Ο Φορτούνης στην 11άδα κι η πρόκληση για Ανδρούτσο!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Φορτούνης στην 11άδα κι η πρόκληση για Ανδρούτσο!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για το αποψινό σπουδαίο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ.

bwin - Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ με μεγάλες αποδόσεις και πληθώρα επιλογών! | 21

Δεύτερο μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ μέσα σε δύο εβδομάδες. Με τον Ολυμπιακό να θέλει να επαναλάβει ό,τι είχε κάνει και με την έτερη ομάδα που τον ανταγωνίζεται.

Μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες (16 Δεκέμβρη και 3 Γενάρη) είχε παίξει και τα δύο ντέρμπι του με την ΑΕΚ ο Ολυμπιακός στο πλαίσιο της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος κι είχε φέρει ως γνωστόν πρώτα ισοπαλία 1-1 στο ΟΑΚΑ στις 13 Γενάρη και μετά είχε κερδίσει 3-0 στο Καραϊσκάκη. Τώρα, έχει επίσης φέρει 1-1 στην Τούμπα και θέλει να κερδίσει στο Καραϊσκάκη.

Βέβαια, η αποστολή του αυτή τη φορά είναι πάρα πολύ πιο δύσκολη, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Βλέπετε, την ΑΕΚ την «έχει» μέσα στο Καραϊσκάκη κι εδώ και χρόνια την κερδίζει συνεχώς, και δη εύκολα τις περισσότερες φορές. Αντίθετα, με τον ΠΑΟΚ τα βρίσκει πολύ σκούρα παίζοντας μέσα στον Πειραιά! Όταν μιλάμε για επίπεδο αγώνων πρωταθλήματος, στα τρία τελευταία μεταξύ τους παιχνίδια μέσα στην προηγούμενη διετία έχει «γράψει» Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-1 πρόπερσι, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-1 και Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-1 πέρυσι (και με τα πλέι οφς)! Τρία σερί ματς, με τον Ολυμπιακό να έχει σκοράρει μόλις μία φορά, με πέναλτι…

Για όποιον δεν το ξέρει, ιστορικά ποτέ άλλοτε ο ΠΑΟΚ δεν είχε τρία συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα για το πρωτάθλημα εκτός έδρας με τον Ολυμπιακό! Πρόκειται για ακόμη καλύτερο ρεκόρ από της διετίας 1960-1961 όταν ο ΠΑΟΚ σε δύο πρωταθλήματα είχε μία νίκη (2-1) και μία ισοπαλία (1-1). Εάν ο ΠΑΟΚ έστω δεν χάσει σήμερα, θα έχει μπει σε διαδικασία για ένα ακόμη πιο μεγάλο ιστορικό ρεκόρ, να μην έχει ήττα από τον Ολυμπιακό εκτός έδρας σε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα!

Με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο ο Ολυμπιακός τις βάζει όλες τις ομάδες από κάτω, εύκολα κιόλας από πλευράς αποτελεσμάτων, όμως με τον ΠΑΟΚ υπάρχει μεγάλη κόντρα. Και ισορροπία, που την λες και…ανισόρροπη! Στα τρία τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος στην Τούμπα ο Ολυμπιακός έχει δύο νίκες (1-0, 1-0) και μία ισοπαλία (1-1), αλλά στα τρία τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός έχει δύο ήττες (0-1, 0-1) και μία ισοπαλία (1-1)!!! Ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς έχει εξτρά την πρόκριση στο Κύπελλο, με…νορμάλ αυτή τη φορά αποτελέσματα (2-3 ήττα εκτός έδρας, 2-0 νίκη εντός έδρας) κι ο ΠΑΟΚ έχει εξτρά τη νίκη 3-1 στο πρώτο ματς των δύο ομάδων στην Τούμπα, από τότε που ανέλαβε ο Μαρτίνς!

Γενικά τα ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια έχουν τους δικούς τους…νόμους. Αυτό φαίνεται κι από μικρές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ότι τα τρία τελευταία γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια τα έχουν βάλει στόπερ (!): Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-1 ο Μιχάι και ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-1 ο Ίνγκασον κι ο Μπα! Ο δε Ίνγκασον ήταν ο σκόρερ του ΠΑΟΚ και στο περσινό Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-1. Δύο άλλοι δε στόπερ έχουν πρωταγωνιστήσει σε…αυτογκόλ, ο Βούκοβιτς στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-1 κι ο Βαρέλα στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-1!

Ακόμη πιο χαρακτηριστικό: κάθε ομάδα κερδίζει σχεδόν αποκλειστικά μόνο όταν κρατάει το μηδέν! Από τις δέκα τελευταίες νίκες του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη, σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, οι εφτά ήταν με μηδέν παθητικό (2-0, 1-0, 1-0, 4-0, 3-0, 2-0, 2-0) και οι τρεις με 2-1! Από τις πέντε τελευταίες νίκες του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη οι τέσσερις ήταν με 1-0 και η μία με 2-1! Κοινώς, το κλειδί του 90% των μεταξύ τους ντέρμπι εδώ και χρόνια είναι αυτό, το μηδέν πίσω…

Αναφορικά τώρα με την ενδεκάδα του Ολυμπιακού, φαίνεται ότι τον πρώτο λόγο έχει ο Φορτούνης, που είχε μπει αλλαγή στο β΄ ημίχρονο των δύο τελευταίων αγώνων με τον ΠΑΣ και τον Ατρόμητο, αφού είχε προτιμηθεί ο Βαλμπουενά. Τώρα, ο Φόρτου, με παράδοση πολλών ασίστ σε ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, θα είναι αυτός στην ενδεκάδα, με το ερωτηματικό ένα: θα είναι μαζί με τον Βαλμπουενά, όπως είχε συμβεί στο πρόσφατο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-1 η, θα είναι χωρίς τον Βαλμπουενά;

Στην πρώτη περίπτωση, ο Ολυμπιακός θα παίξει 4-2-3-1, με τον Μπρούμα στο άλλο άκρο της επίθεσης και έναν εκ των Εμβιλά, Μπουχαλάκη, Καμαρά να μένει στον πάγκο. Στη δεύτερη περίπτωση, θα παίξει 4-3-3, με Εμβιλά, Μπουχαλάκη, Καμαρά στα χαφ και μπροστά Φορτούνη, Ελ Αραμπί, Μπρούμα. Να έχουμε, πάντως, υπόψιν μας ότι στην Τούμπα, το 4-2-3-1 δεν λειτούργησε καθόλου στο β΄ ημίχρονο, ενώ με τον Μπούχα μέσα «ψηλώνει» κι η ενδεκάδα του Ολυμπιακού, κάτι που έχει τη σημασία του για τις στημένες φάσεις.

Κατά τα άλλα, μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη, αλλά ο προπονητής ετοιμάζει κατά βάση τον Ανδρούτσο για τη θέση του δεξιού μπακ κι όχι τον Ραφίνια. Προφανώς βλέπει τον Ανδρούτσο καλά, να έχει ρυθμό παίζοντας σερί δύο ματς με Παναιτωλικό για Κύπελλο και Ατρόμητο για πρωτάθλημα και τον θεωρεί πιο κατάλληλο για να κοντράρει τον φορμαρισμένο Τζόλη, που συνήθως κινείται από αυτή την πλευρά. Ποιος ξέρει, ίσως να είναι κι ένα τεστ για το κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί ο Ανδρούτσος στα πιο δύσκολα, ενόψει και του πρώτου αγώνα με την PSV, στον οποίο δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής ο (τιμωρημένος) Ραφίνια.

Αν μη τι άλλο, πάντως, θα είναι ένα ενδιαφέρον ζευγάρι, αυτό ανάμεσα στον Ανδρούτσο και στον Τζόλη. Όπως και το άλλο, ανάμεσα στον Όλεγκ και τον Ζίφκοβιτς. Όπως φυσικά θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες κι οι μονομαχίες στις στατικές φάσεις. Μην ξεχνάμε ότι από φάουλ και κόρνερ μπήκαν τα δύο γκολ στο πρόσφατο 1-1 της Τούμπας, ότι σε εξέλιξη φάσης κόρνερ είχε μπει το μοναδικό γκολ στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-1 κι ότι από εκτέλεση φάουλ είχε ανοίξει το σκορ και στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-1…

Ο Ολυμπιακός, από την πλευρά του, θα στηριχθεί κατά πρώτο λόγο σε αυτό το κομμάτι σε Σεμέδο και Μπα, τα πιο ψηλά παιδιά της ενδεκάδας του, καθώς ο Σισέ θα είναι στον πάγκο. Ο Σεμέδο δείχνει σε καλή κατάσταση εδώ και ένα-δύο παιχνίδια, βοηθάει μπρος και πίσω στα «στημένα», αλλά σε κάποιες στιγμές έχει θέμα στο τάιμινγκ (έτσι έχασε μία κεφαλιά από τον Γούτα στο Περιστέρι). Σίγουρα έχει την ικανότητα να φτιάχνει παιχνίδι από πίσω, όμως όταν δεν σιγουρεύει την πάσα του η, γενικότερα την ενέργεια του, μπορεί να φάει κόντρα επίθεση για φάση ο Ολυμπιακός.

Ο Μπα, βέβαια, έχει την ταχύτητα και καλύπτει ενίοτε και τον συμπαίκτη του, ενώ γενικά βγαίνει καλά και έγκαιρα και στα πλάγια για να κόψει. Το ζητούμενο είναι να διατηρεί την ηρεμία του κι όχι να κάνει…τρέλες, όπως εκείνη στο Περιστέρι, αλλά και να αποφεύγει τα άσκοπα και δη σκληρά φάουλ, που απλά βάζουν τον αντίπαλο στην περιοχή του Σα. Και, ασφαλώς, να προσέχουν κι οι δύο σέντερ μπακ τις κινήσεις με τα χέρια, γιατί ο Ολυμπιακός φέτος το έχει πληρώσει ακριβά αυτό το κουσούρι.

Και να δούμε, οπωσδήποτε, και διαιτητικά, πώς θα σφυρίξει ο Γερμανός. Αν δηλαδή του έχει γίνει καμία «κουβέντα», μετά τον θόρυβο της προπαγάνδας κατά του Ολυμπιακού και το στρίμωγμα της ΕΠΟ στον Κλάτενμπεργκ…

Άσχετο: ο Ολυμπιακός έως τη Δευτέρα μπορεί να πάρει από…μηδέν, έως και τρεις παίκτες! Και να δώσει από έναν έως τέσσερις!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.