιθετικό. Υψηλά ποσοστά στις μεταβιβάσεις, ενεργή συμμετοχή στην ανάπτυξη της ομάδας του αλλά επιδόσεις αμυντικά που δεν παραπέμπουν σε 6άρι, όπως προείπαμε, αλλά σε 8άρι με επιθετικές διαθέσεις. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως... δεν μαρκάρει! Διεκδικεί κάθε μπάλα, βγάζει επιθετικότητα στο μαρκάρισμα και βοηθά σε κάθε φάση.

Συμπερασματικά:

Ο Παναθηναϊκός απέκτησε έναν κεντρικό μέσο με σημαντική θητεία στο γαλλικό πρωτάθλημα(πάνω από 350 συμμετοχές), έναν αρκετά έμπειρο και ποιοτικό ποδοσφαιριστή, ο οποίος όπως καταγράψαμε έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που θέλει ειδική διαχείριση. Τι να περιμένει το «τριφύλλι» από εκείνον; Συμμετοχή στην ανάπτυξη ως «σκαλοπάτι» στο ανέβασμα της ομάδας και όχι ως playmaker, πατήματα στην αντίπαλη περιοχή, δύναμη στο μαρκάρισμα, συνεισφορά στις εναέριες μονομαχίες και φυσικά προσωπικότητα. Δεν έχει πολλούς παίκτες αυτή η έκδοση με τις παραστάσεις του Σανκαρέ...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.