Παναθηναϊκός: To... πούλμαν του έδωσε οξυγόνο!

Παναθηναϊκός: To... πούλμαν του έδωσε οξυγόνο!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: To... πούλμαν του έδωσε οξυγόνο!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον Παναθηναϊκό που με ένα γκολ, σκληρό κατενάτσιο και σούπερ Διούδη, μπήκε στην μάχη της Ευρώπης με το «διπλό» στο Βικελίδης!

Ο Παναθηναϊκός πήγε στο «Βικελίδης» για να παίξει τις ελπίδες του να προλάβει το... τρένο της τέταρτης θέσης. Τα ρέστα του. Χωρίς Βιγιαφάνιες, με τον Μολό δεξί μπακ, καθώς ο Σάντσες ήταν ανέτοιμος, χωρίς τον Κουρμπέλη και με τον Μαουρίσιο να επιστρέφει μετά την περιπέτειά του με τον κορονοϊό. Τελικός ήταν το παιχνίδι κόντρα στον Άρη. Αν έχανε πήγαινε στο -11, με ισοπαλία παρέμενε στο -8. Η νίκη ήταν μονόδρομος και όπως έχουμε τονίσει και σε άλλα σημειώματα σε τούτη εδώ την γωνιά, όπως τα έκανε το «τριφύλλι» με το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία του, αυτό που μετρά είναι οι νίκες, να μπαίνουν οι βαθμοί στο σακούλι.

Ο τρόπος, ακόμη και αν αυτός είναι το σκληρό κατενάτσιο που επέλεξε ο Λάζλο Μπόλονι απόψε μετά το γκολ του Καμπετσή, περνά σε δεύτερη μοίρα, με την απαραίτητη υποσημείωση πως έτσι δεν έχεις μέλλον. Δεν θα πιάνει σε κάθε ματς τα... πάντα ο Διούδης, ούτε θα αστοχούν σε μεγάλες ευκαιρίες οι αντίπαλοι επιθετικοί. Όποιος δεν μπορεί να το δει, να το καταλάβει, να το διαπιστώσει, αγνοεί τις βασικές αρχές του αθλήματος. Τα τέσσερα σερί παιχνίδια με μηδέν παθητικό δεν είναι αποτέλεσμα άριστης ανασταλτικής λειτουργίας, όσο και αν έχει συμμαζέψει ο Μπόλονι αυτό που παρέλαβε από τον Πογιάτος. Η κλάση του Διούδη και η αστοχία των αντιπάλων, έχει οδηγήσει σε αυτό το... ρεκόρ τον Παναθηναϊκό.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, της τεράστιας ανάγκης για την νίκη, ο Παναθηναϊκός πήρε το πιο σημαντικό «τρίποντο» της σεζόν μέχρι τώρα. Μπήκε για πρώτη φορά τόσο... ζεστά στο κόλπο της τέταρτης θέσης, μείωσε στους πέντε πόντους από τον Άρη και αν εκμεταλλευθεί στο έπακρο το βατό πρόγραμμα που ακολουθεί (ΟΦΗ εντός, Βόλος εκτός, Λαμία εντός) πιθανότατα θα καταφέρει να κλείσει ακόμη περισσότερο την «ψαλίδα» από τους «κίτρινους», οι οποίοι βρίσκονται σε αγωνιστική κρίση και η αντίδρασή τους θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση αυτής της μάχης.

Ο Διούδης είναι o ΜVP του φετινού Παναθηναϊκού

Για να φύγει ο Παναθηναϊκός νικητής από την Θεσσαλονίκη, έπρεπε ο Σωκράτης Διούδης να κατεβάσει ρολά. Να κάνει ακόμη μία εξαιρετική εμφάνιση στην φετινή αγωνιστική περίοδο, στην οποία είναι με διαφορά από τον δεύτερο ο πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας, ο πιο καθοριστικός, εκείνος που με τις ενέργειές του χαρίζει νίκες, βαθμούς, κρατώντας την εστία του ανέπαφη! O διεθνής πορτιέρε ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 9 επεμβάσεις, μερικές εκ των οποίων, πολύ υψηλής κλάσης! Όπως το «όχι» στο τετ-α-τετ με τον Τζέγκο, όπως το σταθερό μπλοκάρισμα στην εκτέλεση φάουλ του Ματέο Γκαρσία, όπως στο σουτ του Μάνου και φυσικά όπως η απόκρουση στο τετ-α-τετ με τον Σίλβα!

Χωρίς την αποτελεσματικότητα του Διούδη κάτω από τα δοκάρια, οι «πράσινοι» δεν θα είχαν μπει στην μάχη της Ευρώπης, καθώς δεν είναι λίγα τα παιχνίδια, τα οποία κρίθηκαν στην κλάση του έμπειρου άσου!

Ο Μπόλονι δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο ρίσκο ήταν το... ταμπούρι και οι αλλαγές

O Λάζλο Μπόλονι είχε δώσει μια γεύση στην δοκιμή της Πέμπτης για αυτά που είχε στο μυαλό του. Τα έκανε πράξη και με το... παραπάνω. Στον πάγκο 12 από τα 17 γκολ του Παναθηναϊκού στο φετινό πρωτάθλημα. Καρλίτος, Μακέντα, Αϊτόρ και Χατζηγιοβάνης. Βασικοί Καμπετσής, Εμμανουηλίδης, Ιωαννίδης! Ο Ρουμάνος τεχνικός για την αρχική του επιλογή δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα. Νίκησε. Πήρε το γκολ από τον Καμπετσή, πήρε μάχες και κράτημα της μπάλας από τον Ιωαννίδη. Θα μπορούσε να πάρει και γκολ από τον Εμμανουηλίδη για το 2-0 έπειτα από το τρομερό σλάλομ του μικρού. Αυτή είναι η μία ανάγνωση. Η εύκολη. Γιατί η άλλη, η πιο ποδοσφαιρική λέει πως ο Καμπετσής δεν βοήθησε καθόλου στο κράτημα και ξόδεψε πολλές καλές προϋποθέσεις στο ανοιχτό γήπεδο με κάκιστες επιλογές, ο Εμμανουηλίδης ήταν κάτω του μετρίου ανασταλτικά στις βοήθειες που έπρεπε να δίνει στον Μολό. Δεν υπάρχει μόνο άσπρο ή μαύρο. Υπάρχει και το γκρι.

Το μεγαλύτερο ρίσκο, πάντως, δεν ήταν αυτό. Δεν ήταν η σύνθεση της ενδεκάδας. Ήταν η απόφαση του Μπόλονι να γυρίσει από το εικοσάλεπτο όλο τον Παναθηναϊκό πίσω από την σέντρα, να παίξει επί της ουσίας αποκλειστικά στα δύο τρίτα του γηπέδου, να μαζευτεί έξω από την περιοχή και να... ποντάρει στον Διούδη και την δυσκολία του Άρη να σκοράρει. Αποτέλεσμα; Ένα μοναδικό μονότερμα από τους γηπεδούχους. Μεγάλο ρίσκο και η μηδενική παρεμβατικότητα από τον πάγκο στο διάστημα που ο Άρης πίεζε ασφυκτικά. Δεν έβαλε τον Μακέντα να κρατήσει μπάλα, δεν έβαλε τον Μπουζούκη να συμμαζέψει λίγο την κυκλοφορία. Προτίμησε τον Χατζηγιοβάνη ως πρώτη αλλαγή και μάλιστα στο 75' και «πείραξε» το κέντρο μόνο με την είσοδο του Χατζηθεοδωρίδη στο 81', ο οποίος είχε να αγωνιστεί από τον περασμένο Ιούλιο! Του έδωσε πράγματα ο Καρλίτος για όσο αγωνίστηκε. Ακόμη κι έτσι, το σύνολο του Μπόλονι θα μπορούσε να βρει το δεύτερο γκολ και να το... καθαρίσει το ματς. Με Εμμανουηλίδη και με το άχαστο του Βέλεθ.

Για το... πούλμαν θα γίνει μεγάλη κουβέντα. Λογικό είναι. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, θα πει κανείς. Σωστό. Από την άλλη, όμως, το να βάζεις ένα γκολ και μετά να παίζεις «park the bus», δεν μπορεί να σε πάει μακριά, δεν μπορεί να σε κάνει ανταγωνιστικό, δεν είναι αυτός τρόπος παιχνιδιού για τον Παναθηναϊκό, δεν έχει καμία σχέση με το αγωνιστικό του DNA και παραπέμπει σε άλλες, μικρότερες ομάδες. Κανείς, πάντως, δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Ρουμάνο τεχνικό πως κάνει κάτι διαφορετικό, από αυτό που αποτελεί κατά βάση την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία. Αυτό έκανε κατά βάση στην Αντβέρπ, αυτό έκανε στην Γάνδη. Μόνο που για να μπορέσουν οι «πράσινοι» να πετύχουν έστω κι αυτό τον μικρό-για το μέγεθος της ομάδας- στόχο της τετράδας, θα πρέπει να μάθει το σύνολό του να παίζει. Η επιστροφή του Βιγιαφάνιες, του Κουρμπέλη, οι λύσεις που έχει δημιουργικά, του δίνουν αυτή την δυνατότητα. Ο χρόνος και τα επόμενα παιχνίδια θα δείξουν αν μπορεί να το κάνει...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.